13.4 C
România
8 octombrie 2024
Breaking NewsExterne

Recesiunea ameninta mai multe state importante. Printre acestea se numara Marea Britanie, Germania, Italia si SUA

Noua state importante ale lumii se afla deja in recesiune sau in prag de a intra in recesiune, sustin jurnalistii de la The Washington Post, care atrag atentia ca temerile cu privire la faptul ca incetinirea cresterii economice la nivel mondial ar putea aduce si Statele Unite in aceeasi situatie sunt din ce in ce mai mari. Statele vizate de recesiune sunt SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Brazilia, Rusia,  Singapore, Argentina si China. 

Saptamana trecuta, indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 3%, dupa ce China a raportat cele mai proaste rezultate privind productia industriala din ultimii 17 ani, iar Germania a anuntat ca a inregistrat o scadere economica in cel de-al doilea semestru al acestui an. Dow Jones Industrial Average a scazut cu 7% in ultimele trei saptamani, producand temeri privind o eventuala recesiune in Statele Unite, scrie Mediafax.

The Washington Post noteaza ca multe dintre statele care se afla aproape de recesiune sau sunt deja in aceasta situatie au in comun dependenta fata de exporturi. Spre exemplu, China intampina probleme din cauza disensiunilor cu Administratia Donald Trump in legatura cu comertul cu Statele Unite. Intre timp, alte state, precum Rusia si Argentina, se confrunta cu diverse probleme interne, ceea ce descurajeaza investitorii straini.

Este foarte probabil ca Beijingul sa ia masuri pentru stimularea economiei, mai ales in contextul in care China aniverseaza in octombrie 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze. Totodata, mai multe banci centrale, printre care si Rezerva Federala din Statele Unite, au anuntat reducerea dobanzilor de referinta, pentru a stimula creditarea si, implicit, consumul, insa specialistii sustin ca aceste masuri vor avea un efect limitat.

Desi, spre deosebire de China, Statele Unite nu depind atat de mult de exporturi, neintelegerile dintre Administratia Trump si Beijing ar putea pune presiune asupra economiei americane.

Cu toate ca Statele Unite si China continua, cel putin momentan, sa inregistreze crestere economica, unele economii importante ale lumii sunt in pragul recesiunii.

Astfel, economia Germaniei a scazut cu 0,1% in al doilea trimestru al anului, dupa o crestere sensibila, de doar 0,4% in primul trimestru. In functie de rezultatele din al treilea trimestru, Germania ar putea intra in recesiune tehnica si exista temeri ca tara ar putea intra oficial in recesiune pana la finalul anului, pe fondul scaderii productiei industriale.

Marea Britanie a inregistrat o crestere economica de doar 0,2% in trimestrul al doilea, dupa o crestere de 0,5% la inceputul anului. Pe langa problemele cu productia industriala, economia Marii Britanii este afectata si de nesiguranta cauzata de Brexit, specialistii asteptandu-se ca tara sa intre in recesiune in cazul in care iesirea din Uniunea Europeana se va produce fara un Acord cu Blocul comunitar.

Italia, cea de-a treia cea mai mare economie a Zonei Euro, a intrat in recesiune anul trecut, iar rezultatele de anul acesta nu sunt imbucuratoare, intrucat exporturile catre Germania, care au un rol important in economia italiana, sunt afectate de situatia economica a Berlinului. Totodata, problemele din politica interna a Italiei afecteaza si ele economia, iar specialistii se asteapta ca aceasta tara sa fie in recesiune si la finalul acestui an.

Politicile agresive ale lui Donald Trump si-au pus amprenta si asupra economiei Mexicului, iar economia acestei tari a crescut cu doar 0,1% in trimestrul al doilea. Economia mexicana este afectata si de nivelul scazut al investitiilor straine, in contextul temerilor referitoare la posibile nationalizari.

Brazilia, cea mai mare economie din America de Sud, a inregistrat o scadere de 0,2% in primul trimestru, iar datele privitoare la cel de-al doilea trimestru, care vor fi publicate la finalul acestei luni, vor arata, cel mai probabil, o continuare a scaderii economice, pe fondul unei scaderi a exporturilor.

Argentina se afla intr-o criza economica, fiind deja in recesiune. Saptamana trecuta, indicele Bursei de la Buenos Aires a scazut cu 50%, una dintre cele mai mari scaderi din 1950 pana in prezent. Argentina se confrunta si cu o crestere foarte rapida a inflatiei, iar investitorii se tem ca tara nu va putea sa isi plateasca datoriile, in conditiile in care moneda nationala se depreciaza puternic fata de dolarul american.

Autoritatile din Singapore au raportat o scadere de 3,3% in cel de-al doilea trimestru al anului, ca urmare a neintegerilor dintre Washington si Beijing. Coreea de Sud a reusit sa evite la limita recesiunea, dar specialistii nu se asteapta ca situatia sa ramana la fel, in conditiile in care exporturile de produse electronice au scazut cu 20% in ultima perioada.

Un institut economic din Rusia a avertizat ca tara ar putea intra in recesiune dupa ce a inregistrat o crestere de doar 0,7% in prima jumatate a anului. Rusia se confrunta cu diverse probleme de ordin economic din 2014, din cauza pretului redus al petrolului, dar si ca urmare a sanctiunilor impuse de statele occidentale pe fondul actiunilor militare ale Moscovei in Crimeea.

Cu toate ca economia Statelor Unite este bazata in principal pe consum, avand, deci, o oarecare protectie fata de crizele internationale, problemele din alte tari ii determina pe investitori sa achizitioneze obligatiuni de stat, fapt care duce la o inversare a curbei randamentului, ceea ce reprezinta un indicator al unei recesiuni in asteptare.

Articole asemănătoare

PROSTIA, IN SENS SOCRATIC. Cum recunoastem un prost

Lucy Ionesco

Premierul moldovean Chiril Gaburici risca sa fie pus sub acuzare pentru ca si-a falsificat diploma de studii

Lucy Ionesco

Au fost confirmate doua noi cazuri de coronavirus in Romania, in Timisoara si Cluj. UPDATE

Lucy Ionesco