-2.4 C
România
5 decembrie 2021
Breaking News Social

Regina-mama Elena a fost repatriata pentru a fi reinhumata la Curtea de Arges, alaturi de Regele Mihai I

Osemintele Reginei-mama Elena au ajuns in Romania, vineri, pentru a fi reinhumate la Curtea de Arges, alaturi de fiul ei, Regele Mihai I, Familia Regala anuntand doliu pentru zilele de 18, 19 si 20 octombrie. Potrivit unui comunicat al Casei Regale, o aeronava a Fortelor Aeriene Romane a repatriat sicriul Reginei Elena vineri, la ora 11,00, pe Aeroportul International Otopeni.

La aeroport a avut loc un ceremonial militar si religios, la care au fost prezenti Custodele Coroanei Romane, Margareta, membri ai Familiei Regale, reprezentanti ai institutiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Romane, ai Armatei Romaniei, ai Corpului Diplomatic si ai altor confesiuni si religii din Romania. Publicul nu a avut acces la ceremonie.

La ora 11,45, cortegiul funerar a plecat de la aeroport spre Palatul Elisabeta, unde sicriul a fost depus in Sala Regilor, intre orele 12,00 – 12,45. Familia Regala s-a rugat la catafalc, publicul avand acces in fata palatului.

In intervalul orar 12,45 – 16,00, cortegiul funerar se va deplasa catre Curtea de Arges, pe ruta Chitila (ora 13,00), Titu (ora 13,45), Gaesti (ora 14,10), Topoloveni (ora 14,40), prin centrul municipiului Pitesti (intrare in oras la ora 15,05) si prin centrul municipiului Curtea de Arges (intrare in oras la ora 16,00), precizeaza sursa citata.

Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul calatoriei, dar va incetini viteza in localitati. Sicriul Reginei Elena va fi depus in Catedrala istorica Arhiepiscopala si Regala vineri, la ora 16,45.

Incepand cu ora 17,15, publicul se va putea inchina si reculege la catafalc. Si sambata, de la ora 8,00 la ora 10,00, va continua pelerinajul la catafalcul Reginei Elena.

Casa Regala precizeaza ca nu vor putea fi depuse flori in catedrala, in jurul catafalcului. „Florile vor fi asezate in scuarul din fata Noii Catedrale Arhiepiscopale si Regale (de la intrarea in manastire). Majestatea Sa Margareta ii roaga pe toti cei care doresc sa aduca o floare, un buchet sau o coroana sa aleaga doar flori albe, pentru a simboliza seninatatea si bunatatea Reginei-Mama.

In aceeasi zi, la ora 12,00, va fi oficiata slujba de inmormantare, in Catedrala istorica Arhiepiscopala si Regala. Publicul va avea acces in parcul catedralei.

La ora 12,40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigazii de Garda „Mihai Viteazul”, va fi dus la Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala unde, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reinhumare. Publicul va avea acces pe platforma din fata Noii Catedrale.

O carte de condoleante a fost deschisa inca de vinerea trecuta la Palatul Elisabeta si va fi la dispozitia publicului pana luni. Condoleantele pot fi transmise si online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/.

Regina Elena a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp in care Romania se afla sub dictatura comunista. Ea a fost inmormantata la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Stiri pe aceeasi tema

Cutremur in Romania, sambata dimineata, in judetul Gorj

Cristiana Petrariu Bota

„Vara şahiştilor în Sectorul 6“ a avut loc în weekend.

Teodora Badescu

Noi masuri anuntate de Ministerul de Interne prin Ordonanta militara 4. Vela: Sunt masuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut Romania ultimilor zeci de ani

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult