Regele Mihai a murit
Breaking News

Regele Mihai este in sfarsit acasa. Sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale s-a intors in Bucuresti. Programul ceremoniilor

Regele Mihai I a ajuns, miercuri, pe pamant romanesc. Trupul neinsufletit al Regelui Mihai a ajuns, la ora 11:00, pe Aeroportul ″Henry Coandă″⁣ din Bucuresti, cu un avion militar. La aeroport au fost prezente cele patru fiice ale Regelui Mihai, fostul Principe Nicolae, autoritati politice, ministrul de Externe si un sobor de preoti. De la aeroport, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Castelul Peleş, atât de drag ultimului rege al Romaniei. La Peles este şi locul în care vor putea să îşi ia rămas bun, demnitarii şi reprezentanţii diplomatici. Oamenii de rând, care îl regreta pe Mihai I, vor avea ocazia să se roage la catafacul de la Palatul Regal, abia miercuri seară, după ora 21:00. Mai jos puteti urmari principalele momente de la ceremoniile funerare.

Regele Mihai a ajuns la Palatul Regal din Bucuresti.

UPDATE ORA 20.05: Regele Mihai se intoarce in Bucuresti. Sute de oameni se afla in mijlocul drumului la Arcul de Triumf si asteapta coloana funerara.

UPDATE ORA 18.20: Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai a plecat de la Castelul Peles spre Bucuresti, in aplauzele catorva zeci de romani aflati pe strazile statiunii Sinaia.

UPDATE ORA 15.25: Oficialitatile de la noi si din Rep. Moldova l-au urmat pe Klaus Iohannis la prezentarea omagiilor.

UPDATE Ora 14.35: Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Castelul Peles, unde ii aduce un ultim omagiu Regelui Mihai. Initial, a depus o coroana de flori la statuia din curtea Castelului Peles, apoi se indreapta spre holul de onoare unde se afla Regele Mihai.

UPDATE ORA 13.33: Sicriul a fost asezat pe catafalc si a inceput o slujba religioasa. Delegatiile oficiale vor incepe sa soseasca la ora 14.00 in frunte cu presedintele Romaniei, pentru a-i aduce un ultim omagiu Majestatii Sale.

UPDATE ORA 13.30: Sicriul a fost scos din masina mortuara si purtat catre holul de onoare din Castelul Peles, urmat de familia regala.

UPDATE ORA 13.25: Masina s-a oprit in fata Castelului Peles, cu pasi inceti se apropie de masina Principesa Margareta. In spatele Custodelui Coroanei Romaniei sunt celelalte fiice ale Regelui Mihai.

UPDATE ORA 13.20: Cortegiul funerar a ajuns in Sinaia si urca pe platforma care duce spre Castelul Peles.

UPDATE ORA 11.46: Sunt clipe de istorie in aceste zile, membrii familiei regale traiesc momente emotionante. Ceremonia religioasa a fost foarte sobra si retinuta, dar foarte emotionanta. Inclusiv pe fetele soldatilor din garda de protocol s-a putut citi emotia.

UPDATE ORA 11.41: Masina mortuara a plecat spre Castelul Peles. Masinile familiei regale vor insoti sicriul in care se afla trupul Regelui Mihai spre Sinaia.

UPDATE ORA 11.35: Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai este luat de pe catafalc si dus catre masina mortuara, care va pleca spre Castelul Peles.

UPDATE ORA 11.15: Sicriul a fost asezat pe catafalc. Se intoneaza imnul national al Romaniei. Un sobor de preoti oficiaza slujba de pomenire.

UPDATE ORA 11.10: Sicriul a fost coborat din aeronava militara si purtat pe umeri pana la catafalc. Se intoneaza regal si apoi imnul national.

UPDATE ORA 11.08: Au coborat o parte din staff-ul regal, soborul de preoti care a insotit din Elvetia sicriul pe drum, principele Elena si Sofia. Sicriul va fi coborat de opt soldati ai brigazii de garda si apoi asezat pe catafalc. Se va intona imnul national si imnul regal si va fi oficiata o scurta ceremonie religioasa. Soborul de preoti este pe pista pregatit. Dupa slujba, sicriul va fi urcat in masina mortuara si va fi dus spre Castelul Peles.

UPDATE ORA 11.01: Familia regala se indreapta catre aeronava. Clopotele bat in acest moment in toata tara in amintirea Regelui Mihai. Sunt prezenti reprezentanti ai autoritatilor, ministrul de Externe, seful statului major si un sobor de preoti.

UPDATE ORA 10.57: Regele Mihai este in sfarsit acasa. Aeronava cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai a aterizat pe Aeroportul Otopeni.

Începând cu ora 11:00, la Aeroportul Otopeni, în salonul Oficial, cortegiul funerar al Regelui Mihai I va fi aşteptat de un sobor de preoţi şi de militarii Gărzii de Onoare. Acolo se va oficia o slujbă după care trupul Majestăţii Sale va fi transportat la Palatul Peleş. Aici, nu este permis accesul publicului.

TVR are exclusivitate la funeraliile Regelui Mihai I al României

Televiziunea Română va realiza şi difuza pe toate posturile sale, în zilele următoare, un amplu program dedicat Majestăţii Sale Defuncte Regele Mihai. Pentru funeraliile Regelui Mihai I, Casa Regală a desemnat Televiziunea Română producător exclusiv, calitate în care TVR va asigura producţia tuturor ceremoniilor, în colaborare cu Trinitas TV, punând la dispoziţie semnalul TV pentru toate televiziunile interesate.

Începând de miercuri, 13 decembrie, când trupul neînsufleţit al fostului suveran al României va fi adus în ţară, programele TVR vor conţine exclusiv Ediţii speciale dedicate MS Regele Mihai şi transmisiuni în direct cu imagini de la aeroport, cu drumul cortegiului funerar către Peleş, Palatul Regal din Bucureşti şi Curtea de Argeş şi de la slujba de înmormântare.

În Ediţiile speciale din zilele de doliu, jurnaliştii TVR vor avea invitaţi istorici şi oameni de cultură cu care vor vorbi despre personalitatea Majestăţii Sale Regele Mihai I şi despre rolul său în istoria României. În studio se vor afla şi realizatorii emisiunii „Ora Regelui”, care vor comenta evenimentele, vor povesti despre întâlnirile unice cu Majestatea Sa, dar vor prezenta şi imagini document, filmate în exclusivitate cu Regele Mihai I sau cu membrii Casei Regale şi păstrate în arhiva emisiunii. TVR este singura televiziune din România care are o emisiune dedicată regalităţii, încă din anul 2012.

TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional vor difuza toate momentele ceremoniilor, inclusiv vizitele oficialilor români şi străini pentru a transmite condoleanţe (simultan şi pe TVR Moldova).

Documentare, reportaje, filme artistice şi concerte clasice la TVR

Începând de miercuri, TVR 2 (simultan cu TVR 3), difuzează mai multe episoade ale seriei documentare „Memorialul durerii”, realizat de Lucia Hossu Longin. Astfel, miercuri, 13 decembrie, de la ora 10.00 şi 17.50, episodul „Rege la 19 ani” parcurge perioada din urma abdicării regelui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, când Mihai I a redevenit rege. Avea 19 ani.

Episodul „Trenul Regal”, de joi, 14 decembrie, orele 10.00 şi 17.50, prezintă momentul plecării monarhului într-un lung exil, după ce, la 30 decembrie 1947, România a devenit republică, regele fiind silit să abdice.

La 28 iunie 1940, la radio, s-a anunţat că Guvernul României acceptă condiţiile ultimatumului Uniunii Sovietice, cedând Basarabia şi nordul Bucovinei. Teroarea roşie începea să se instaleze. Întreaga perioadă este surprinsă în episodul „Ultimatumul: 28 iunie 1940, difuzat vineri, 15 decembrie, la TVR 2 şi simultan pe TVR 3, de la de la 10.00 şi 17.50.

Sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 23.20, la TVR 2, episodul „Actul acesta istoria nu-l va uita”marchează momentul zilei de 23 august 1944, când Regele Mihai I al României pune în aplicare decizia de a scoate ţara din războiul împotriva aliaţilor.

TVR 2 a programat special pentru acest moment două filme româneşti: „Triunghiul morţii”* (joi şi vineri) şi „Pentru patrie”** (sâmbătă). Producţiile semnate de Sergiu Nicolaescu vor putea fi urmărite de la ora 20.00, pe TVR 2 şi simultan pe TVR 3.

Serile, la TVR 1, TVR 2 şi TVR 3, se vor încheia cu muzică clasică***

Pe parcursul zilei de sâmbătă, 16 decembrie, toate posturile TVR vor difuza în simulcast imagini de la funeraliile Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.

Sâmbătă, de la ora 21.00, TVR 1 va difuza documentarul „Moştenirea”, un film despre o istorie care nu iartă. Destinul Regelui Mihai întruchipează destinul tragic al României.

O oră mai târziu, de la 22.20, la TVR 1, vom putea revedea producţia „Mihai I, regele românilor” semnată de Marilena Rotaru, distinsă la Gala APTR 2013 cu Premiul pentru documentar istoric.

*„Triunghiul morţii” reconstituie luptele purtate de armata română împotriva ocupanţilor germani în Primul Război Mondial în localităţile Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Pe lângă impresionantele scene de luptă, filmul capătă consistenţă în primul rând datorită a două personalităţi – mareşalul Averescu (Sergiu Nicolaescu) şi Ecaterina Teodoroiu (Ilinca Goia) – şi surprinde în întregime contextul social şi politic al acelor vremuri.

**Film istoric, realizat cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la proclamarea independenţei României, la 10 mai 1877, „Pentru Patria” urmăreşte în paralel deciziile politice şi militare din perioada Războiului de Independenţă şi activitatea unui detaşament special constituit din soldaţi moldoveni şi olteni. În această producţiei îi putem revedea pe marii actori: Amza Pellea, George Constantin, Sergiu Nicolaescu, Mircea Albulescu, Ilarion Ciobanu.

*** Concertul pentru pian şi orchestră nr. 3 de Serghei Rachmaninov şi Simfonia nr. 3 (miercuri, ora 21.45, la TVR 2); Requiem Verdi (miercuri, ora 20.00, TVR 3, sâmbătă, ora 23.30, TVR 1); Requiem Parastas de Marţian Negrea şi Oratoriul vocal-simfonic Requiem pentru solisti, cor de copii, cor mixt şi orchestră de Mikis Theodorakis (joi, ora 21.25, TVR 2 şi simultan pe TVR 3), Requiem de Mozart şi Concertul pentru pian si orchestra de Johannes Brahms (vineri, ora 21.30, TVR 2 şi simultan pe TVR 3).

Articole asemănătoare

Romania inregistreaza cel mai mare numar de decese din cauza coronavirusului de la debutul pandemiei. Avem si astazi peste 2.000 de cazuri de infectare

Lucy Ionesco

Reuters explica intr-o analiza cum a ajuns lupta anticoruptie din Romania sa afecteze investitiile

Lucy Ionesco

Viitorul lui Kovesi la DNA este incert. Ministrul Justitiei: Este prematur sa vorbim despre prelungirea mandatului

Lucy Ionesco