13.1 C
România
21 septembrie 2021
PROPUNERE PENTRU FOAIA DE PARCURS A MCV de Serban Cionoff
Breaking News Politica

Raportul MCV pe justitie este prezentat de Comisia Europeana, document care va tine cont si de cele doua avize ale Comisiei de la Venetia

Comisia Europeana va prezenta, marti, raportul MCV despre modificarea legislatiei in domeniul justitiei, document care va tine cont si de cele doua avize la Comisiei de la Venetia.  

In ceea ce priveste raportul MCV, CE a anuntat ca analiza care va fi prezentata pe 13 noiembrie, va lua in considerare si avizele Comisiei de la Venetia pe Legile justitiei si Codurile penale. Totodata, oficialii europeni au solicitat autoritatilor romane sa tina cont de avizele forului european.

„Am luat cunostinta in mod favorabil de cele doua avize ale Comisiei de la Venetia pe Codurile Penale si Legile Justitiei. Solicitam autoritatilor din Romania sa le ia in considerare. Dupa cum a declarat si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans in cadrul dezbaterii Parlamentului European: <In timp ce vom continua sa dialogam cu autoritatile romane, in spiritul cooperarii si in contextul Mecanismului de Verificare si Cooperare, Comisia trage concluziile adecvate daca amendamentele la Legile justitiei, Codurile penale si la Legile privind conflictul de interese si combaterea coruptiei nu tin cont de aceste preocupari>”, a precizat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, intr-un raspuns transmis la solicitarea mediafax.ro.

Anuntul Comisiei Europene a venit dupa ce Comisia de la Venetia a recomandat Romaniei, in avizul publicat spre sfarsitul lunii octombrie pe site-ul institutiei, sa reanalizeze sistemul de numire si revocare a procurorilor de rang inalt, notand ca, in pofida unor imbunatatiri, proiectele de lege in domeniul justitiei risca sa genereze presiuni si sa submineze independenta sistemului judiciar.

In raportul forului european exista si o recomandare pentru reexaminarea motivelor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si „abandonarea definitiva” a schemei de retragere anticipata din activitate, „daca nu pot fi oferite garantii ca nu vor exista efecte adverse asupra functionarii sistemului”.

Raportul Comisiei de la Venetia se refera la modificarile aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legii nr. 317/2004 privind functionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Modificarile aduse pachetului de legi din justitie au fost contestate de acelasi for si in luna iulie, in raportul preliminar.

In aviz, Comisia de la Venetia a exprimat preocupare si fata de proiectele de amendamente la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala din Romania. Institutia arata ca modificarile afecteaza grav eficienta sistemului judiciar penal si actiunile anticoruptie.

In ceea ce priveste legile Justitiei, proiectele de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 care modifica legile Justitiei si OUG 90/2018 privind operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie se afla in procedura parlamentara.

Referitor la raportul MCV, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a declarat, duminica la un post TV, ca documentul va contine „trasnai”. In opinia sa, Romania nu ar trebui sa stea in defensiva si sa accepte observatii „ca si cum am fi copiii de la scoala”.

„Se apropie raportul pe MCV! O sa vedeti ce traznai sunt acolo. Asta este supararea mea. Mi-as dori pentru tara mea mai mult. Vreau pentru concetatenii mei mai mult, vreau inclusiv nu numai sa ne fie bine ca ne creste salariul, dar vreau sa ne bucuram de o imagine care sa fie in concordanta cu realitatile, vreau sa vad o Romanie care este capabila sa joace un rol activ, nu un rol in care sta in defensiva si primim observatii de la unii si de la altii, ca si cand am fi copiii de la scoala”, a afirmat Calin Popescu Tariceanu, duminica seara la Romania Tv.

Textul rezolutiei Parlamentului European semnaleaza ingrijorarea institutiei UE privind modificarea legislatiei penale si judiciare din Romania din prisma potentialului de a submina independenta sistemului judiciar si lupta anticoruptie.

Rezolutia vine si ca rezultat al celor doua dezbateri din Parlamentul European, la care au participat premierul Viorica Dancila si presedintele Klaus Iohannis.

Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, contine 13 recomandari catre Romania si institutiile Uniunii Europene in ceea ce priveste sistemul judiciar si lupta anticoruptie.

Totodata, daca aceasta rezolutie va fi aprobata, Parlamentul European condamna „interventia violenta si disproportionata a politiei in timpul protestelor de la Bucuresti din august 2018”.

Stiri pe aceeasi tema

Florin Iordache, despre jurnalistul german retinut: A incalcat legislatia si este foarte bine ca a fost retinut

Ioana Badulescu

Rovana Plumb crede ca nu se doreste implementarea Codului Fiscal de catre Guvernul Ponta

Cristiana Petrariu Bota

Comandament de urgenta la Timisoara, dupa furtuna devastatoare de duminica

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult