Ranitidina, un medicament folosit pentru afectiunile stomacului, nu se mai vinde in farmacii din cauza prezentei unor substante care ar putea cauza cancer

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 22, 2020 14:38

Ranitidina, un medicament folosit pentru afectiunile stomacului, nu se mai vinde in farmacii din cauza prezentei unor substante care ar putea cauza cancer

Medicamentele pe baza de ranitidina, folosite in afectiuni ale stomacului, nu se mai vand in farmaciile din Romania, a decis Agentia Nationala a Medicamentului. Masura a fost luata dupa ce au fost depistate substante cu potential cancerigen la om si se aplica atat formelor farmaceutice cu administrare orala, cat si solutiei injectabile.

Decizia de blocare a medicamentelor pe baza de ranitidina in farmacii vine ca urmare a impuritatilor nitrozaminice pe care acestea le contin si care apartin categoriei de substante cu potential cancerigen la om.

Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului a suspendat certificatul de conformitate pentru clorhidratul de ranitidina, iar interdictia de comercializare va dura pana cand Comisia Europeana va anunta o decizie finala.

Agentia Nationala a Medicamentului informeaza ca pe piata sunt disponibile tratamente alternative si le recomanda pacientilor sa isi consulte medicul in acest sens. 

„Ca urmare a suspendarii de catre Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului (EDQM) a Certificatelor de conformitate cu Farmacopeea Europeana (CEP) pentru substanta activa Clorhidrat de ranitidina, din cauza detectarii prezentei de impuritati nitrozaminice (NDMA), Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca masura de precautie, blocarea la vanzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe baza de ranitidina, atat a formelor farmaceutice cu administrare orala cat si a solutiei injectabile, pana la emiterea de catre Comisia Europeana a unei decizii referitoare la medicamentele care contin ranitidina, afectate de aceasta neconformitate de calitate”, conform sursei citate. 

Astfel, Agentia Medicamentului a dispus toti detinatorii Autorizatiilor de Punere pe Piata pentru aceste medicamente sa transmita situatia seriilor fabricate, in termen de valabilitate, aflate atat in depozitul propriu cat si distribuite in reteaua farmaceutica (depozite si farmacii), precum si a seriilor fabricate si neeliberate spre vanzare.

De asemenea, ANMDMR a solicitat ca detinatorii Autorizatiilor de Punere pe Piata sa transmita agentiei lista distribuitorilor carora le-au fost distribuite seriile medicamentelor pe baza de ranitidina si dovada informarii acestora cu privire la actiunea de blocare la vanzare, dar si date cu privire la cantitatile detinute in depozitul propriu, din substanta activa Clorhidrat de ranitidina, fabricata de producatorii carora li s-a suspendat CEP.

„ANMDMR informeaza, in acest context, profesionistii din domeniul sanatatii asupra disponibilitatii pe piata a unor tratamente alternative si recomanda pacientilor sa-si consulte medicul in acest sens”, arata sursa citata.

Agentia Nationala a Medicamentului informeaza ca pe piata sunt disponibile tratamente alternative si le recomanda pacientilor sa isi consulte medicul in acest sens.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.