Referendum pentru justitie pe 26 mai, in ziua alegerilor europarlamentare

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota martie 27, 2019 11:39

Referendum pentru justitie pe 26 mai, in ziua alegerilor europarlamentare

Romania va avea referendum pentru justitie pe data de 26 mai, in ziua alegerilor europarlamentare. Reprezentantii societatii civile au anuntat marti, dupa intalnirea de la Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis, ca ”sigur va fi referendum pe justitie pe 26 mai, in ziua alegerilor europarlamentare”.   

“S-a asezat pe scaun si ne-a spus: sunt hotarat sa convoc referendum la alegerile europarlamentare. A spus ca referendumul va avea loc pe 26 mai si ne-a cerut sa venim cu sugestii pentru intrebari”, au declarat reprezentantii ONG-urilor dupa discutiile cu presedintele Klaus Iohannis.

“Presedintele ne-a spus de la inceput ca e hotarat sa convoace un referendum pe teme legate de justitie in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare. Inca nu a stabilit intrebarea, dar vrea sa fie una simpla si usor de inteles, sa poata sa vorbeasca oamenii la birt despre ea. Intelege si isi asuma riscurile. Vede referendumul ca pe un mijloc de a opri tentativa PSD de a controla tot statul”, spun reprezentantii ONG-urilor.

La Cotroceni, cele peste 20 de ONG-uri prezente au inaintat propuneri de intrebari, dupa cum a transmis activistul Mihai Politeanu:

Mihai Politeanu a precizat ca propunerile de intrebari pentru referendum avansate au vizat: majorarea pedepselor pentru infractiunea de coruptie si de serviciu, reluarea initiativei cetatenesti „Fara penali in functii publice” si oprirea „tavalugului de ordonante de urgenta” pentru modificarea legislatiei penale sau a legilor justitiei.

“Exista o concluzie si aceea va fi ca vom avea referendum pe tema Justitiei, presedintele Klaus Iohannis tocmai ne-a anuntat la intalnirea de astazi cu reprezentanti ai societatii civile. (…) Noi ne-am dus sa solicitam demararea acestui referendum, am primit aceasta veste buna ca se va intampla (…) in ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019”, a transmis si Elena Ghioc, presedinta Miscarii Civice Initiativa Romania.

Va fi greu de stabilit o intrebare simpla, asa cum isi doreste presedintele, e de parere Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publica. Expertul mai atrage atentia ca e dificil sa faci politica unei tari prin referendum, pentru ca apoi pot aparea excese.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.