Regele Mihai I al Romaniei a avut parte de funeralii impresionante la Palatul Regal si la Patriarhia Romana. Ceremonialul religios şi militar a fost urmat de un moment emoționant atunci cand sicriul a fost aşezat pe un afet de tun şi cortegiul funerar a părăsit Piata Palatului Regal îndreptându-se către Catedrala Patriarhală.
În ziua cea mai lungă, în urma Regelui Mihai au păşit în haine de doliu, asemenea oamenilor de rând, şi reprezentanţi ai marilor Familii Regale şi imperiale. Pentru Majestatea Sa, au fost verişoare şi verişori, nepoţi sau rude prin alianţă.
Înălţătoare și plină de simboluri, slujba de la Patriarhie a fost unică pentru ultimii 79 de ani de istorie. Din 1938, de la înmormântarea Reginei Maria, nu a mai avut loc o asemenea ceremonie.
Tocmai de aceea, sute de mii de români au umplut străzile până în Dealul Mitropoliei şi au aşternut flori albe în calea suveranului. Nu avem voie să îi uităm îndemnul: ″Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie.”
După o procesiune istorică, Regele Mihai s-a întors în locul în care a fost încoronat şi uns cu Sfântul şi Marele Mir, în urmă cu 90 de ani, sus, pe Dealul Patriarhiei.
În Catedrală au intrat doar oaspeţii străini, familia şi oficialii români. Patriarhul Daniel, toţi Mitropoliţii din ţară, dar şi alţi aproape 50 de preoţi şi-au înălţat rugăciunile pentru Rege.
Principesa Margareta şi Principele Radu au stat pe scaunele arhiereşti aurite – locuri speciale, destinate de regulă clerului ori în care se aşezau pe vremuri Regele şi Regina. Emoţionaţi şi trişti, cei de afară au spus la rândul lor rugăciuni.
După mai bine de o oră, sicriul a pornit pe drumul cel fără de întoarcere. De această dată nu a mai fost aşezat pe suportul de tun, iar aplauzele oamenilor care l-au întâmpinat au fost copleşitoare.
Peste 3.000 de oameni l-au condus la Gară Regală din Băneasa pe Suveran. Urcarea în Trenul Regal a fost ca o respiraţie tăiată, între bătăile de inimă sacadate de tobele fanfarei.