MAE condamna articolul DPA. O abordare tendentioasa, care dovedeste necunoasterea istoriei. Cerem rectificarea stirii
Social

Reforma in MAI. Ministrul de Interne anunta restructurari la Jandarmerie, unde vor fi reduse posturi de conducere

Ministerul de Interne va fi vizat de o reforma din temelii. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat luni ca prin reforma care va avea loc la Ministerul de Interne, se urmareste eficientizarea institutiei, astfel incat cetatenii sa simta ca institutia este alaturi de ei, iar cota de apreciere sa creasca de la 30% la „cat mai mult”. Schimbari majore vor fi si la Jandarmeria Romana, unde vor fi reduse mai multe posturi de conducere. 

Marcel Vela a precizat ca Jandarmeria este de acord sa copieze modelul Politiei de Frontiera, sa existe o comanda regionala care sa aiba in subordine mai multe inspectorate, astfel incat sa fie mai eficienta comunicarea.

„Pentru minister va fi bine, se reduc anumite posturi de conducere cu salarii foarte mari, asa ca pot sa ramana bani pentru dotarea politistilor si pentru modernizare.

Am discutat de o programare bugetara, fiecare minister trebuie sa faca propuneri, noi sa le analizam. Este foarte greu sa se comunice cu 40 de directori economici. Suntem organizati dupa reforma din 1968”, a conchis Marcel Vela.

In Ministerul de Interne mocneste revolta

Sindicatele il acuza pe ministru ca vrea sa faca schimbari pe care nu le-a discutat cu reprezentantii angajatilor.

De cealalta parte, Marcel Vela spune ca urmeaza sa aiba aceste discutii, in urmatoarele patru zile. Sefii fiecarei structuri a MAI sunt asteptati sa vina cu propuneri de restructurare si imbunatatire a activitatii.

Ministrul spune ca este nevoie de reforma pentru ca multe atributii se suprapun, de exemplu cele ale Jandarmeriei cu cele ale Politiei. Vrea sa schimbe si imaginea Politiei nationale care acum seamana prea mult cu Politia Locala. Iar pentru institutia din subordinea primariilor are in vedere o noua misiune: paza scolilor.

Marcel Vela: „O data pentru ca in mentalul colectiv sa fie delimitata Politia Locala de cea nationala. Sunt multe atributii care se suprapun. Si atunci ar fi corect ca sa ne delimitam de Politia Locala, Politia Nationala. Confuzie legata de, eu stiu, uniformele politistilor locali care sunt aproape izbitor de asemanatoare cu Politia Nationala. Pe langa toate acestea, un politist de la MAI are un salariu de 3.000 de lei, de exemplu, si un politist local, care face mult mai putine lucruri, are 7.000 – 8.000 de lei.

Nu sunt, de exemplu, pentru desfiintarea Politiei Locale, ca sa precizez din start. Este nevoie de politie locala, o spun si ca fost primar, 12 ani, la Caransebes… Dimpotriva, chiar as dori sa propun asociatiei oraselor si municipiilor modificarea actului normativ care acum prevede ca la o mie de locuitori sa fie angajat un politist local sa extindem, ca sa poata fi angajat un politist local pentru fiecare unitate de invatamant in asa fel incat, intr-un parteneriat cu MAI, fie cu Jandarmeria fie cu Politia, impreuna cu Politia locala a UTA sa cream acele patrule care sa asigure siguranta in scoli.

Discutiile ministrului de Interne cu numeroasele sindicate ale politistilor se anunta tensionate
O prima demonstratie a avut loc in direct la Digi24. Marcel Vela a avut un schimb dur de replici cu reprezentantul sindicatului Europol, Cosmin Andreica.

Marcel Vela: Dvs sunteti presedintele unui sindicalt?

Cosmin Andreica: Nu aveti de unde sa stiti pentru ca, in doua luni de cand ati venit, nu ati avut nicio intalnire cu noi.

Marcel Vela: Dar va intreb, lucrati in MAI, sunteti politist, ca spuneti noi facem, noi dregem..

Cosmin Andreica: Noi, organizatia sindicala, eu aici reprezint colegii care m-au mandatat sa vin cu aceste pozitii

Marcel Vela: Spuneti poporului unde lucrati, ca lucrati la o primarie in judetul Maramures. Nu sunteti politist!

Cosmin Andreica: Sunteti prost informat, nu stiu ce spuneti, primarie.

Marcel Vela: Spuneti opiniei publice daca lucrati in politie.

Cosmin Andreica: Sunt angajat al MAI si sunt suspedat pentru activitati sindicale din 2011.

Articole asemănătoare

INMORMANTARE REGINA ANA. Liderii politici, prezenti la Castelul Peles

Bogdan

Enigma pisicutei prizoniere intr-un magazin sigilat de ANAF in Drobeta Turnu Severin. VIDEO

Lucy Ionesco

Spania: 514 decese in numai 24 de ore, totalul cazurilor a ajuns la aproape 40.000

Lucy Ionesco