Calin Nistor va asigura conducerea interimara a DNA, in lipsa unei propuneri din partea procurorului general Augustin Lazar
Social

Reactia DNA la modificarile aduse la Codul Penal privind abuzul in serviciu

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis luni că procurorii DNA au analizat impactul pe care îl vor avea modificările aduse abuzului în serviciu, stabilind că numeroase dosare vor fi închise ca urmare a intervenirii prescripţiei.

În primul rând, este vorba despre faptul că “impunerea condiţiei ca fapta să fie săvârşită în scopul obţinerii unui folos de către funcţionarul public sau de o persoană apropiată acestuia restrânge extrem de mult domeniul de aplicare a infracţiunii”.

Citeste si: Comisia Iordache a adoptat modificarea articolului 297 din Codul Penal cu privire la infractiunea de abuz in serviciu

Potrivit DNA, în cursul anului 2017, procurorii au dispus trimiterea în judecată a unor inculpaţi pentru săvârşirea a 215 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice: ”Din analiza preliminară a acestor cauze, realizată până în acest moment, nu a fost identificat niciun dosar în care autorul să fi urmărit obţinerea unui folos personal, astfel încât includerea condiţiei suplimentare ar putea avea ca efect dispunerea de soluţii de achitare în toate dosarele cu care a fost sesizată instanţa pentru săvârşirea acestei infracţiuni, inclusiv în situaţiile unde s-au dispus deja condamnări definitive. Similar, vor fi adoptate soluţii de clasare în dosarele aflate pe rolul organelor de urmărire penală având ca obiect infracţiuni de abuz în serviciu. Astfel, indiferent de gravitatea încălcării legii sau de cuantumul prejudiciului, faptele funcţionarilor publici nu vor mai atrage răspunderea penală”.

Conform unui comunicat al DNA, ”fapta funcţionarului public care atribuie în mod nelegal unui prieten sau unui coleg de partid un contract de achiziţie publică supraevaluat ori dispune restituirea nelegală a unui imobil nu va mai fi incriminată, chiar dacă funcţionarul acţionează cu intenţia de a încălca legea şi chiar dacă aceste fapte pot produce consecinţe de zeci sau sute de milioane de euro bugetului, aşa cum există numeroase exemple în practica judiciară”.

În plus, potrivit sursei citate, reducerea limitelor de pedeapsă prevăzute pentru infracţiune va avea ca efect reducerea semnificativă a termenelor de prescripţie a răspunderii penale, de la 8 ani la 5 ani.

Stiri pe aceeasi tema

Romania a ratat calificarea la Campionatul Mondial 2014 din Brazilia

Bogdan

Procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, suspendati din functie de CSM

Bogdan

Serviciile secrete ar fi „cablat” activitatea din instante, sustine presedintele Asociatiei Magistratilor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult