11.1 C
România
23 februarie 2024
Casa Regala, anunt privind starea de sanatate a Regelui Mihai, in preajma zilei de nastere
Breaking News

Regele Mihai, singurul roman caruia Ion Iliescu nu i-a permis sa intre in tara dupa caderea regimului comunist. Emil Constantinescu i-a redat cetatenia abia in 1997

După 50 de ani de exil, Regelui Mihai I i s-a redat cetatenia romana si i s-a permis sa revina definitiv in tara abia in 1997, in timpul mandatului presedintelui Emil Constantinescu. Asta dupa ce fostul presedinte Ion Iliescu i-a interzis sa intre in Romania in timpul mandatelor sale si l-a intors din tara de doua ori. In editiile emisiunii Ora Regelui, difuzata de TVR, au fost prezentate imagini care prezinta momentele in care Regele Mihai si Regina Ana nu pot intra in Romania. Iata cateva fragmente din comentariul TVR care a insotit cele doua momente din istoria recenta a Romaniei.

„Sapte ani, din decembrie 1989 pana in februarie 1997, Regele Mihai a fost singurul roman caruia nu i se permitea intrarea in tara. Grosolana pata pe obrazul puterii post-decembriste. O adevarata arhiva a rusinii. In decembrie 1990, Regele Mihai a venit la bordul unui avion particular sa se reculeaga la mormintele stramosilor sai de la Curtea de Arges. Cum a fost primit? Imaginile semnate de Olimpiu Gheorghiu nu au nevoie de nici un comentariu” .

„De 19 ani, de cate ori ma aflu la aeroportul Henri Coanda de la Otopeni sunt coplesita de amintirea acelei zile din octombrie 1994 cand Regelui Mihai si Reginei Ana nu li s-a permis sa paraseasca pista de aterizare. Au fost tinuti cateva ore bune in aeroport si imbarcati inapoi, in acelasi avion cu care au venit in Romania de la Paris. Ii multumesc lui Olimpiu Gheorghiu pentru ca mi-a incredintat aceste imagini document”.

In imagini, datate 7 octombrie 1994 se vede cum Regele Mihai si Regina Ana se imbarca intr-un avion spre Bucuresti si apoi o multime stransa pe pista aeroportului Otopeni, vamesi si un grup de parlamentari.

„Fortele represiunnii in exercitiu. Romanilor nu li s-a aratat atunci acest film. O intreaga armata a Raului credea ca poate sa-i desparta la Aeroportul Otopeni pe romani de Regele lor. Nu-i incapea intelegerea, Sire, ca tronul Regelui si Coroana romana se afla in spatiul altei puteri, unde politia de frontiere sau de oricare alt fel, nu are nici o putere”, se arata in comentariul TVR.

Iti recomandam: Mesajul Regelui Mihai catre romani, intr-o scrisoare publicata de Casa Regala dupa anuntul retragerii din viata publica

Regina Elisabeta: Avem nevoie de regi, caci ne intoarcem mereu la dansii. Poporul iarta multe cand iti faci datoria pana la sacrificiu

„Românii nu ştiu nici astăzi care este adevărul despre perioada monarhiei, despre rolul Regilor României în societatea românească, despre care, se ştie, a început să se dezvolte şi să se modernizeze mai ales în perioada respectivă. Sunt multe aspecte de lămurit… Să nu uităm că şi anul trecut au apărut neadevăruri legate de abdicarea Regului Mihai sau că nici acum lumea nu ştie dacă Regele Mihai a plecat cu un tren încărcat cu bogăţii, o informatie falsă propagată de comunişti încă din 1948. Vom încerca să lămurim multe alte aspecte legate de Coroana Română, vom readuce istoria susţinută de dovezi şi mărturii”, spunea Camelia Csiki, unul dintre realizatorii emisiunii Ora Regelui de la TVR 1.

Televiziunea publica a difuzat in cadrul emisiunii Ora Regelui, imagini in premiera cu momentul intoarcerii Regelui Mihai si Reginei Ana de pe aeroportul Henri Coanda in octombrie 1994, in a doua tentativa a familiei regale de a reveni in tara. In imagini se vad Dinu Patriciu si mai multi parlamentari liberali care se cearta pe pista aeroportului cu reprezentanti ai politiei de frontiera care au verificat pasapoartele familiei regale, chiar la scara aeroportului, si il intorc din drum.

TVR a prezentat si imaginile din decembrie 1990, prima data cand, sub regimul Iliescu, Regele Mihai este intors din drum de un echipaj de politie si oprit sa revina in tara.

Viata Regelui Mihai

Mihai I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 25 octombrie 1921, Sinaia), rege al României, membru de onoare al Academiei Române din 19 decembrie 2007. Fiu al lui Carol al II-lea, Mihai este ultimul rege al României. Prima dată a urcat pe tron la vârsta de numai şase ani, pe 20 iulie 1927, deoarece tatăl său renunţase la prerogativele de moştenitor al Coroanei. Fiind minor, atribuţiile regelui au fost exercitate de o Regenţă. Treptat, această instituţie şi-a pierdut din autoritate, iar Carol al II-lea a profitat de divergenţele existente între formaţiunile politice şi pe 8 iunie 1930 a fost restaurat pe tronul României. Acest act a îmbrăcat forma unei lovituri de stat deoarece Constituţia prevedea clar că regele domneşte pănă la moarte sau până la abdicare, iar regele Mihai era în viaţă şi nici nu abdicase.

