2.1 C
România
21 septembrie 2021
Razvan Mironescu (PNL): Asteptam sa gasim formula de finantare convenabila convenabila pentru investitia de la Cernavoda
Politica

Razvan Mironescu (PNL): Asteptam sa gasim formula de finantare convenabila pentru investitia de la Cernavoda

Deputatul PNL, Razvan Mironescu, considera benefica pentru Romania aprobarea de catre Comisia Europeana a sistemului de finantare prin contract prin diferenta pentru Marea Britanie si si-a exprimat speranta ca UE sa foloseasca aceeasi masura si in cazul Romaniei, astfel incat sa gasim in final formula de finantare convenabila pentru investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

,,Am semnalat in numeroase luari de pozitie situatia delicata in care ne gasim cu investitita in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda datorita conditiilor financiare ale proiectului. De aceea, pentru Romania a fost o veste foarte buna aprobarea de catre Comisia Europeana a sistemului de finantare prin contract prin diferenta pentru Marea Britanie. Ne asteptam acum ca UE sa foloseasca aceeasi masura si in cazul Romaniei si sa gasim in final formula de finantare convenabila pentru investitia de la Cernavoda”, a aratat deputatul Mironescu.

HotWeek.ro iti recomanda si: Sondaj INSCOP: Cu cine ar vota romanii, daca duminica ar fi alegeri parlamentare

Ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a cerut, recent, Comisiei Europene sa caute mecanisme de finantare din bani europeni a proiectelor de productie a energiei nucleare. Gerea a a transmis o scrisoare in acest sens vicepresedintelui U.E., Maros Sefcovic, si comisarului european Arias Canete, ministrul avand calitatea de presedinte al grupului statelor membre pro-nucleare, potrivit unui comunicat al ministerului Energiei.

Scrisoarea, în care se solicită „asumarea angajamentului Comisiei pentru identificarea mecanismelor de finanţare la nivel european a marilor proiecte de infrastructură aplicabile inclusiv în domeniul nuclear“, este semnată de reprezentanţi ai României, Franţei, Cehiei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei şi Angliei. Toate aceste ţări deţin reactoare nucleare. Fiecare stat-membru al U.E. este liber să îşi aleagă mixul energetric pe care şi-l doreşte sau şi-l permite.

„Poiectele nucleare trebuie să găsească sprijin şi finanţare U.E., pentru că ele nu pot lipsi dintre sursele principale de energie. Noi ne dorim să exploatăm această resursă concomitent cu continuarea eforturilor de creştere a gradului de siguranţă prin cercetare şi inovare în domeniu“, a spus Gerea, citat în comunicat.

Comunicatul precizează că şi Ungaria i-a trimis lui Sefcovic o scrisoare prin care se alătură grupului statelor care susţin energia nucleară şi îsi exprimă adeziunea faţă de propuneile lui Gerea. România încearcă de aproape zece ani să continue proiectul început de regimul ceauşist de a construi încă două reactoare pe platforma centralei nuclearelectrice din Cernavodă. Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 presupune, potrivit calculelor Guvernului, o investiţie de peste 6 miliarde de euro.

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei din Cernavodă, a rămas fără investitori în 2010, când s-au retras patru dintre cele şase companii atrase în proiect.

 

Stiri pe aceeasi tema

Mesajul presedintelui Iohannis de Ziua Nationala: Aniversarea Marii Uniri este despre libertate. La multi ani, dragi romani!

Cristiana Petrariu Bota

Cum a reusit Carmen Iohannis sa o depaseasca pe Elena Ceausescu

Cristiana Petrariu Bota

Procurorul Jean Uncheselu, care il ancheteaza pe Victor Ponta, a fost profesor de sport

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult