Regele Mihai, inmormantat la Curtea de Arges
Breaking News

Ramas bun, Majestate! Regele Mihai a fost inmormantat in noua Catedrala din Curtea de Arges alaturi de Regina Ana

Regele Mihai a fost inmormantat, sambata seara, in noua Catedrala din Curtea de Arges, la funeralii participand reprezentantii mai multor familii regale si imperiale. Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai a fost transportat, cu trenul regal, la Curtea de Arges, unde a avut loc ceremonia de inmormantare. Regele Mihai se va odihni de acum incolo alaturi de Regina Ana, cea pe care a iubit-o si alaturi de care si-a petrecut cea mai mare parte din viata.

Ultimul drum al Regelui a lasat o tara intreaga in lacrimi. În gările mai mici sau mai mari, mulţimea a aşteptat pe peron trecerea Trenului Regal. Oamenii au ştiut în tăcere ca acesta chiar este ultimul drum al unui suflet care s-a ridicat demn deasupra cinismului istoriei. Mihai Omul merge de acum să îşi întâlnească glorioasa familie.

După ce trenul regal a ajuns în Gara Regală din Curtea de Argeş, într-un moment solemn, militarii Brigăzii 30 Gardă au predat colegilor lor aflaţi pe peron sicriul şi crucea.

Apoi, convoiul funerar a plecat spre Necropola Regală, Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş, pentru slujba de înhumare, oficiată de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Targovistei, Calinic, Arhiepiscopul Argeșului şi Muscelului, şi de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale.

Vezi si: Regele Mihai I a avut parte de funeralii impresionante la Palatul Regal si la Patriarhia Romana

Regele Mihai I al Romaniei a avut parte de funeralii impresionante la Palatul Regal si la Patriarhia Romana. Ceremonialul religios şi militar a fost urmat de un moment emoționant atunci cand sicriul a fost aşezat pe un afet de tun şi cortegiul funerar a părăsit Piata Palatului Regal îndreptându-se către Catedrala Patriarhală.

În ziua cea mai lungă, în urma Regelui Mihai au păşit în haine de doliu, asemenea oamenilor de rând, şi reprezentanţi ai marilor Familii Regale şi imperiale. Pentru Majestatea Sa, au fost verişoare şi verişori, nepoţi sau rude prin alianţă.

Înaintea începerii slujbei, Patriarhul Daniel a spus: ”Regretăm că această catedrală este prea mică şi nu pot fi prezenţi tot cei care ar fi dorit”. El a menţionat însă că slujba poate fi auzită în difuzoare.

“Regele Mihai al României a fost toată viaţa sa un om profund credincios. Credinţa sa nu era una formală, ci una existenţială şi practică. Regele l-a simţit pe Dumnezeu prezent şi lucrător în viaţa sa mai ales în momentele grele ale vieţii sale. Credinţa în Dumnezeu era pentru el lumină şi ajutor pentru viaţă”, a spus patriarhul Daniel.

Alături de patriarh au slujit mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Târgoviştei, ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, ÎPS Ioan, mitropolit al Banatului, ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei, ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, ÎPS Petru, mitropolitul Basarabiei, şi ÎPS Iosif al Europei Occidentale.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a sosit la Catedrala Patriarhală la ora 12,20, unde în urmă cu 77 de ani, în dimineaţa zilei de 6 septembrie 1940, acesta era încoronat cu Coroana de Oţel a Regelui Carol I şi uns cu Sfântul şi Marele Mir în faţa Patriarhului Nicodim.

Articole asemănătoare

Incepe urmarirea penala a lui Gabriel Oprea. Fostul ministru de Interne se considera in continuare nevinovat

Lucy Ionesco

Ce spune ministrul Educatiei despre testarea Covid-19 a elevilor in scoli

Teodora Badescu

Streinu-Cercel: Spirtul medicinal nu este bun in lupta cu noul coronavirus

Lucy Ionesco