Radu Zlati: Hai sa inchidem ANAF, nu vom pierde nimic
Politica

Radu Zlati: E greu de prevazut ce decizie va lua PNL in privinta Codului Fiscal

Deputatul liberal Radu Zlati scrie, intr-o postare publicata pe blogul sau personal, ca este greu de prevazut ce decizie va lua PNL in privinta Codului Fiscal, in conditiile in care, aflat in fata unei serioase provocari – de a vota sau de a nu vota proiectul – a apelat la o solutie de avarie, invitand partidele parlamentare la discutii pe aceasta tema. 

Liberalii se afla asadar in fata unei provocari majore, venita din partea Palatului Cotroceni, care a retrimis Codul Fiscal in Parlament. Daca PNL va vota Codul Fiscal inca o data, un astfel de gest se poate interpreta ca o sfidare adresata lui Klaus Iohannis, este de parere deputatul Zlati.

In consecinta, Radu Zlati sustine ca este greu de prevazut ce decizie vor lua liderii PNL, in situatia in care Guvernul va veni cu o lista de masuri la masa tratativelor.

„În această perioadă, PNL se află în fața unei serioase provocări. Pe de o parte, acceptarea sau nu a provocării lansate de către Președintele Iohannis, care a retrimis Codul Fiscal către Parlament. Dacă votează încă o dată codul, se poate interpreta ca o sfidare adresată Cotrocenilor. Iar PNL, din multiple motive, nu își poate permite acest lucru. Dacă votează împotriva Codului, se pune împotriva curentului general de opinie din rândul întreprinzătorilor, electoratul asumat de către PNL, care doresc relaxarea fiscală promisă prin Cod. Conducerea PNL a apelat la o soluție de avarie, și anume invitarea partidelor parlamentare la discuții pe tema Codului Fiscal (alături de alte cinci teme).

Este greu de prevăzut ce decizie vor lua liderii PNL, în cazul în care, la masa tratativelor, Guvernul va prezenta totuși o listă de măsuri?”, sustine Radu Zlati.

Radu Zlati propune desfiintarea examenelor de Evaluare Nationala si Bacalaureat

Va prezentam mai jos postarea integrala a deputatului PNL, Radu Zlati pe blogul sau:

Despre Codul Fiscal și a lui relaxare, se poate spune – și s-a spus deja – orice. Am spus-o și repet: ca liberal, din punct de vedere doctrinar, sunt obligat să votez orice proiect de relaxare fiscală, oricând, indiferent a cui este propunerea. Argumentele adversarilor Codului (moderați, acerbi sau chiar falși) nu mă pot convinge că ceea ce Partidul Național Liberal a spus dintotdeauna (după 1989, evident), și anume că trebuie scăzute taxele și impozitele, trebuie pus în surdină acum – indiferent de motivații.

Pe de altă parte, creșterea salariilor nu ține de filozofia economică a dreptei, ba dimpotrivă. Politica de majorare a veniturilor (pensii și salarii), dusă de către guvernul Tăriceanu, nu era una liberală, ci era produsul șantajului, mai mult sau mai puțin mascat, utilizat de către PSD – partidul care asigura stabilitatea guvernului PNL în Parlament.

În această perioadă, PNL se află în fața unei serioase provocări. Pe de o parte, acceptarea sau nu a provocării lansate de către Președintele Iohannis, care a retrimis Codul Fiscal către Parlament. Dacă votează încă o dată codul, se poate interpreta ca o sfidare adresată Cotrocenilor. Iar PNL, din multiple motive, nu își poate permite acest lucru. Dacă votează împotriva Codului, se pune împotriva curentului general de opinie din rândul întreprinzătorilor, electoratul asumat de către PNL, care doresc relaxarea fiscală promisă prin Cod. Conducerea PNL a apelat la o soluție de avarie, și anume invitarea partidelor parlamentare la discuții pe tema Codului Fiscal (alături de alte cinci teme).

Este greu de prevăzut ce decizie vor lua liderii PNL, în cazul în care, la masa tratativelor, Guvernul va prezenta totuși o listă de măsuri? Nu cred că îl va durea mâna pe ministrul Teodorovici să facă un plan, are experiență ministerială în ce privește planuri făcute ”din cuțite și pahară”. Presupun că în cazul în care guvernanții vor prezenta ceea ce liberalii solicită, adică asigurări că, în ciuda Codului, deficitul bugetar nu va crește până la nori, reprezentanții PNL vor găsi și pete în soare pentru a respinge planul și a-și fundamenta, astfel, un eventual vot negativ. Cu efectele electorale de rigoare, dar sperând că este destul timp pentru ca acest vot să fie ”reparat” mediatic până în primăvară, când liberalii vor da piept cu electoratul.

Marea provocare este însă preconizata (de către PSD) mărire a salariilor în sectorul bugetar. De această provocare nu scapi respingând OUG privitor la mărirea salariilor înalților demnitari, și nici păstrând îndemnizațiile parlamentarilor la nivelul actual. Oricum, ambele sume au procente mici din anvelopa salarială. Ce faci însă tu, partid care vrei să câștigi alegerile generale în 2016 și să guvernezi în condițiile unui Cod Fiscal care scade, pe termen scurt, veniturile la bugetul statului, când PSD va aduce în Parlament Legea Salarizării Unitare? Dacă o votezi, nu câștigi politic prea mult (inițiatorul și beneficiarul principal pe plan propagandistic va fi PSD). Dacă nu o votezi, dezamăgești așteptările a peste un milion de bugetari, lucru care ar putea să atârne greu în balanța electorală din iarna lui 2016. Dacă încerci să amâni o decizie, prin tertipuri parlamentare, vei fi taxat și de către PSD, și de către electorat.

Este clar că cele două provocări, Codul Fiscal și Legea Salarizării Unitare, reprezintă pentru PNL, pe termen scurt și mediu, Scylla și Caribda ce vor influența (poate hotărâtor!) soarta electorală a partidului în 2016. Pentru a naviga printre cele două monstruoase făpturi, Ulise a evitat-o pe Caribda (considerată mai periculoasă), chiar dacă celălalt monstru, Scylla, i-a devorat câțiva marinari. Ce va alege să evite și ce să înfrunte Partidul Național Liberal, depinde de înțelepciunea și viziunea conducerii PNL. Dacă aș fi Ulise, unul românesc și Liberal, aș vota Codul evitând-o pe Caribda și aș întârzia cât pot de mult mărirea salariilor, înfruntând-o astfel pe Scylla. Vă dați seama, iubiți cititori, ce bine este că nu sunt Ulise?

Stiri pe aceeasi tema

Cine este Dominic Fritz, noul primar al Timisoarei. Nascut in Germania, Fritz a fost seful de cabinet al fostului presedinte Köhler

Cristiana Petrariu Bota

Gabriel Oprea a lansat o noua varianta privind ruperea USL

Cristiana Petrariu Bota

Romania impune o serie de conditii Rep. Moldova pentru deblocarea ajutorului financiar. Lista trimisa de Ciolos

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult