Regimul fiscal al microintreprinderilor a fost modificat. Noua legislatie prevede ca firmele mici vor plati mai mult la buget, dupa ce s-a stabilit reducerea plafonului capitalului social la infiintare, in functie de care se poate aplica sau nu regimul de impozitare pentru microintreprinderi, informeaza avocatnet.ro. Practic, limita capitalului social pentru care se poate alege plata impozitului pe profit, in detrimentul celui pe veniturile microintreprinderilor, a fost redusa.
De fapt, masura de majorare a plafonului cifrei de afaceri pana la care se plateste impozit pe venit in loc de impozit pe profit, masura prezentata de seful PSD, Liviu Dragnea, drept relaxare fiscala, se preconizeaza ca de fapt va aduce mai multi bani la buget.
Potrivit proiectului de buget, citat de economica.net, incasarile din impozitul pe veniturile microintreprinderilor vor creste in acest an cu 60% fata de anul trecut.
Astfel, la capitolul venituri, bugetul de stat pentru 2017 prevede o crestere a incasarilor din impozitul pe veniturile microintreprinderilor cu 60%, fata de anul trecut, de la 828 de milioane de lei la 1,3 miliarde lei.
Citeste si: Formularul 088 pentru inregistrarea in scop de TVA va fi eliminat de ANAF
Anunt pentru beneficiarii proiectelor finantate in cadrul programelor care intra sub incidenta schemelor de ajutor de stat sau de minimis
Noua Lege a salarizarii unitare, aproape gata. Ce salarii vor avea romanii conform noii grile de salarizare
Incepand din acest an, regimul fiscal al microintreprinderilor a fost modificat. Noua legislatie stabileste reducerea plafonului capitalului social la infiintare, in functie de care se poate aplica sau nu regimul de impozitare pentru microintreprinderi.
Concret, limita capitalului social pentru care se poate alege plata impozitului pe profit, in detrimentul celui pe veniturile microintreprinderilor, a fost redusa de la 25.000 de euro (aproximativ 112.000 de lei) la 45.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro).
Prin urmare, din acest an, doar entitatile cu un capital social mai mic decât 45.000 de lei sunt obligate sa aplice impozitul pe veniturile microintreprinderilor. In schimb, daca isi completeaza capitalul social pe parcurs, pana cel putin la noul nivel fixat, firmele vor putea deveni platitoare de impozit pe profit.
Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20%, inclusiv, atunci aceasta va plati impozit de profit de 16%.
Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati si 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.
Sursa: avocatnet.ro, economica.net