Romania preia oficial presedintia Consiliului Uniunii Europene in prezenta presedintilor Parlamentului European, Comisiei Europene si Consiliului European
Breaking NewsPolitica

Raportul MCV pentru Romania a fost publicat. Comisia Europeana se declara ingrijorata de involutia tarii noastre

Romania are parte de cel mai dus raport MCV din ultimii zece ani. Draftul a fost publicat, marti dupa-amiaza, de Comisia Europeana, institutie care atrage atentia ca lupta anticoruptie a scazut dramatic, iar activitatea DNA este intr-un declin semnificativ. Pe de alta parte, CE recomanda scoaterea Bulgariei de sub Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei.

Comisia Europeana a adoptat, astazi, ultimul sau raport privind evolutia situatiei din Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei. Raportul publicat astazi face un bilant al evolutiei situatiei din luna noiembrie 2018 pana in prezent.

In raport se constata ca, in perioada care s-a scurs de la ultimul raport, Comisia a trebuit sa isi exprime in mai multe randuri preocuparile legate de statul de drept in contextul dialogului purtat cu autoritatile romane cu privire la evolutia situatiei in materie de reforma a sistemului judiciar si de lupta impotriva coruptiei.

„De fiecare data, Comisia a constatat o involutie fata de progresele inregistrate in anii precedenti, situatie care constituie o sursa de preocupare majora”, se precizeaza in comunicatul Comisiei Europene.

„Comisia regreta faptul ca Romania nu a pus in aplicare recomandarile suplimentare formulate in noiembrie 2018, care erau in deplina concordanta cu pozitiile exprimate de celelalte institutii in aceasta privinta. Recomandarile respective trebuie puse in aplicare daca se doreste repunerea procesului de reforma pe calea cea buna si reintrarea pe traiectoria incheierii MCV, astfel cum se prevedea in raportul din ianuarie 2017. Comisia are convingerea ca Romania ar putea insufla un nou elan procesului de indeplinire a obiectivelor MCV si isi afirma disponibilitatea de a oferi sprijin autoritatilor romane in acest scop. Comisia va continua sa urmareasca indeaproape evolutia situatiei prin intermediul MCV”, mai transmite CE.

„Evolutia situatiei in primele luni ale anului 2019 a constituit o sursa de preocupare majora pentru Comisie. Prin urmare, in mai 2019 Comisia a trebuit sa informeze autoritatile romane ca, daca nu fac imbunatatirile necesare sau daca adopta noi masuri negative, Comisia va lua masuri in temeiul Cadrului UE pentru consolidarea statului de drept, care depaseste parametrii evaluati in cadrul MCV”, arata expertii europeni.

De asemenea, Comisia Europeana „a salutat faptul ca, in iunie, guvernul roman si-a exprimat dorinta de a-si reconsidera abordarea”.

„Comisia constata ca s-au depus eforturi pentru a investi in noi consultari si in dialogul cu sistemul judiciar. Comisia asteapta cu interes transpunerea acestui angajament in masuri concrete, atat de ordin legislativ, cat si de alta natura. Pentru a se realiza progrese in aceasta directie, vor trebui luate masuri concrete legislative si administrative astfel incat sa se puna in aplicare recomandarile prezentate succint in raport. Institutiile-cheie din Romania trebuie sa faca impreuna dovada unui angajament ferm fata de independenta sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei si sa asigure eficacitatea garantiilor nationale si a sistemului de control si echilibru”, se subliniaza in comunicat.

CE aminteste ca Mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) a fost instituit in 2007, in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, ca masura tranzitorie menita sa faciliteze eforturile sustinute ale Romaniei de a-si reforma sistemul judiciar si de a intensifica lupta impotriva coruptiei si a fost expresia angajamentului comun al statului roman si al UE in acest sens.

In conformitate cu decizia de instituire a mecanismului, MCV se va incheia „atunci cand vor fi indeplinite in mod satisfacator toate obiectivele de referinta aplicabile Romaniei”.

20 de recomandari ale Comisiei Europene pentru ridicarea MCV 

In ianuarie 2017, Comisia Europeana a realizat o evaluare cuprinzatoare a progreselor inregistrate in cei zece ani de existenta a mecanismului.

„Aceasta perspectiva a oferit o imagine mai clara asupra progreselor importante realizate de la aderare pana in prezent si a permis Comisiei sa formuleze douasprezece recomandari care, odata indeplinite, ar fi fost suficiente pentru incheierea procesului MCV. Incheierea MCV depindea de indeplinirea recomandarilor respective intr-o maniera ireversibila, dar si de conditia ca evolutia situatiei sa nu invalideze progresele realizate”, se mai arata in comunicat.

Intre timp, Comisia Europeana a efectuat doua evaluari ale progreselor realizate in ceea ce priveste punerea in aplicare a recomandarilor.

„In noiembrie 2017, Comisia a constatat ca se realizasera progrese cu privire la o serie de recomandari, dar a remarcat si o incetinire a ritmului reformelor in cursul anului 2017. Comisia a avertizat cu privire la riscul redeschiderii unor obiective pe care raportul din ianuarie 2017 le considerase indeplinite. Aceleasi preocupari au fost exprimate si de Consiliu. In raportul sau din noiembrie 2018, Comisia concluziona ca situatia evoluase de asa natura incat ireversibilitatea progreselor realizate fusese pusa sub semnul intrebarii. Drept urmare, cele douasprezece recomandari din raportul din ianuarie 2017 nu au mai fost considerate suficiente pentru incheierea MCV si au fost formulate opt recomandari suplimentare”, aminteste CE.

Raportul de anul trecut a indemnat institutiile-cheie din Romania sa isi demonstreze angajamentul ferm fata de independenta sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei si sa restabileasca capacitatea garantiilor nationale si a sistemului de control si echilibru de a interveni atunci cand exista riscul unui regres. Atat Parlamentul European, cat si Consiliul au sustinut acest punct de vedere.

Parlamentul European a emis o rezolutie in care invoca necesitatea cooperarii si riscurile la adresa statului de drept. In concluziile sale din decembrie 2018, Consiliul a solicitat in mod expres Romaniei sa puna in aplicare recomandarile suplimentare.

Articole asemănătoare

Florin Citu nu ar fi de acord sa se retraga, Orban ar fi avansat varianta trecerii PNL in Opozitie – Surse

Ionut Bota

Dragnea a reactionat la scrisoarea in care i se cere demisia din fruntea PSD: La CEx o sa vorbesc suficient de bine, de mult si de apasat

Ioana Badulescu

Premierul Grindeanu a numit-o pe Gabriela Pintilie in functia de consilier la cabinetul sau

Lucy Ionesco