Alimentatia a fost intotdeauna unul dintre aspectele importante ale vietii si excesele alimentare nu duc la o buna functionare a organismului. “Esti ceea ce mananci” spune Ayurveda, o veche filozofie indiana. In acest sens ar trebui sa privim si masa de Paste, care trebuie sa fie imbelsugata, dar in acelasi timp moderata, mai ales ca urmeaza dupa o perioada indelungata de Post si organismul nostru nu trebuie bombardat cu alimente grele. Am stat de vorba cu dr. Maria Nitescu, medic primar in igiena alimentatiei si nutritiei, despre secretele unei mese sanatoase de sarbatori si despre riscurile la care ne expunem atunci cand facem excese culinare, ingrosand randurile pofticiosilor.
Maria Nitescu este conferentiar universitar doctor la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti si medic primar in igiena alimentatiei si nutritiei la Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals.
Sa fim mai buni cu noi insine, cu sufletul si cu corpul nostru
Medicul primar de igiena alimentatiei si nutritiei, Maria Nitescu, ne recomanda sa armonizam nevoia de a manca sanatos cu micile placeri culinare, asa incat la incheierea minivacantei de Paste sa ramanem doar cu amintiri frumoase. Cu putina imaginatie si ceva mai multa vointa, vom reusi.
Daca am reusit sa tinem postul mare, probabil suntem mai pregatiti pentru aceste zile de sarbatoare. Daca starea de sanatate si viata agitata de zi cu zi nu ne-au permis acest lucru sau nu am avut suficienta putere, cu atat mai mult este momentul sa ne oprim din goana catre nicaieri si sa acordam atentie lucrurilor ce conteaza cu adevarat.
Ce bucurie mai mare credeti ca am putea oferi celor dragi, daca nu grija pentru sanatatea noastra si a lor? Si pentru ca este vorba de bucurie si de sarbatoare in aceste zile, mancarea trebuie sa fie principalul nostru aliat, nu inamicul ce poate aduce suferinta, trimitandu-ne la spital. Cu putina imaginatie si ceva mai multa vointa, putem armoniza nevoia de a manca sanatos cu micile placeri culinare, asa incat la incheierea minivacantei de Paste sa ramanem doar cu amintiri frumoase„, a declarat medicul Maria Nitescu pentru HotWeek.ro.
Alimentatia este factorul de risc numarul 1 in cazul deceselor premature
Daca nu stiati, aflati ca alimentatia reprezinta factorul de risc numarul unu in ceea ce priveste decesele premature, pe primele locuri in acest top aflandu-se bolile cardiovasculare, cancerele si diabetul tip 2. Ce inseamna alimentatia nesanatoasa? Ne explica mai jos medicul Maria Nitescu.
„Recomandari despre ce sa mancam si ce sa nu mancam in aceste zile vom gasi peste tot, nu exista noutati care sa apara la breaking-news. Ultimele studii publicate subliniaza faptul ca alimentatia este factorul de risc numarul unu in relatie cu decesele premature si anii de viata pierduti din cauza dizabilitatilor, pe primele locuri in acest top aflandu-se decesele de cauza cardiovasculara, cancere si diabet tip 2.
Aceasta situatie se datoreaza unei alimentatii cu continut crescut de sare, saraca in derivate cerealiere integrale, fructe, nuci si seminte, vegetale, peste gras bogat in omega 3, fibre, grasimi polinesaturate, leguminoase etc. Sigur ca vom gasi intotdeauna nenumarate argumente in favoarea stilului nostru de viata, bun sau mai putin bun, si vom lasa pentru altii evidentele stiintifice”, a precizat medicul specialist in igiena alimentatiei si nutritiei.
Recomandari pentru masa de Paste
Dr. Maria Nitescu ne ofera cateva recomandari pentru aceste zile de sarbatoare care sa contribuie la prevenirea unor imbolnaviri sau agravari ale unor stari patologice preexistente. Medicul specialist atrage atentia ca persoanele care sufera de anumite afectiuni cronice ar trebui sa acorde o atentie deosebita alimentatiei in perioada sarbatorilor pascale.
1. Sa privim fiecare masa ca pe o FARFURIE! Jumatate din aceasta farfurie sa fie ocupata de vegetale (cat mai diverse, exceptand cartoful), un sfert de farfurie sa fie ocupat de derivate cerealiere (paine, orez, paste, mamaliguta etc, de preferat integrale) si celalalt sfert sa fie ocupat de o sursa de proteine: proteine animale (un ou fiert sau carne alba, cat mai slaba sau peste gras/slab sau branzeturi cu un continut redus de grasime) sau proteine vegetale (linte, fasole boabe, naut, ciuperci, soia etc). Pentru salate, consumate alaturi de feluri de mancare cu sau fara carne, un sos din ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie, reprezinta o alegere corecta. Foarte importanta pentru reusita acestor mese este si modalitatea de prelucrare culinara (de evitat prajelile si gratarul pe carbuni).
2. Sa respectam un orar al meselor, trei mese principale in care felurile de mancare sa fie variate si 1-2 gustari in care sa consumam fructe si cat mai putine dulciuri si produse de patiserie. In acest fel avem ocazia sa ne bucuram si de produsele traditionale (oua rosii, drob, friptura de miel, pasca, placinte, cozonaci etc) si de legume si fructe, asa incat sa avem o digestie buna si sa reusim sa consumam si ce este bun pentru sanatatea noastra, dar si ce am asteptat atata timp.
3. Sa fim atenti la cat de mare este farfuria! Este important sa pastram un echilibru intre aport si cheltuiala de energie a organismului. Daca vrem sa ne bucuram de preparatele traditionale, care nu sunt doar numeroase, ci si foarte dense energetic, ar fi bine sa le consumam in cantitati mici, la mese diferite si sa desfasuram diferite activitati recreative ce implica miscare.
4. Referitor la consumul de bauturi racoritoare, sa nu uitam ca apa, in special plata, este cea mai potrivita alegere, iar pentru cei care doresc sa consume bauturi alcoolice, moderatia este cuvantul potrivit.
Sarbatorile trebuie sa fie prilej de bucurie, nu de imbolnavire!
– Mesele bogate in grasimi si consumul de alcool nu numai ca ne ingrasa, dar ne pot afecta sanatatea in mod acut, incepand cu simple crize digestive (gastrite, dischinezii biliare), pana la pancreatita acuta, infarct miocardic si alte stari patologice cu adevarat grave.
– Persoanele diagnosticate cu afectiuni ce necesita diete restrictive calitativ (insuficienta renala cronica, insuficienta cardiaca, boala inflamatorie a intestinului, guta, diabet tip 2 etc) trebuie sa respecte recomandarile nutritionale specifice primite de la medicul curant.
– Sa nu uitam de siguranta alimentelor, acest lucru insemnand in primul rand achizitionarea materiilor prime (carne de miel, oua etc, inclusiv vopsea de oua) din unitati autorizate, supuse controlului sanitar-veterinar, iar apoi, respectarea tuturor regulilor de igiena privind conditiile de depozitare, manipulare, prelucrare, servire, igiena individuala etc.
Totodata, nu se recomanda consumul alimentelor de origine animala decat dupa prelucrarea termica (atentie la preparatele culinare cu maioneza sau creme din ou crud).
De asemenea, trebuie sa acordam atentie temperaturii la care depozitam aceste alimente si caracteristicilor organoleptice (aspect, culoare, gust, miros, consistenta).
Legumele si fructele ce se consuma in stare cruda, vor fi atent selectionate si bine spalate inainte de consum, mai ales daca provin din agricultura ecologica (riscul de imbolnavire prin toxiinfectii alimentare este mare din cauza posibilei contaminari microbiene de la gunoiul de grajd).
Moderatia in cazul preparatelor bogate in grasimi si zahar si a bauturilor alcoolice si racoritoare indulcite, varietatea legumelor si fructelor consumate, alegerea sortimentelor de derivate cerealiere integrale, carne slaba alba/peste si lactate semidegresate reprezinta imaginea de ansamblu a meselor din aceste zile, adauga specialistul.
„Activitatile recreative si buna dispozitie data de prezenta celor dragi, completand imaginea de mai sus, vor asigura reusita acestor sarbatori”, conchide dr. Maria Nitescu.
Un articol realizat de Cristiana P. Bota pentru HotWeek.ro – Aprilie 2019.