Breaking News

Rectificarea bugetara, adoptata in Parlament. Au trecut majorarea pensiilor si banii pentru profesori

Parlamentarii au trecut majorarea pensiilor si banii pentru profesori! Rectificarea bugetara a fost adoptata, marti, in Parlamentul Romaniei cu 242 de voturi „pentru”, 147 „impotriva” si 11 abtineri. De precizat ca OUG privind rectificarea bugetara a trecut de Parlament cu tot cu amendamentul PSD care prevede majorarea pensiilor cu 40% si majorarea salariilor de baza pentru personalul didactic de predare. PNL a anuntat deja ca va ataca decizia la CCR.

Majorarea pensiilor si banii in plus pentru profesori ar putea fi o carte castigatoare pentru PSD la alegerile de duminica. Social-democratii au facut tot posibilul ca rectificarea bugetara sa treaca, astazi, in Parlament, cu tot cu aceste amendamente.

Astfel, rectificarea bugetara a fost aprobata de deputati si senatori, principala modificare adusa de parlamentari la proiectul Guvernului fiind revenirea la majorarea punctului de pensie cu 40% si bani in plus pentru profesori.

Totodata, deputatii si senatorii au fost de acord cu eliminarea amendamentului referitor la limitarea la 40% din PIB a datoriei publice conform metodologiei UE, pentru sfarsitul anului 2020.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, ca bugetul „nu isi mai poate permite nicio crestere a cheltuielilor in momentul de fata” si a facut apel la toate partidele politice sa nu sprijine in Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetara.

“Bugetul nu-si mai poate permite nicio crestere a cheltuielilor in momentul de fata. In urma zilei negre de la Parlament in care pesedistii din Comisia de buget-finante au adoptat niste modificari la ordonanta de rectificare, la ora actuala Romania se afla intr-un pericol extrem de mare. Fac apel catre toate fortele politice sa nu sprijine in Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finante pentru ca asta va atrage consecinte nefaste pentru economia romaneasca, inclusiv pentru capacitatea Romaniei de a atrage investitii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Ori cred ca e de ajuns si trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politica”, a afirmat Ludovic Orban.

PNL: O agresiune la stabilitatea economiei Romaniei

Ministrul de Finante, Florin Citu, a sustinut ca votul pe rectificarea bugetara este „un act de agresiune la stabilitatea economiei Romaniei”: „Toti vad cum o grupare vrea sa arunce tara in aer”.

”Ceea ce se intampla astazi in Parlamentul Romaniei este act de agresiune la stabilitatea economiei Romaniei. Toti se uita si vad cum o grupare vrea sa arunce tara in aer. Ne vom opune si le garantam romanilor ca nu vom arunca Romania in aer”, afirma ministrul de Finante, senatorul PNL Florin Citu.

El a reamintit de documentul semnat de fostul ministru de Finante, Eugen Teodorovici, prin care ii cerea Vioricai Dancila in 2019 amanarea cresterii pensiilor cu 40%.

Proiectul de rectificare bugetara adoptat de Guvern a fost modificat in comisiile de specialitate de majoritatea PSD.

Cea mai importanta modificare se refera la abrogarea articolului care prevede cresterea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie. Daca forma adoptata in comisii ar trece si de votul parlamentarilor, pensiile ar trebui majorate cu 40%, potrivit legislatiei in vigoare.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate unitatilor administrativ-teritoriale cu 1 miliard de lei, in timp ce pentru municipiile resedinta de judet se aloca suplimentar 500 de milioane de lei, urmand sa fie repartizati in mod egal indiferent de culoarea politica a administratiei locale.

Cele mai importante amendamente PSD adoptate de comisiile parlamentare:

-► majorarea din 2020 a salariilor de baza pentru personalul didactic de predare
-► suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru programul Start-Up Nation
-► suplimentarea bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului
-► majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor
-► suplimentarea cu 5,635 milioane de lei a bugetului Camerei Deputatilor, pentru cumpararea de echipamente necesare dotarii birourilor parlamentare din teritoriu
-► suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerul Agriculturii, pentru finantarea Programului de realizare a sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor

La dezbaterile din comisii nu au participat parlamentarii PNL.

Articole asemănătoare

Politistul care l-a convins pe Gheorghe Dinca sa vorbeasca nu este de la IPJ Olt, ci din Bucuresti. Ce legatura are cu inculpatul

Ioana Badulescu

Parintele Francisc Dobos: Sa nu port masca si sa spun ca Dumnezeu ma protejeaza poate deveni de o aroganta spirituala destul de mare

Lucy Ionesco

Raport Moody’s: Cresterea rapida a salariilor in Romania pune in pericol competitivitatea economica si amplifica deficitul de cont curent

Lucy Ionesco