Mars de amploare la Chisinau. Se cere unirea Romaniei cu Rep. Moldova
Externe

Reforme dure in Rep. Moldova, anuntate de primarul Chirtoaca

Dorin Chitoaca, primarul Chisinaului, a declarat ca Republica Moldova ar putea trece prin „cele mai dure reforme posibile”, care urmeaza a fi explicate populatiei. Primarul din capitala Moldovei spera ca in acest mod se va micsora ruptura dintre clasa politica si populatie.

„Nu parcursul european ii deranjeaza, ci modul in care parcursul european a fost gestionat la Chisinau de clasa politica si acum este o sansa ca lucrurile sa fie reparate”, a spus primarul Chisinaului.

Liberalul Dorin Chirtoacă speră că ruptura dintre clasa politică de la Chişinău şi populaţie va fi micşorată, potrivit Digi 24: „Dacă se va reuşi să avem o guvernare liniştită, consecventă, serioasă, cu cele mai dure reforme posibile (…), dacă ne este dat să trecem prin reforme drastice, vom explica oamenilor corect acest lucru, ei ne vor înţelege şi ne vor susţine în parcursul european. Nu parcursul european îi deranjează, ci modul în care parcursul european a fost gestionat la Chişinău de clasa politică şi acum este o şansă ca lucrurile să fie reparate”.

Ce înseamnă reforme dure? „Avem acum nevoie să tăiem trei miliarde de lei, asta înseamnă cam două sute de milioane de euro din bugetul de stat, este egal cu aproximativ 15%, dacă nu mai mult (…). De asemenea, vârsta de pensionare se discută să urce până la 65. Acum este 57 la femei, 62 la bărbaţi. După aceea, închiderea celor trei bănci care au fost subiectul devalizării în ultima perioadă, identificarea vinovaţilor şi tragerea lor la răspundere pentru acel miliard de euro furat. Nu este decis până la urmă cum se va proceda, urmează să aibă loc şi negocieri cu FMI, sunt păreri diferite. Cel puţin două dintre ele cred că vor fi închise cu siguranţă, este vorba despre Unibank şi Banca Socială, sunt băncile de buzunar ale lui Ilan Shor. În ceea ce priveşte Banca de Economii, este dacă vreţi corespondenta CEC-ului din România, este o bancă ce a aparţinut statului, a avut filiale şi sucursale practic în fiecare localitate şi din acest punct de vedere este până şi un obiect de patrimoniu, acum depinde de soluţia care va fi aleasă, aici încă nu s-a decis final”, spune liberalul.

Related posts

MAE confirma ca un roman a fost ranit in atacul din Las Vegas

Ioana Badulescu

Accident aviatic la Shoreham, Anglia: Bilant de 11 morti, potrivit politiei britanice

Lucy Ionesco

Armata federala germana recruteaza personal din Romania

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult