8.1 C
România
27 septembrie 2021
Viata sexuala dupa nastere? Sfaturile sexologului Gabriela Marin pentru viata sexuala a tinerilor parinti
Social

Rata natalitatii a scazut drastic in Romania de la caderea regimului comunist. Se mai nasc doar 64% din numarul de copii care se nasteau in 1990

În 30 de ani de democraţie, natalitatea a scăzut drastic în România. Dacă în anul 1990 în România se năşteau peste 300.000 de copii, în anii 2000 numărul nou-născuţilor a scăzut cu peste 80.000, pentru ca în 2016 să se nască doar 64% din numărul de copii născuţi în primul an de după căderea regimului comunist, transmite Digi 24 intr-un reportaj „Romania furata” privind costurile si sansele tratamentelor de infertilitate.

Vasile Gheţău, dir. Centru de Cercetări Demografice: Totul se degradează, se deteriorează în structura pe vârstă a populaţiei. Cu alte cuvinte, natalitatea înainte de 1990 avea un nivel relativ ridicat în contextul european, dar menţinut prin acele măsuri foarte brutale.

Vasile Gheţău este directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române şi explică ce impact are numărul tot mai mic de naşteri asupra demografiei ţării nostre.

Vasile Gheţău: Scăderea naturală a populaţiei – 1 milion de locuitori din ianuarie 1990 până în ianuarie 2017, un milion de locuitori a pierdut România prin scădere naturală. Cifra este înfiorătoare. O astfel de scădere, şi cea naturală, la care adăugăm migraţia nu este sustenabilă în timp. O populaţie nu îşi mai poate găsi resursele interne pentru a reconstrui şi pentru a redresa situaţia. România nu este un caz izolat în Europa. Trebuie spus foarte clar că sunt ţări dezvoltate care au natalitate foarte scăzută şi în care există o scădere naturală a populaţiei – număr de decese mai mare decât numărul născuţilor.

În aceste ţări statul a luat măsuri pentru creşterea numărul de nou-născuţi, au inclusiv politici de susţinere a cuplurilor infertile care îşi doresc copii.

În Austria statul suportă, încă din anul 2000, 70% din costurile tratamentelor de infertilitate. Pe lângă medicamente, austriecii mai beneficiază şi de 4 proceduri de fertilizare in vitro, iar dacă apare sarcină, statul mai subvenţionează încă patru proceduri.

În Belgia statul decontează 6 cicluri de proceduri de reproducere umană asistată. Cuplurile sunt cele care aleg dacă vor inseminare artificială sau fertilizare in vitro. Pe lângă asta embriotransferurile sunt nelimitate şi gratuite.

În Spania şi Portugalia, procedurile de reproducere umană asistată sunt suportate 100% de către stat, cu o singură condiţie – totul să se desfăşoare în spitalele de stat.

România face paşi timizi în acest sens. Are un subprogram implementat în urmă cu 8 ani de zile şi care a fost bugetat de trei ori.

Reportajul „Romania furata” poate fi citit pe site-ul Digi 24

Iti recomandam si: Infertilitatea, incotro? Interviu cu europarlamentarul Norica Nicolai: Lucrurile se misca, dar cu viteza din Romania. In Europa de Vest, asigurarea medicala acopera intre 3 si 6 tratamente FIV

Dr. Laura Dracea, despre noutatile medicale in domeniul reproducerii umane asistate si pericolul „designer baby”

Laura Dracea, medicul care a ajutat sute de cupluri sa devina parinti cu ajutorul FIV: Nu amanati cea mai importanta decizie legata de viitorul familiei!

Ziua Nationala de lupta impotriva Infertilitatii, marcata pe 29 noiembrie. Ce trebuie sa stie cuplurile despre FIV

Stiri pe aceeasi tema

CSM: Declaratiile lui Tariceanu la BBC pot afecta independenta justitiei si imaginea Romaniei

Delia Ion

Protest al transportatorilor in Bucuresti. Marsul de protest va ajunge la Guvern, la Primaria Capitalei si la ASF

Cristiana Petrariu Bota

LOTO 4 MAI 2014. Vezi care au fost numerele extrase la cele sase jocuri!

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult