Presedintele Romaniei le-a cerut liderilor UE crearea unor coridoare umanitare pentru repatrierea romanilor blocati in strainatate
Breaking NewsPolitica

Referendumul din 26 mai va avea doua teme, a anuntat presedintele Iohannis. Ce spun politologii

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi, temele de la referendumul din 26 mai. Acestea sunt: Interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie; Interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare, corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonante. Totodata, seful statului a atacat PSD si a solicitat Guvernului sa nu mai adopte vreo ordonanta de urgenta in domeniul justitiei si politicii penale. Politologul Andrei Taranu a declarat la RFI ca prima tema este una redundanta, iar a doua extrem de dificila. 

„Astazi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele doua probleme de interes national care vor fi supuse consultarii populare in cadrul referendumului ce va fi organizat pe data de 26 mai, impreuna cu alegerile europarlamentare. Prima: Interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie. Cea de-a doua: Interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare, corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonante”, a spus Iohannis.

„Aceste doua teme vor fi supuse consultarii publice. Cetatenii trebuie sa decida daca vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de coruptie sa li stearga efectele condamnarilor si, totodata, daca vor ca Guvernul sa mai adopte ordonante de urgenta in domenii sensibile precum legislatia penala si organizarea sistemului judiciar”, a adaugat Klaus Iohannis.

Ce spun politologii

Prima tema este una redundanta iar a doua extrem de dificila. Este aprecierea politologului Andrei Taranu dupa ce presedintele Klaus Iohannis a prezentat temele pentru referendumul pe justitie. Interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie si interzicerea adoptarii de ordonante de urgenta pentru infractiuni. Sunt cele doua teme ale consultarii populare care va fi organizata in 26 mai. Andrei Taranu considera ca justitia a devenit un subiect politic, asa incat referendumul nu va rezolva tensiunile din aceasta zona.

“As incepe prin a spune ca acest referendum este oarecum fortat. El vine intr-un moment complicat pentru viata politica romaneasca si in aceeasi data cu alegerile europarlamentare. In aceste conditii temele de la referendum si intrebarile trebuiau sa aiba un continut mult mai apropiat din punctul meu de vedere de intreaga teorie a statului de drept care este un subiect cu adevarat european. Din nefericire, temele ca atare sunt foarte romanesti si sunt legate strict de agenda romaneasca si nici macar cea mai actuala. Prima tema, fara amnistie si gratiere este déja redundanta pentru ca asa cum stim prin legislatia parlamentara oarecum amnistia a fost data indirect iar gratierea nu mai este nevoie de ea avand in vedere ca penitenciarele s-au golist aproape in totalitate, nu numai fata de cei care au gresit la nivelul coruptiei sau abuzului in serviciu dar inclusiv cu cei care au comis fapte grave, cu violenta si in aceste conditii cred ca prima tema este un fel de captatio benevolentiae pentru a atrage cetatenii spre vot fie, a fost gandita doar ca sa pregateasca cea de-a doua tema si anume ca ordonantele de urgenta in zona infractiunilor si pedepselor sa poata sa fie contestate si de alte institutii ale statului ca de exemplu CSM-ul. Ori aceasta intrebare este una foarte grea la care sincer cred ca nici juristii cu multi ani de experienta nu ar putea sa raspunda daca este neaparat constitutional sau nu“, a explicat Andrei Taranu la RFI.

Ce a mai spus Iohannis

„Romanii au aratat ca nu accepta coruptia si furtul din banii publici! Cu atat mai mult, aceste fapte sunt inacceptabile atunci cand ele sunt savarsite chiar de cei alesi de ei, de cetateni, ca sa le apere interesele si banul public!

Da! Toleranta zero fata de fenomenul coruptiei prin interzicerea amnistiei si gratierii infractiunilor din acest domeniu reprezinta calea cea mai buna, calea corecta, pentru continuarea luptei impotriva coruptiei, dar, in egala masura, este si o garantie pentru asigurarea integritatii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice!

Ceea ce se intampla in actuala guvernare pesedista este fara precedent! De mai bine de doi ani asistam la un permanent asalt asupra justitiei, purtat cu ordonante de urgenta.

Acest asalt, acest asalt al pesedistilor, a presupus intotdeauna evaluarea sanselor, pregatirea mijloacelor si cautarea momentului prielnic pentru a actiona, pervertind astfel si deturnand un mecanism constitutional pe care noi, societatea romaneasca, trebuie sa il regandim.

Societatea a obosit sa urmareasca daca cei interesati si-au mai dat o ordonanta de urgenta si traieste cu teama fiecare zi in care este anuntata sedinta de Guvern, a carei ordine de zi reala nu se cunoaste.

Intrucat ordonantele isi produc de indata efectele, iar in materie penala chiar cu efect pentru trecut, si pot fi atacate direct la Curtea Constitutionala numai de catre Avocatul Poporului, este momentul ca cetatenii sa decida daca nu cumva este necesar ca si alte autoritati constitutionale sa aiba dreptul de a sesiza Curtea Constitutionala pentru a stopa efectele ordonantelor neconstitutionale.

Personal, sunt convins ca daca CSM sau Inalta Curte de Casatie si Justitie ar fi avut posibilitatea sa conteste ordonantele la Curtea Constitutionala, nu am fi ajuns in situatia in care suntem acum!

Modificarile aduse de PSD legilor justitiei au fost aspru si constant criticate si de institutiile europene, iar adoptarea de noi ordonante in materie penala, care in realitate sunt amnistii mascate, va avea consecinte foarte grave asupra statutului Romaniei in Uniunea Europeana.

Momentul critic in care ne gasim este rezultatul proastei guvernari pesediste. PSD legifereaza netransparent, incalcand chiar regulile statului de drept. In aceste zile, sunt discutii si reactii in spatiul public cu privire la iminenta unor noi ordonante de urgenta care sa modifice codurile penale. Pesedistii au atat de multe probleme penale incat se pare ca sunt dispusi sa riste chiar stabilitatea si viitorul Romaniei numai pentru a-si albi dosarele. N-ar fi de mirare ca maine-poimaine sa dea prin ordonanta de urgenta ca politicianul X este cinstit. Ar fi culmea!

Solicit si de aceasta data Guvernului sa nu mai adopte vreo ordonanta de urgenta in domeniul justitiei si politicii penale! Referendumul a intrat in linie dreapta, orice astfel de act emis de Guvern ar fi ilegitim, impotriva spiritului Constitutiei si o sfidare la adresa romanilor.

Astazi se impune, mai mult ca oricand, sa ne reamintim un text din Constitutie, pe care cei aflati la putere ar vrea sa il faca uitat. Este alineatul (2) al articolului (2) din Constitutia Romaniei: nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu. Vointa suverana a poporului se exprima cel mai bine prin referendum! Dragi romani, va astept la referendum pe 26 mai!”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Seful statului a anuntat la inceputul saptamanii ca se va adresa Parlamentului pentru o noua consultare care sa largeasca aria de cuprindere a consultarii populare, pentru a o face „mai eficienta si mai puternica”. El a avertizat Guvernul sa nu mai emita ordonante de urgenta in justitie si politica penala pana la referendum. Saptamana trecuta Iohannis a discutat cu reprezentanti ai ONG-urilor, dar si ai asociatilor de magistrati, despre referendum. Consultarea populara va fi organizata ae 26 mai, in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European.

Articole asemănătoare

Johnson & Johnson a oprit testarea vaccinului anti-coronavirus dupa aparitia unei boli inexplicabile la un pacient

Lucy Ionesco

Peste 3.600 de posturi au fost deblocate de Guvern in Ministerul Afacerilor Interne

Ioana Badulescu

Iohannis cere anularea acordului dintre MAI si Biserica: Nu s-a inteles ce se doreste. Stati acasa, altfel, dupa sarbatori, vom avea inmormantari!

Lucy Ionesco