Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituției nu îndeplinește condițiile de validare. Biroul Electoral Central transmite că prezența totală la vot a fost de 20,41%. Pentru a fi validat, era nevoie ca la urne să vină cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale permanente.
Numărul total al persoanelor care s-au prezentat la vot până la ora 21,00 este de 3.731.704. La oraș au votat 1.829.816, iar în mediul rural – 1.901.888 dintre alegători. S-a votat pe parcursul a două zile. Sâmbătă se înregistrase o prezenţă de 5,72%, la urne.
Alegătorii care s-au prezentat la vot au răspuns la întrebarea „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Este vorba de revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.
“Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.
Până la comunicarea rezultatelor oficiale de către BEC, eșecul referendumului a fost asumat de Coaliția pentru Familie, organizația care a inițat campania de strângere de semnături.
„Statul român e laic și nu anti-creștin. Forțele politice anti-creștine din această țară trebuie să înțeleagă că e imposibil să lovești o societate creștină, mai ales la gradul de primitivism prin care o fac.” a transmis Coaliția pentru Familie, într-un discurs acuzator la adresa clasei politice.