Referendumurile locale nu pot avea loc la aceeasi data cu alegerile locale, a decis CCR

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota mai 26, 2016 14:05

Referendumurile locale nu pot avea loc la aceeasi data cu alegerile locale, a decis CCR

OUG care permite organizarea referendumului local la aceeași dată cu alegerile locale a fost declarata neconstituțională. Curtea Constituţională a României a admis, joi, sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanţa de Urgenţă (OUG) a Guvernului care permite organizarea şi desfăşurarea referendumului local la aceeaşi dată cu alegerile locale, cu utilizarea aceloraşi secţii de votare, birouri electorale de circumscripţie şi ştampile.

Astfel, referendumurile locale nu pot avea loc la aceeaşi dată cu alegerile locale, cu utilizarea aceloraşi secţii de votare, birouri electorale de circumscripţie şi ştampile.

CCR a discutat joi excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la dispoziţiile OUG 15/2016 pentru modificarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Neconstituţionalitatea actului normativ a vizat lipsa urgenţei şi a cazului extraordinar în adoptarea lui, transmit televiziunile de stiri.

Pe 19 mai, Avocatul Poporului anunţa că a sesizat CCR cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la OUG 15/2016, adoptată pe 11 mai şi publicată în Monitorul Oficial pe 12 mai, şi care are ca obiect completarea Legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în sensul de a permite organizarea şi desfăşurarea referendumului local la aceeaşi dată cu alegerile locale, cu utilizarea aceloraşi secţii de votare, birouri electorale de circumscripţie şi ştampile electorale.

Aici poti citi ultimele stiri despre Alegeri

Avocatul Poporului aprecia că această OUG este de natură să aducă atingere prevederilor articolului 115, alineatul 4 din Constituţie, potrivit cărora Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.