Tabloul demografic arata ca Romania a pierdut din migratie, anul trecut, echivalentul unui oras cat Onesti.
Economie

Raport Banca Mondiala: Economia Romaniei va avea o crestere de 4,4% fata de 3,7% cum se credea in ianuarie

Un raport al Bancii Modiale privind Perspectivele Economiei Globale previzioneaza pentru Romania o crestere economica de 4,4% fata de 3,7% cum arata raportul estimativ din luna ianuarie.

In acelasi raport, institutia financiara internationala a modificat si cifrele privind cresterea economica a Romaniei pentru anii urmatori. Astfel, previziunile sunt ca PIB-ul Romaniei va creste cu 3,7% in 2018 si cu 3,5% in 2019, ambele estimari fiind cu 0,3% mai mari decat cifrele prezente in raportul anterior.

L acapitolul factori de risc, Banca Mondiala considera ca relaxarea fiscala din Romania va pune presiune pe deficitele publice si externe si va avea un rol mai putin important in cresterea economica.

Romania isi va indeplini anul acesta tinta de deficit bugetar de 3% din PIB si este posibil ca avansul economiei sa depaseasca estimarea oficiala de 5,2%, sprijinita de majorarea salariilor si de reducerile de taxe, a declarat luna trecuta ministrul Finantelor Publice, Viorel stefan, intr-un interviu acordat Reuters.

Institutia financiara internationala a revizuit de asemenea in crestere cu 0,3% estimarile pentru 2018 si 2019, cand PIB-ul Romaniei ar urma sa creasca cu 3,7% si, respectiv, 3,5%.

In primul trimestru din 2017, Romania a avut cel mai rapid ritm de crestere din UE, de 5,7%, datorita majorarii consumului, iar la sfarsitul lunii aprilie bugetul inregistra un usor excedent.

Viorel Stefan a explicat ca bugetul ar putea inregistra excedent la sfarsitul primului semestru, ceea ce inseamna ca tinta de deficit de 3% din PIB pentru intregul an va fi cu certitudine indeplinita.

„Ritmul cresterii din primul trimestru este in general mai lent decat in alte trimestre. Deci datele ne fac sa fim optimisti ca avansul PIB-ului in 2017 va fi mai mare de 5,2%. Programul nostru de guvernare include reforme structurale, masuri de stimulare a productiei in cateva sectoare, care treptat vor comuta motoarele de crestere a economiei de la consum la productie”, a afirmat ministrul Finantelor Publice.

Stiri pe aceeasi tema

Legea darii in plata, adoptata de deputati. Daniel Zamfir, initiator: Le-am multumit colegilor pentru vot, in numele a peste 800.000 de familii

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul a aprobat schema de ajutor de minimis pentru Programul Pilot Start-Up Mediu Eco-Business

Cristiana Petrariu Bota

SALARII 2016 – 2017. Amendamentele la OUG 20/2016 care aduc salarii mai mari pentru profesori si medici, contestate la CCR

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult