15.4 C
România
28 septembrie 2021
COMISIA EUROPEANA
Breaking News

Raport de tara al Comisiei Europene pentru Romania: Gradul de saracie este in crestere, iar sistemul de sanatate se afla sub standardele europene

Comisia Europeana (CE) a publicat, miercuri, raportul de tara pentru Romania. Potrivit documentului, oferta de forta de munca si de competenţe nu tine pasul cu nevoile mereu in schimbare din sectorul economic, gradul de saracie e in crestere, iar inegalitatea in materie de venituri se mentine la un nivel inalt in Romania. Probleme mari sunt si in sistemul de sanatate, care se situeaza cu mult sub standardele europene.

‘Creşterea economică puternică a României necesită continuarea reformelor structurale şi a consolidării fiscale. Gradul de ocupare a forţei de muncă a continuat să crească în 2017, iar rata şomajului a atins unul din cele mai scăzute nivele din ultimii 20 de ani. Datorită eliminării de taxe şi creşterilor salariale şi de pensii din sectorul public, deficitul este în curs de creştere. Oferta de forţă de muncă şi de competenţe nu ţine pasul cu nevoile mereu în schimbare din sectorul economic, gradul de sărăcie e în creştere, iar inegalitatea în materie de venituri se menţine la un nivel înalt’, precizează un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, transmis la câteva ore după ce Executivul european a publicat rapoartele de ţară pentru statele membre, în afară de Grecia.

În plus, volumul ridicat de cheltuieli publice nu se reflectă în starea infrastructurii. Potrivit acestuia, performanţele scăzute ale sistemului de învăţământ limitează perspectivele lui de dezvoltare, iar cele din domeniul cercetării şi inovării rămân modeste. Pe de altă parte, starea de sănătate a populaţiei s-a îmbunătăţit, însă rămâne sub standardele europene.

Sănătatea, sub standardele europene

‘Nu în ultimul rând, după performanţe bune în ultimii ani, ireversibilitatea progreselor din lupta împotriva corupţiei a fost pusă recent sub semnul întrebării. Acestea sunt câteva din concluziile raportului de ţară pentru România, publicat de Comisia Europeana miercuri, 7 martie, ca parte a Semestrului european’, se mai arată în comunicat. În context, vicepreşedintele Valdis Dombrovskis, a arătat că economiile puternice sunt cele care îşi remediază mereu punctele slabe, chiar şi atunci când lucrurile merg bine.

‘Economiile puternice sunt cele care îşi remediază mereu punctele slabe, chiar şi atunci când lucrurile merg bine. Acum când economia europeană creşte în cel mai rapid ritm înregistrat în ultimii zece ani, ar trebui să adoptăm exact această strategie, atât la nivelul UE, cât şi la cel naţional’, a arătat Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, stabilitatea financiară, serviciile financiare şi Uniunea pieţelor de capital, la prezentarea setului de rapoarte pentru toate statele membre.

Deficienţele structurale frânează creşterea economică

Pe ansamblul Uniunii, economia cunoaşte o expansiune puternică, iar perspectivele economice pozitive sunt însoţite de o îmbunătăţire a condiţiilor de pe piaţa muncii şi a situaţiei sociale. Aceasta este o consecinţă a reformelor întreprinse de statele membre în ultimii ani şi constituie un prilej de consolidare în continuare a rezilienţei economiilor şi a societăţilor din cadrul UE.

‘Totuşi, de relansarea economică nu beneficiază în egală măsură întreaga societate, iar deficienţele structurale frânează creşterea economică şi convergenţa în unele state membre. De aceea, ţările din UE ar trebui să valorifice această conjunctură favorabilă pentru a-şi consolida elementele de bază ale propriilor economii’, se mai arată în comunicatul reprezentanţei CE în România.

Stiri pe aceeasi tema

Lucian Bode, Ministrul de Interne: Nimeni nu a suferit dupa incidentul de la Institutul „Marius Nasta”

Ioana Badulescu

Noua propunere de premier va fi facuta luni la Palatul Cotroceni. PSD: Sunt patru variante. Va fi un om corect si cinstit

Ioana Badulescu

PSD si Pro Romania vor merge cu o propunere de premier comuna la Cotroceni, in persoana lui Remus Pricopie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult