9.3 C
România
19 septembrie 2024
RETETE MEDICAMENTE
Social

Reclamele agresive ale medicamentelor la posturile tv si la radio vor deveni istorie

Avalansa de reclame ale unor medicamente, aparute la posturile tv dar si la radio, se apropie de sfarsit. Senatul a aprobat la inceputul acestei saptamani, un proiect de lege care prevede intervicerea reclamelor explicite pentru medicamente.

Efectele difuzarii reclamelor la posturile tv si la radio erau binecunoscute: consum excesiv de medicamente puternice, mai ales antibiotice in cntextul in care foarte multi adulti isi administrau singuri medicamente, fara a apela la sfatul unor cadre de specialitate.

Si mai ingrijoratoare era practica romanilor de a administra astfel de tratamente „dupa ureche” minorilor si, in unele cazuri, chiar bebelusilor.

Din fericire aceasta anomalie a fost corectata, iar acum companiile farmaceutice nu-si vor mai putea prezenta produsele ca fiind singura solutie pentru diferite afectiuni. Practica prin care sonsumul a fost incurajat sistematic de firmele de medicamente dureaza de ani de zile, producatorii avand tot interesul de a determina populatia sa cumpere aceste produse, chiar daca unele sunt chiar periculoase, in conditiile in care sunt administrate fara supraveghere medicala.

Guvernul a reusit acum sa anuleze practica acestor companii, care au pus in pericol sanatatea romanilor. O astfel de initiativa era necesara pentru limitarea administrarii nejustificate de medicamente, practica promovata si incurajata de reclame, consumatorii fiind manipulati prin mesajele ce promoveaza produsele farmaceutice, difuzate prin intermediul canalelor media.

Accesul la astfel de reclame, fara o documentare temeinica si fara consultarea medicului a reprezentat, in realitate, dezinformarea publicului care, needucat in aceasta privinta, a ajuns sa practice automedicatia. Din acest motiv, cei mai multi romani au ajuns sa dezvolte o rezistenta accentuata la medicamente, in special la antibiotice, efectele negative observandu-se in special in cazul unor infectii, dificil sau imposibil de tratat uneori.

Un exemplu ar fi antibioticele la care romanii recurg in cazul racelilor banale. Astfel, in cazul in care pacientii prezinta infectii, antibioticele nu-si mai fac efectul din cauza ca bacteriile rezista acum la orice tip de medicament. Cand se va aproba legea, aceasta problema ar putea fi solutionata.

Nici farmacistilor nu le pica bine acest proiect de lege, mai ales ca unele se prezinta, prin intermediul reclamelor, ca etalon si model. Senatorii au stabilit ca inclusiv reclamele la farmacii reprezinta publicitate mascata pentru medicamente. Senatul a fost camera decizionala, iar legea urmeaza sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Potrivit proiectului de lege, „se interzice publicitatea explicita pentru produsele medicamentoase difuzata în cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune”.

Orice forma de publicitate, cu exceptia celei din audiovizual, pentru medicamentele eliberate fara reteta, trebuie sa fie aprobata în prealabil de catre Agentia Nationala a Medicamentelor. De asemenea, se interzice publicitatea în orice mediu pentru produsele medicamentoase care se elibereaza cu reteta. Propunerea legislativa va afecta si industria media, intrucat, in 2014, industria farmaceutica a fost principalul investitor in publicitate in Romania, ocupand primul loc intre industriile care cumpara reclama, cu 13% din piata de publicitate.

Masura legislativa din Romania nu este singulara. Astfel, justitia din Australia a decis retragerea din farmacii a cunoscutului analgezic Nurofen, din cauza publicitatii mincinoase.Decizia a fost luata dupa ce Comisia de Concurenta Si Consum a Australiei (ACCC) a denuntat faptul ca analgezicul este vandut sub diferite ambalaje in functie de tipul de probleme tratate, desi ingredientul activ este acelasi.

Curtea Federala a hotarat ca multinationala cu sediul in Marea Britanie se face vinovata de inselaciune, prezentand Nurofen in ambalaje diferite care contin acelasi ingredient, anume 342 miligrame de lizinat de ibuprofen.

Articole asemănătoare

Cristiana Pirsoi, medic de familie in Craiova, s-a stins din viata in urma infectiei cu coronavirus

Lucy Ionesco

Vaccinarea profesorilor, de la vorbe la realitate. Profesorii care doresc sa se vaccineze ori nu reusesc sa se programeze, ori gasesc locuri abia peste doua luni

Teodora Badescu

Politistii protesteaza de Ziua Politiei Romane. Miting la MAI, urmat de un mars pana in Piata Victoriei

Ioana Badulescu