Pe aceeasi tema: REGELE MIHAI, GRAV BOLNAV! Regele sufera de o forma agresiva de cancer si nu mai poate aparea in public. VIDEO

REGELE MIHAI pregateste Romania pentru ce va urma

A doua domnie a survenit într-un moment dramatic pentru România. După pierderile teritoriale din vara anului 1940, Carol al II-lea a abdicat, iar Mihai a redevenit rege al României. Având o vârstă fragedă de 19 ani, Mihai l-a învestit cu puteri depline în stat pe generalul Ion Antonescu, preşedintele Consiliului de Miniştri. Pentru a elibera Basarabia şi nordul Bucovinei, generalul a angajat România în război de partea Puterilor Axei, armata română participând la campania din URSS. După trei ani, Naţiunile Unite au întors soarta războiului în favoarea lor, iar armata română era într-o situaţie dezastruoasă. Antonescu a refuzat să semneze armistiţiul care prevedea condiţii foarte dezavantajoase pentru ţara noastră, însă clasa politică se temea că situaţia s-ar putea transforma într-o catastrofă. Sprijinit de liderii principalelor partide, regele Mihai l-a demis şi arestat pe Ion Antonescu printr-o lovitură de palat în ziua de 23 august 1944.

România a semnat armistiţiul cu URSS, însă odată cu acest moment ţara noastră a fost inclusă definitiv în sfera de influenţă sovietică. De acest fapt a profitat Partidul Comunist Român, care în trei ani de zile a reuşit să acapareze întreaga putere de stat şi să elimine orice forţă de opoziţie faţă de noul regim. Pe 30 decembrie 1947, Mihai I a fost silit să abdice.

După 50 de ani de exil, Regelui Mihai I i s-a redat cetăţenia română şi i s-a permis să revină definitv în ţară abia în 1997, în timpul mandatului preşedintelui Emil Constantinescu. În prezent, familia regală se ocupă în special de reprezentarea externă a României şi a făcut lobby în cancelariile occidentale pentru aderarea ţării noastre la NATO şi Uniunea Europeană.

Pe 30 decembrie 2007, Mihai a modificat Statutul Casei Regale, renunţând la legea salică de succesiune, care presupunea ca moştenitorul tronului să fie de sex masculin. Astfel, după moartea sa, principesa Margareta, fiica cea mare, va deveni şeful Casei Regale a României.

Deşi regele şi-a manifestat dorinţa de a reveni în ţară încă din 1990, acest lucru i s-a permis abia doi ani mai târziu cu ocazia sărbătorilor de Paşte. La sosirea în Bucureşti, familia regală a fost întâmpinată cu entuziasm, peste un milion de persoane ieşind să îl aclame în stradă. Popularitatea regelui Mihai l-a îngrijorat pe preşedintele Ion Iliescu. Acesta a interzis familiei regale să mai revină în România. Astfel, Mihai şi Ana s-au întors la Versoix, unde locuiau încă din anii ’50. În noiembrie 1996, Emil Constantinescu a candidat la preşedinţie susţinut de Convenţia Democrată din România, o coaliţie politică formată din PNŢ-CD, PNL şi alte formaţiuni minore, asociaţii, organizaţii sindicale sau din societatea civilă.

În turul al doilea de scrutin, el a reuşit să îl învingă pe Ion Iliescu, care a candidat din partea PDSR, partidul de guvernământ din ultimii patru ani. Constantinescu i-a reactivat cetăţenia română şi a permis familiei regale să revină în România. La sfârşitul anului 1997, Crăciunul şi Anul Nou au fost petrecute în ţară pentru prima oară de la abdicarea din 30 decembrie 1947. În desele veniri în ţară, Mihai şi Ana erau însoţiţi de principesa Margareta, fiica cea mare a regelui, şi soţul ei, Radu Duda. Cuplul princiar a devenit principalul reprezentat al Casei Regale. Prin fundaţia principesei Margareta s-au ocupat de îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a tinerilor şi vârstnicilor, iar Radu Duda a fost reprezentant special al Guvernului României între 2002 şi 2008.

În conformitate cu Legea din 16 iulie 2001, referitoare la dreptul persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, regele Mihai beneficiază pe toată perioada vieţii de folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, de o indemnizaţie lunară reprezentând 70% din salariul Preşedintelui României şi de protecţie şi pază din partea serviciilor speciale.

Texte: TVR, enciclopediaromaniei.ro

Vezi aici arhiva emisiunii Ora Regelui.

Related posts

Iohannis: OUG privind contestatia in anulare este cras neconstitutionala. PSD incearca sa caute solutii pentru politicienii lor cu probleme penale

Lucy Ionesco

Agentia UE de sanatate: Ridicarea prea rapida a restrictiilor ar putea provoca o reaparitie brusca a transmisiei virusului

Lucy Ionesco

Presedintele Iohannis cere managerilor de spitale protejarea medicilor si testarea lor cu prioritate

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult