7.6 C
România
17 octombrie 2021
Regina Elisabeta sustine iesirea Marii Britanii din UE. Din culisele unui dineu cu Nick Clegg la Castelul Windsor
Externe

Regina Elisabeta sustine iesirea Marii Britanii din UE. Din culisele unui dineu cu Nick Clegg la Castelul Windsor

Regina Elisabeta a II-a și-ar fi exprimat sprijinul pentru ieșirea Marii Britanii din UE la un dineu unde participa și fostul vicepremier Nick Clegg. Informatia este vehiculata de tabloidul cu cel mai mare tiraj din Regatul Unit, potrivit RFI. Ziarul The Sun scrie că suverana și-ar fi exprimat această opțiune în cursul unui dineu la Castelul Windsor într-o discuție cu fostul vice-premier Nick Clegg.

Tabloidul scrie că dineul, la care au participat mai mulți alți miniștri, a avut loc pe vremea când Clegg era vice-premier, adică înaintea alegerilor din 7 mai 2015 când Partidul Liberal Democrat, pe atunci condus de vice-premier, a avut un rezultat catastrofal și a ieșit de la guvernare, preluată exclusiv de Partidul Conservator condus de premierul David Cameron.

The Sun susține că Regina Elisabeta i-a ținut o tiradă lui Clegg, care este un pro-european convins, spunând că UE merge într-o direcție greșită.

De asemenea, tabloidul mai scrie că Regina Elisabeta și-a mai expus o dată opiniile eurosceptice în cursul unei întrevederi cu un grup de deputați ai Camerei Comunelor în care i s-a cerut părerea despre organizația cu sediul la Bruxelles, iar suverana ar fi răspuns abrupt „Nu înțeleg Europa”.

Revelațiile tabloidului londonez vor declanșa euforia taberei anti-UE în campania pentru referendumul din 23 iunie când electoratul va decide dacă Regatul Unit rămâne membru sau părăsește UE.

Declarațiile citate de The Sun au caracterul unei bombe, dat fiind statutul constituțional al Reginei care îi impune o neutralitate absolută și îi interzice astfel de intervenții cu caracter partizan.

Într-o primă reacție, Palatul Buckingham a emis un comunicat în care se spune „Regina rămâne neutră din punct de vedere politic, așa cum este de 63 de ani Nu comentăm niciodată afirmații false și anonime. Referendumul e o chestiune pentru poporul britanic”.

La rândul său Nick Clegg a replicat ziarului The Sun: „Nu-mi amintesc absolut nimic. Nu am o memorie fotografică, dar cred că mi-aș aminti ceva tare sau semnificativ așa cum pretindeți” adăugând „Oricum, fără a suna pompos, mi se pare mai degrabă lipsit de gust să dezvăluiți conversații cu Regina”.

Fostul vicepremier nu dezminte de fapt fondul conversației, ceea ce va alimenta fără îndoială convingerea euroscepticilor că Regina este de partea lor.

În pofida rolului ei constituțional care-i impune stricta neutralitate, Regina, care luna viitoare împlinește 90 de ani, a mai luat poziție în trecut, în campania din referendumul privind independența Scoției din septembrie 2014 când a spus la ieșirea de la un serviciu religios că alegătorii „ar trebui să se gândească cu foarte mare grijă cum votează” ceea ce a fost interpretat ca un sprijin în favoarea „NU”-ului care atunci a ieșit învingător cu 55 – 45%.

Sursa: RFI

Stiri pe aceeasi tema

Adevarul despre atentatele din Franta. Simbolismul zilei de vineri 13 vs destabilizarea unitatii occidentale

Cristiana Petrariu Bota

Premierul desemnat al Republicii Moldova s-a retras, s-a facut o noua nominalizare

Cristiana Petrariu Bota

MOLDOVA: Guvernul premierului Pavel Filip, aprobat in Parlamentul Rep. Moldova

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult