Raport Moody's: Cresterea rapida a salariilor in Romania pune in pericol competitivitatea economica si amplifica deficitul de cont curent
Breaking News

Raport Moody’s: Cresterea rapida a salariilor in Romania pune in pericol competitivitatea economica si amplifica deficitul de cont curent

Agenţia de evaluare financiară Moody`s prognozează o creştere economică de 6,5% pentru România, în 2017 şi de 5% în 2018, avertizând că în ciuda premiselor pentru o creştere economică robustă, aceasta nu este sustenabilă, iar deficitul bugetar va depăşi 3% din PIB, anul viitor. Practic, agenţia Moody’s avertizează in raportul de ţară ca creşterea rapidă a salariilor în România pune în pericol competitivitatea economică şi amplifică deficitul de cont curent.

Politicile fiscale expansioniste recente au erodat procesul de consolidare care a urmat crizei financiare globale. În acelaşi timp, politicile macroeconomice au generat creşterea rapidă a salariilor, care reprezintă un risc pentru competitivitatea economică şi amplifică deficitul de cont curent”, susţine Daniela Re Fraschini, analistă şi autoare a raportului de ţară realizat de agenţia de evaluare financiară Moody`s.

România a înregistrat progrese vizibile în privinţa corectării dezechilibrelor macroeconomice, creând premisele pentru o creştere economică robustă. Totuşi, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu, se arată în document.

Produsul Intern Brut (PIB) este aşteptat să crească cu 6,5% în 2017 înainte să scadă la 5,0% în 2018. Moody`s anticipează că stimulii fiscali vor ajuta creşterea economică pe termen scurt, dar este puţin probabil ca aceasta să fie sustenabilă.

Factorii care generează creşterea economică, în frunte cu consumul privat, sunt aşteptaţi să rămână neschimbaţi, în contextul în care politicile fiscale expansioniste continuă în 2017-2018. Totuşi, consumul privat va scădea pe măsură ce efectul stimulilor fiscali se va atenua, se arată în raportul agenţiei.

Mai mult, reformele economice structurale limitate, persistenţa slăbiciunilor la nivelul cadrului instituţional şi al eficienţei instituţionale şi politicile economice care împiedică creşterea investiţiilor private continuă să afecteze negativ potenţialul economic de creştere pe termen lung al României, avertizează Moody`s .

Finanţele publice au continuat să se deterioreze în 2017, iar tendinţa se va menţine şi anul viitor, anticipează agenţia, din cauza măsurilor fiscale şi bugetare adoptate în 2015-2016, ca parte a noului Cod Fiscal, inclusiv reducerea TVA la 19% de la 20%. Agenţia estimează că deficitul bugetar va rămâne la 3% din PIB anul acesta, dar va depăşi 3% din PIB în 2018.

Iti recomandam: Profesor roman la Harvard: Sistemul de educatie din Romania este blocat in comunism. In alte parti de lume, toleranta la chiulit, copiat si „merge si asa” este zero 

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei vine cu propuneri de imbunatatire a modificarilor la Codul Fiscal si cere amanarea aplicarii „revolutiei fiscale 

Radu Ghetea (ARB) va propune bancilor ca imprumuturile pentru persoane fizice sa nu mai fie legate de ROBOR 

Stiri pe aceeasi tema

NOUA ELECTORATA, in discutie la Finante pentru cei cu datorii la creditele in franci elvetieni

Cristiana Petrariu Bota

Premiul Nobel pentru pace, acordat presedintelui Columbiei Juan Manuel Santos. Se regasesc columbienii in aceasta distinctie?

Delia Ion

Noua identitate a societatii civile, sub masca apolitismului

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult