Ce spune un roman din Marea Britanie despre documentarul difuzat de Channel 4
Externe

Referendum in Marea Britanie privind apartenenta la UE, pe 23 iunie 2016

Premierul britanic David Cameron a convocat referendumul privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană pentru joi 23 iunie 2016. El a făcut anunțul după ședința extraordinară a cabinetului său unde a fost discutat acordul la care s-a ajuns cu liderii europeni la Bruxelles privind renegocierea statutului Regatului Unit în cadrul Uniunii Europene.

Data de 23 iunie era vehiculată de mai mult timp în presă și dă un timp suficient – patru luni – pentru dezbaterea în public a celor două opțiuni – rămânere sau părăsire.

Imediat după încheierea negocierilor cu liderii europeni la primele ore ale zilei de sâmbătă, premierul Cameron a declarat că acest acord va da Regatului Unit un statut special în cadrul UE și că va face campanie „cu inima și sufletul” în favoarea rămânerii în Uniune.

„Ar trebui să fim suspicioși la adresa acelora care pretind că părăsirea Europei ne-ar pune în mod automat pe drumul țării laptelui și a mierii” a mai spus el.

Poziționările politice au început deja, euroscepticii fiind deja primii care au trecut la atac, calificând acordul cu care s-a întors premierul Cameron de la Bruxelles drept „gol de conținut” și care oferă doar concesii minore.

Primul ministru important care și-a anunțat sprijinul pentru premierul Cameron este ministrul de interne Theresa May, văzută ca un potențial succesor al său în fruntea Partidului Conservator.

Este de așteptat ca cinci sau chiar șase miniștri ai cabinetului să se pronunțe în favoarea părăsirii UE, printre aceștia ministrul justiției, Michael Gove, un prieten de lungă durată al premierului Cameron, precum și ministrul muncii și pensiilor Iain Duncan Smith.

Nu este clară poziția primarului Londrei, Boris Johnson, un posibil succesor al premierului Cameron la șefia Partidului Conservator când acesta se va retrage înaintea alegerilor din 2020.

Partidul Conservator este probabil cel mai divizat în privința opțiunii față de UE, dar nici Partidul Laburist – principalul din opoziție – deși la nivelul deputaților este masiv în favoarea rămânerii în UE, la nivelul militanților și susținătorilor este aproape la fel de divizat.

Sondajele de opinie dau un avantaj de 3 – 4% rămânerii în UE, dar circa 15% sunt nehotărâți și până în luna iunie opțiunile se pot schimba semnificativ.

Stiri pe aceeasi tema

Regina Elisabeta sustine iesirea Marii Britanii din UE. Din culisele unui dineu cu Nick Clegg la Castelul Windsor

Cristiana Petrariu Bota

Atac cu bomba asupra unui convoi NATO din Kandahar, ar putea fi victime printre militarii straini

Cristiana Petrariu Bota

Mina Mir din Siberia are diamante de 17 miliarde de dolari si a sustinut transformarea Rusiei intr-o superputere

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult