OMS a transmis un set de recomandari pentru Sarbatori si a avertizat ca exista un risc semnificativ de revenire a pandemiei la inceputul anului 2021
Breaking News

OMS a transmis un set de recomandari pentru Sarbatori si a avertizat ca exista un risc semnificativ de revenire a pandemiei la inceputul anului 2021

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a elaborat un ghid cu sfaturi de Sarbatori si a avertizat ca nerespectarea masurilor de distantare si purtare a mastii va creste semnificativ riscul de revenire a pandemiei la inceputul anului 2021. 

„Sarbatorile de iarna sunt pentru momente impreuna cu familia si comunitatea, insa in acest an, mai mult ca niciodata, in regiunea europeana OMS, oamenii isi doresc sa se adune impreuna si sa reflecteze asupra unui 2020 deopotriva extraordinar si dificil.

In fiecare an avem in Europa o crestere masiva a adunarilor de oameni de toate varstele, inclusiv in familii, grupuri religioase si grupuri de prieteni. Anul acesta, astfel de intalniri aduc cu el un risc semnificativ de transmitere a Covid-19.

In ciuda progreselor fragile, ritmul de transmitere a coronavirusului in regiunea europeana ramane raspandit si intens. Exista un risc semnificativ de revenire puternica a pandemiei in primele saptamani si luni ale lui 2021 si este de datoria noastra sa lucram impreuna pentru a preveni acest lucru”, au transmis cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii.

OMS face o pledoarie si sfatuieste cetatenii europeni sa fie vigilenti si sa tina minte ca pot ajuta la incheierea crizei chiar si prin efort individual:

 • Toti putem avea un rol in oprirea unui alte accentuari a crizei epidemice
 • Deciziile noastre individuale in aceasta perioada de sarbatori nu vor avea consecinte doar pentru noi si persoanele apropiate noua, ci vor impacta si comunitatea in ansamblu
 • Nu trebuie sa subestimam importanta deciziilor noastre, ca indivizi, ca familii sau comunitati in influentarea cursului viitor al acestei pandemii

  Sfatul OMS pentru guverne in ce priveste statiunile de schi

  In Europa sunt peste 1000 de statiuni de schi. La 11 luni de la inceputul pandemiei, stim ca statiunile de schi au jucat un rol semnificativ in accentuarea pandemiei peste tot de-a lungul Europei, iar intalnirile sociale au reprezentat cheia acestei accentuari in timpul si dupa vara.

Schiatul efectiv nu raspandeste coronavirusul, insa statiunile arhipline cu turisti o pot face. In timpul sarbatorilor ce urmeaza sa vina, OMS recomanda tarilor sa analizeze cu atentie cum pot adapta mai bine activitatile de sezon pentru a elimina posibilitatea aglomerarii, mai ales in spatii inchise.

Sfaturile oferite de OMS pentru autoritati:

 • Sa evalueze felul in care se vor desfasura intalnirile in grupuri mari, fie ele pentru evenimente sportive, de recreatie sau religioase si sa stabileasca care ar putea fi riscurile asociate acestora. Autoritatile trebuie sa ia in considerare amanarea, limitarea sau anularea evenimentelor cu potentiale major de transmisie
 • Ajustarea si comunicarea eficienta si timpurie a regulilor de calatorie, in functie de felul in care se raspandeste virusul intern si international si prevenirea situatiei in care cei bolnavi de Covid-19 sau contactii acestora calatoresc.
 • Autoritatile trebuie sa ia masuri pentru decongestionarea transportului public si centrelor de majore de transport

  Petreceri, intalniri, evenimente religioase si calatorie – recomandarile pentru indivizi si comunitati

  Procesiuni religioase

  In ciuda riscurilor, exista cateva simple masuri pe care indivizii si comunitatile le pot lua pentru a face ca sarbatorile de iarna sa se desfasoare in siguranta.

Comunitatile din toata Europa trebuie sa se gandeasca serios la decizia de a organiza sau nu procesiuni religioase, targuri de craciuni si alte evenimente de celebrare religioasa. In tarile in care transmisia virusului este larg raspandita, amanarea sau limitarea acestor evenimente poate fi o solutie.

Indiferent de unde se desfasoara, evenimentele religioase trebuie sa aiba loc intr-o forma diferita in acest an. Ele ar trebui sa se tina afara acolo unde este posibil, iar acolo unde nu este posibil sa fie limitate si reduse in ce priveste durata si dimensiunea. Distantarea fizica, igiena mainilor si purtarea mastii sunt, de asemenea reguli importante de respectat, alaturi de ventilatia adecvata a spatiilor.

Intalnirile in spatii inchise

Intalnirile in spatii inchise, chiar si cele mici, pot fi riscante mai ales daca persoanele din grup sunt din familii diferite, tineri si batrani.

Intalnirile ar trebui sa aiba loc tot afara, daca este posibil, iar participantii ar trebui sa poarte masti si sa mentine distanta fizica. Daca ele nu se pot petrece decat in spatii inchise, atunci limitarea numarului de participanti si asigurarea ventilatiei corespunzatoare sunt masuri-cheie pentru reducerea riscului de infectare.

Purtarea mastii si distantarea ar putea sa fie incomode, mai ales in apropierea prietenilor sau rudelor, insa aceste decizii dificile trebuie luate pentru a ii proteja pe ei, pe noi si pe ceilalti membri ai comunitatii.

Calatoriile

Pentru unii dintre noi, doar calatorind putem fi aproape de familii si prieteni. Sfatul pentru ei este sa evite orice mijloc de transport care ar putea fi aglomerat. Unele tari solicita un test negativ la coronavirus inainte de a permite accesul, iar altele solicita o perioada obligatorie de caratina. OMS ii incurajeaza pe toti cei care calatoresc sa urmeze si sa respecte regulile adoptate de tarile in care merg.

Sarbatorile din acest an vor arata diferite, insa inca putem sa ne bucuram de ele si o putem face in siguranta si sa incepem noul an sanatosi.

Related posts

Spitalul din Suceava se inchide, iar pacientii internați vor fi transferati. UPU s-ar putea redeschide in 48 de ore cu medici din Iasi si de la clinici private

Lucy Ionesco

The Guardian: OMS a conspirat cu Italia pentru eliminarea unui raport care dezvaluie gestionarea necorespunzatoare a pandemiei COVID-19

admin

Ministerul de Finante are in vedere unificarea unor formulare. Se lucreaza la un proiect pentru simplificarea mecanismului de declarare si plata a CAS si CASS datorate de persoanele fizice

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult