Ratingul Romaniei, confirmat de S&P. Avertisment: Noua Lege a salarizarii ar putea duce Romania in deficit excesiv

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota aprilie 9, 2016 13:10

Ratingul Romaniei, confirmat de S&P. Avertisment: Noua Lege a salarizarii ar putea duce Romania in deficit excesiv

Agenția Standard&Poor’s a confirmat ratingurile României la ”BBB minus/A-3”, perspectiva fiind stabilă, insa Banca Mondială avertizează asupra riscului intrării României în procedura de deficit excesiv din cauza revizuirii legii unitare a salarizării publice. Potrivit datelor citate de RFI, Banca Mondială estimează că ritmul de creștere economică al României va accelera la 4% în 2016, susținut de politica fiscală expansionistă și reformele de pe piața muncii.

Primul calificativ din categoria recomandată pentru investiții este ”BBB minus”. România beneficiază de un rating ”Baa3” din partea Moody’s și de un calificativ ”BBB minus” de la Fitch.

Standard&Poor’s precizează că menținerea calificativelor acordate României se datorează nivelului moderat de îndatorare externă, pe fondul perspectivelor de creștere economică stabile.

Pe de altă parte, S&P consideră că ratingurile României sunt constrânse de calitatea scăzută a guvernanței, în pofida eforturilor recente pentru reducerea corupției, precum și de un nivel redus al PIB-ului pe cap de locuitor raportat la statele din aceeași categorie.

De asemenea, agenția vorbește de riscul ca ritmul creșterii salariilor să depășească majorarea productivității, ceea ce ar duce la pierderea competitivității externe.

Cele mai noi stiri din Economie sunt aici

În acest timp, Banca Mondială estimează că ritmul de creștere economică al României va accelera la 4% în 2016, susținut de politica fiscală expansionistă și reformele de pe piața muncii. Instituția avertizează însă asupra riscului intrării României în procedura de deficit excesiv din cauza revizuirii legii unitare a salarizării publice.

Inflația va rămâne în teritoriul negativ până în luna iunie 2016, când efectul reducerii TVA-ului la alimente se va risipi și ar urma să crească gradual până la 1,4% la finele anului.

Pentru cele mai documentate stiri economice, iti recomandam site-ul RFI.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor si culturii. Spune „nu” tabloidizarii presei din Romania! Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. Ne poti scrie pe adresa hotweek.ro@gmail.com.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.