SALARIZARE 2016. SALARII PROFESORI: Solutii in grila de salarizare propuse de Guvern pentru a evita greva de pe 1 iunie
Economie

Reducerea CAS nu se mai aplica pentru ca Guvernul nu are bani

Reducerea CAS nu va mai avea loc in 2017, deoarece Guvernul nu mai are bani. Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a declarat ca nu mai exista fonduri suficiente pentru reducerea CAS cu cinci procente. Specialistii avertizau, recent, ca reducerea CAS ar putea aduce Romania in imposibilitatea de a plati pensiile.

Anca Dragu a precizat ca reducerea contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale ar costa bugetul 7.7 miliarde de lei si ca nu exista posibilitatea unei astfel de reduceri in 2017. Specialistii au atras atentia ca reducerea CAS cu cinci procente ar putea pune statul in imposibilitatea de a plati pensiile romanilor.

„Am făcut un calcul de impact. Ar costa bugetul 7,7 miliarde de lei (aplicarea acestei măsuri — n. r.) Este o sumă foarte mare și, pentru bugetul din 2017, deficitul bugetar este destul de mare. Noi trebuie să începem acest proces de consolidare fiscală graduală și nu avem loc pentru o reducere a veniturilor atât de mare”, a declarat Anca Dragu.

Ministrul Finantelor a mai explicat ca estimarile Comisiei Europene indica un deficit ceva mai mare decat cel estimat pe plan intern, care provine dintr-o diferenta a cadrului economic.

CAS 2016, CASS 2016. Ce contributii platesc persoanele fara venituri. Modificari la CASS platit de pensionari

„Din estimarea noastră, pentru anul anul viitor deficitul bugetar va fi 2,8%, poate 2,85%, cu măsurile prevăzute în Codul Fiscal pentru 2017, dar fără măsura de reducere a contribuțiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, care nu este inclusă în deficitul bugetar pentru 2017”, a spus Anca Dragu.

Amintim ca Senatul a avizat deja proiectul de lege privind scaderea contributiilor sociale cu cinci puncte, desi  Ministerul Finantelor se opune si sustine ca nu are bani.

Initiativa apartine unor deputati PSD si prevede scaderea contributiilor sociale cu 3 puncte la angajat și 2 puncte la angajator, fiind una dintre cele mai dorite masuri de catre afaceristi.

Scaderea CAS era prevazuta in varianta initiala de Cod Fiscal, promovata anul trecut de PSD.

Te-ar putea interesa si: Salariile si pensiile, in pericol in 2017? Semnal de alarma tras de un fost premier

TVA de 9% la alimente implineste 1 an! Cum percep romanii evolutia preturilor

GRILA SALARIZARE 2016. Ce salarii vor avea medicii, profesorii, militarii, politistii si angajatii din ministere

Guvernul da pamant si bani de casa celor care se muta la tara!

Stiri pe aceeasi tema

Guvernul anunta ca va creste pensiile, dar cuantumul va fi stabilit in functie de parcursul economiei

Cristiana Petrariu Bota

Romania va avea gaze toata iarna 2017 – 2018. Ministrul energiei a criticat „declaratiile alarmiste” privind importurile de gaze

Cristiana Petrariu Bota

BUGETUL pe 2014, finalizat de Guvern. Cei mai multi bani se duc la Educatie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult