-5.9 C
România
23 ianuarie 2022
Rectorul USAMVBT anunta un proiect maret, menit a relansa activitatea agricola din Banat
Social

Rectorul USAMVBT anunta un proiect maret, menit a relansa activitatea agricola din Banat

În Banat se prefigurează construirea unui număr de opt depozite de mari dimensiuni care să preia produsele pomicole din Timiș și din Caraș-Severin. Planul a fost dezvăluit de rectorul Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Regele Mihai I, în timpul unei conferințe pe tema relansării pomiculturii din regiune.

,,Nu e vorba de nostalgii comuniste la mijloc, ci de dezvoltarea unei asemenea infrastructuri vitale pentru relansarea acestei activități care, odinioară, făcea fală Banatului și locuitorilor săi. Practic, ne propunem ca, împreună, universitatea noastră și toți actorii din domeniu, pomicultori, companii de marcă, factorii politici locali, să ne unim și să relansăm această activitate agricolă în Timiș si nu numai. Este vorba de punerea pe picioare a unei infrastructuri care să permită stocarea, sortarea, calibrarea și vânzarea de produse generate de investitorii mici sau mari din pomicultură.

În toată lumea dezvoltată există asemenea exploatații și depozite pomicole. Doar la noi, după ’89, practic toate stațiunile de cercetare și unitățile de stocare a legumelor și fructelor au dispărut. Trebuie să ne ocupăm,de asemenea, solid, de revitalizarea producției de semințe, de tratare a fructelor și legumelor.

Noi, ca universitate de profil, ne preocupăm intensiv de crearea unei clase de specialiști de primă mână în domeniul pomiculturii și al legumiculturii. Facem cercetare serioasă și în domeniul cercetării apelor subterane, respectiv ne preocupăm de redresarea sistemului de irigații în zona Banatului”, a concluzionat profesorul universitar doctor Cosmin Popescu, rectorul USAMVBT.

El a ținut să adauge că este momentul să stopăm situația importurilor necontrolate de produse pomicole și legumicole și să reușim, în sfârșit, să redevenim, în Banat, ceea ce am fost nu cu mult timp în urmă la acest capitol.

Stiri pe aceeasi tema

Marturie socanta a unui medic: Primul lucru pe care il inveti in spitalele din Romania este sa iei spaga!

Cristiana Petrariu Bota

Modificari pentru pacientii care beneficiaza de medicamente gratuite si compensate

Delia Ion

Guvernul vrea sa impoziteze pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei. Reactia Opozitiei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult