Motiunea de cenzura a Opozitiei este dezbatuta si votata astazi in Parlament. UDMR va parasi sala
Breaking News

Referendumul cerut de Iohannis a primit aviz pozitiv. Presedintele Romaniei este singurul care decide data cand va fi consultata populatia

Parlamentul a dat aviz favorabil, luni, la solicitarea presedintelui Klaus Iohannis privind initierea unui referendum cu privire la continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice. Decizia a fost luata in plen cu unanimitate de voturi. De precizat ca presedintele Romaniei este singurul care decide data la care va fi consultata populatia in cadrul referendumului. 

Au fost si cateva recomandari care se refera la Constitutie, la decizii ale Curtii Constitutionale si la recomandarile Comisiei de la Venetia. Comisiile de specialitate s-au pronuntat deja in favoarea consultarii populare, cu conditia sa fie respectate Constitutia Romaniei, deciziile CCR si recomandarilor de bune practici recomandate de Comisia de la Venetia.

In hotararea Parlamentului se precizeaza ca, potrivit art. 90 si 74 alin. 2, din Constitutia Romaniei, problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor. In hotarare se face referire la Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei 70/1999 potrivit careia presedintele nu poate initia un referendum cu caracter legislativ, precum si la decizia CCR nr. 799/2011. Codul de bune practici ale Comisiei de la Venetia prevede ca textele supuse referendumului nu trebuie sa contravina dreptului international sau principiilor statutare ale Consiliului Europei, democratiei, drepturilor omului si statului de drept.

Plenul Parlamentului s-a reunit luni pentru a da un aviz consultativ privind referendumul solicitat in contextul modificarii codului penal.

Comisiile de specialitate s-au pronuntat deja in favoarea consultarii populare, cu conditia sa fie respectate Constitutia Romaniei, deciziile CCR si recomandarilor de bune practici recomandate de Comisia de la Venetia.

Pe data de 24 ianuarie, presedintele Iohannis a adresat o scrisoare Parlamentului: „Avand in vedere dispozitiile legale mentionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national referitor la problema sus-mentionata”.

Cererea presedintelui trebuie sa primeasca un raspuns in 20 de zile, iar presedintele emite decretul de convocare a referendumului, insa chiar si in lipsa unui raspuns din partea celor doua Camere. Seful statului este singurul care decide data si problemele asupra carora va fi consultata populatia.

Stiri pe aceeasi tema

Cristian Tudor Popescu, despre mesajul Oanei Mizil pentru Victor Ponta: Santajul politic nu se face la televizor!

Cristiana Petrariu Bota

Interviu cu Paul Neagu, antrenorul care a castigat aurul cu echipa de bob feminin a Romaniei: Este rezultatul muncii depuse in ultimii ani. Ne dorim o medalie olimpica in 2022

Cristiana Petrariu Bota

Noul presedinte al CSM este Simona Marcu. Printre cei care au votat-o se numara si ministrul Justitiei

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult