5.9 C
România
29 octombrie 2020
Externe

REFERENDUM GRECIA: Tsipras, un nou mesaj televizat catre poporul grec

Referendumul de duminica va decide soarta Greciei. Premierul grec Alexis Tsipras indeamna poporul grec, printr-un nou mesaj televizat catre natiune, sa spuna ”NU” la referendumul de duminica, asta insemnand respingerea ”santajului” din partea creditorilor internationali. Acesta a indemnat insa populatia sa voteze calm si sa respecte opiniile celor din jur.

”Toata lumea sa inteleaga. Nu este in joc iesirea Greciei din zona euro, ci daca suntem dispusi sa acceptam sub santaj acordul nesustenabil care ne este oferit. Luni vom fi cu totii uniti. Un ‘Nu’ la referendum nu este un ‘Nu’ fata de Europa. Astazi fac apel sa se spuna ‘Nu’ ultimatumului si santajului, dar si un ‘Nu’ diviziunii (…) Sa votam cu calm si cu argumente, nu cu reprosuri”, a afirmat seful executivului grec.

Europa ameninta Grecia cu iesirea din zona Euro. FMI avertizeaza guvernul condus de Tsipras

Tsipras a adus in discutie si un raport publicat cu o zi in urma de Fondul Monetar International, unul dintre acesti creditori.

”Ieri s-a petrecut un eveniment de o importanta politica majora (…) FMI a publicat un raport privind economia Greciei, care da dreptate guvernului grec, intrucat confirma ceea ce era evident, ca datoria Greciei este nesustenabila”, a spus Tsipras.

Conform documentului, elaborat inaintea esecului discutiilor dintre guvernul grec si creditorii internationali, Grecia va avea nevoie de noi finantari, in valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani, precum si de o noua taiere a datoriei, de circa 30%, intrucat ritmul lent al reformelor face ca dinamica acestei datorii sa fie una ”nesustenabila”, ea urmand sa ajunga in anul 2020 la circa 150% din PIB-ul Greciei.

GRECIA, OFICIAL IN FALIMENT. Cum ne afecteaza tragedia greaca

In timpul negocierilor, ”creditorii nu ne-au spus”, aceste lucruri, a sustinut Tsipras.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, promite conationalilor ca va ajunge la un consens cu UE in cel mult 48 de ore dupa referendumul ce va avea lor duminica, pe marginea programului de asistenta propus de creditori.

Tsipras spune ca dupa obtinerea ajutorului bancile se vor redeschide.

Stiri pe aceeasi tema

Acordul pentru Brexit a primit unda verde de la UE. Urmeaza parafarea documentului de catre liderii celor 27 de state intr-un summit special organizat duminica la Bruxelles

Ioana Badulescu

Alegerile prezidentiale din Republica Moldova vor avea loc la toamna. Interviu RFI cu presedintele Curtii Constitutionale

Cristiana Petrariu Bota

Vladimir Putin avertizeaza Occidentul si il acuza ca a provocat criza din Ucraina

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult