Breaking News

Rectificarea bugetara, adoptata in Parlament. Au trecut majorarea pensiilor si banii pentru profesori

Parlamentarii au trecut majorarea pensiilor si banii pentru profesori! Rectificarea bugetara a fost adoptata, marti, in Parlamentul Romaniei cu 242 de voturi „pentru”, 147 „impotriva” si 11 abtineri. De precizat ca OUG privind rectificarea bugetara a trecut de Parlament cu tot cu amendamentul PSD care prevede majorarea pensiilor cu 40% si majorarea salariilor de baza pentru personalul didactic de predare. PNL a anuntat deja ca va ataca decizia la CCR.

Majorarea pensiilor si banii in plus pentru profesori ar putea fi o carte castigatoare pentru PSD la alegerile de duminica. Social-democratii au facut tot posibilul ca rectificarea bugetara sa treaca, astazi, in Parlament, cu tot cu aceste amendamente.

Astfel, rectificarea bugetara a fost aprobata de deputati si senatori, principala modificare adusa de parlamentari la proiectul Guvernului fiind revenirea la majorarea punctului de pensie cu 40% si bani in plus pentru profesori.

Totodata, deputatii si senatorii au fost de acord cu eliminarea amendamentului referitor la limitarea la 40% din PIB a datoriei publice conform metodologiei UE, pentru sfarsitul anului 2020.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, ca bugetul „nu isi mai poate permite nicio crestere a cheltuielilor in momentul de fata” si a facut apel la toate partidele politice sa nu sprijine in Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetara.

“Bugetul nu-si mai poate permite nicio crestere a cheltuielilor in momentul de fata. In urma zilei negre de la Parlament in care pesedistii din Comisia de buget-finante au adoptat niste modificari la ordonanta de rectificare, la ora actuala Romania se afla intr-un pericol extrem de mare. Fac apel catre toate fortele politice sa nu sprijine in Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finante pentru ca asta va atrage consecinte nefaste pentru economia romaneasca, inclusiv pentru capacitatea Romaniei de a atrage investitii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Ori cred ca e de ajuns si trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politica”, a afirmat Ludovic Orban.

PNL: O agresiune la stabilitatea economiei Romaniei

Ministrul de Finante, Florin Citu, a sustinut ca votul pe rectificarea bugetara este „un act de agresiune la stabilitatea economiei Romaniei”: „Toti vad cum o grupare vrea sa arunce tara in aer”.

”Ceea ce se intampla astazi in Parlamentul Romaniei este act de agresiune la stabilitatea economiei Romaniei. Toti se uita si vad cum o grupare vrea sa arunce tara in aer. Ne vom opune si le garantam romanilor ca nu vom arunca Romania in aer”, afirma ministrul de Finante, senatorul PNL Florin Citu.

El a reamintit de documentul semnat de fostul ministru de Finante, Eugen Teodorovici, prin care ii cerea Vioricai Dancila in 2019 amanarea cresterii pensiilor cu 40%.

Proiectul de rectificare bugetara adoptat de Guvern a fost modificat in comisiile de specialitate de majoritatea PSD.

Cea mai importanta modificare se refera la abrogarea articolului care prevede cresterea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie. Daca forma adoptata in comisii ar trece si de votul parlamentarilor, pensiile ar trebui majorate cu 40%, potrivit legislatiei in vigoare.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate unitatilor administrativ-teritoriale cu 1 miliard de lei, in timp ce pentru municipiile resedinta de judet se aloca suplimentar 500 de milioane de lei, urmand sa fie repartizati in mod egal indiferent de culoarea politica a administratiei locale.

Cele mai importante amendamente PSD adoptate de comisiile parlamentare:

-► majorarea din 2020 a salariilor de baza pentru personalul didactic de predare
-► suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru programul Start-Up Nation
-► suplimentarea bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului
-► majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor
-► suplimentarea cu 5,635 milioane de lei a bugetului Camerei Deputatilor, pentru cumpararea de echipamente necesare dotarii birourilor parlamentare din teritoriu
-► suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerul Agriculturii, pentru finantarea Programului de realizare a sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor

La dezbaterile din comisii nu au participat parlamentarii PNL.

Related posts

Michelin este marca cea mai valoroasă de anvelope vară 195 65 r15

Ioana Badulescu

Salariul minim in 2018 va fi cu totul altul decat cel prevazut in programul de guvernare al PSD. Dragnea se scuza ca a fost o greseala

Delia Ion

Cine sunt miliardarii anului 2019. Cei mai bogati 500 de oameni din lume si-au marit averile cumulate cu 25 la suta

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult