12.4 C
România
8 octombrie 2024
Radu Zlati: Romania poate ataca decizia JAI si cotele obligatorii la Curtea Europeana de Justitie
Politica

Radu Zlati: Romania poate ataca decizia JAI si cotele obligatorii la Curtea Europeana de Justitie

Deputatul PNL, Radu Zlati, a declarat, joi, ca in politica, la fel ca in viata, nu merita sa traiesti in genunchi, cu referire la decizia privind cotele obligatorii de refugiati, luata in Consiliul JAI, impotriva votului negativ dat de tara noastra. In consecinta, Radu Zlati sustine ca Romania are doua solutii: sa se supuna deciziei luate in Consiliul JAI sau sa reziste „diktatului” si sa urmeze exemplul statului slovac, respectiv sa atace decizia JAI si cotele obligatorii stabilite sub imperiul Consiliului European, la Curtea Europeana de Justitie.

„Zilele trecute, in Consiliul JAI, Romania a fost pusa in fata unei decizii pe care nu a dorit-o: prin aritmetica votului, tarii noastre i s-a impus o cota obligatorie de asa-numiti refugiati, care vor fi relocati din alte state membre ale Uniunii Europene”, sustine Zlati.

Deputatul liberal vorbeste despre cele doua solutii pe care le are la indemana tara noastra in acest moment, respectiv aceea de a respecta decizia JAI sau de a o ataca la Curtea Europeana de Justitie.

Iti recomandam si: Iohannis a propus la Consiliul European ca centrele de triere a migrantilor sa nu fie exclusiv ale tarilor gazda

„Nu avem decat doua solutii. Prima solutie, aparent cea mai usoara, este ca noi, romanii, sa ne supunem acestei decizii a majoritatii exprimata in Consiliul JAI, sa ne conformam acesteia chiar daca Presedintia Romaniei, Guvernul, majoritatea partidelor politice si a populatiei considera ca numarul alocat Romaniei este prea mare pentru capacitatea de absorbtie a statutului roman; si mai presus de acest fapt evident, toti cei enumerati considera ca impunerea unor cote obligatorii unui stat suveran incalca drepturile Romaniei in cadrul unei Europe a natiunilor.

O a doua solutie este ca, in marja de libertate pe care inca o mai avem, sa rezistam acestui – din punctul meu de vedere – diktat. Putem, de pilda, urma exemplul statului slovac, si anume sa atacam decizia JAI si cotele obligatorii stabilite sub imperiul Consiliului European, la Curtea Europeana de Justitie. In Europa unita, Justitia inca mai domneste, nu doar interesele inguste sau politicile europene pornite din slabiciunea congenitala a unei politici externe si de aparare comuna europene, existente mai degraba pe hartie decat in realitate”, a afirmat deputatul Zlati.

HotWeek.ro iti recomanda si: Refugiatii, mesaj pentru Europa: Lumea de maine va fi alta! Despre viitor, in cealalta jumatate a planetei

Referitor la sprijinul oferit de Parlament presedintelui Iohannis, Zlati sustine ca poate fi adoptata o rezolutie de politica externa care sa poata fi invocata de catre reprezentantii statului roman in viitoarele tratative si negocieri cu partenerii nostri europeni.

„In acest context, daca Presedintele Klaus Iohannis isi mai mentine pozitia clar exprimata, nationala, patriotica si curajoasa, pozitie care consta in respingerea principiului si a practicii cotelor obligatorii de refugiati si promovarea principiului cotelor voluntare, atunci Parlamentul poate oferi Presedintelui Romaniei un sprijin valoros, prin votarea unei rezolutii de politica externa care sa poata fi invocata de catre reprezentantii statului roman in viitoarele tratative si negocieri cu partenerii nostri europeni.

Dragi colegi, indiferent de culoare politica, sa ne readucem aminte, in aceste momente de criza nu doar de politica internationala, ci si de politica interna europeana si autohtona, de stramosii nostri, care macar atat ne-au invatat: in ce priveste politica externa a unui stat care isi merita numele, nu merita sa traiesti in genunchi. Caci ‘Capul ce se pleaca, sabia nu il taie/Dar cu umilinta, latul inconvoaie!’, a mai aratat Radu Zlati.

Articole asemănătoare

Mirel Palada, ironie la Iohannis: Excese de bazdac prezidential, a vrut neaparat sa vada actele

Lucy Ionesco

NOUL GUVERN, O NECUNOSCUTA! PNL, luat prin surprindere de demisia lui Ponta.

Lucy Ionesco

MAE: Numirea lui Geoana la NATO, o recunoastere deosebita contributiei semnificative a Romaniei in cadrul acestei institutii

Lucy Ionesco