Legea alegerilor parlamentare, adoptata. Vot pe liste si un numar mai mic de parlamentari,
Alegeri

Registrul Electoral, la dispozitia romanilor din diaspora incepand cu 1 aprilie 2016

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a anuntat, miercuri, ca romanii din diaspora se pot inscrie in Registrul Electoral incepand cu 1 aprilie 2016. Presedintele AEP, Ana Maria Patru, a explicat ca romanii din diaspora vor avea la dispozitie aproximativ cinci luni, incepand cu data de 1 aprilie 2016, pentru a se inscrie in Registrul Electoral. Sefa AEP a mai spus ca perioada electorala pentru alegerile parlamentare ar putea incepe in septembrie 2016.

„Pentru alegerile parlamentare de anul viitor, solicitarile cetatenilor romani cu domiciliul in tara si resedinta in strainatate sau cu domiciliul in strainatate vor trebui depuse incepand cu 1 aprilie si pana la expirarea a 48 de ore de la data inceperii perioadei electorale. Astfel, alegatorii romani din strainatate vor avea la dispozitie aproximativ cinci luni pentru depunerea cererilor, in conditiile in care perioada electorala va incepe, cel mai probabil, in septembrie”, a precizat Ana Maria Patru.

Actualizarea Registrului Electoral cu datele alegatorilor romani din diaspora care fac cereri pentru a fi inscri?i in aceasta baza de date se va face in cel mult 10 zile lucratoare de la data inregistrarii solicitarii.

Ana Maria Patru a mai spus ca pentru buna desfasurare a votului in strainatate sunt necesare implicarea activa si sprijinul alegatorilor din afara tarii, afirmand ca, doar astfel, vor putea fi infiintate suficiente sectii de votare in diaspora, care sa le permita sa voteze la scrutinul din 2016 pentru alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor.

„Ne bazam pe implicarea si sprijinul alegatorilor romani din strainatate, pe care ii indemnam sa se inscrie in Registrul Electoral, in termenul prevazut de lege. Astfel, vor putea fi infiintate suficiente sectii de votare in diaspora, inclusiv in localitatile din strainatate unde sunt cel putin 100 de alegatori”, a mai afirmat Ana Maria Patru.

Registrul Electoral va fi extins si pentru romanii din diaspora, purtatorul de cuvant al AEP, Marian Muhulet, precizand ca modificarile aduse vor permite romanilor din strainatate sa voteze cat mai aproape de locul in care isi au domiciliul sau resedinta, fara sa mai stea la cozi.

Extinderea Registrului Electoral pentru romanii din diaspora face parte dintr-un acord-cadru multianual, care se intinde pe patru ani si care prevede, de asemenea, mentenanta si modernizarea Registrului, valoarea estimativa a proiectului publicat, miercuri, 29 iulie, de AEP in Sistemul Electronic de Achizitii Publice fiind de 8,4 milioane de euro, cu TVA inclusa.

Contractele subsecvente ar urma sa fie incheiate in baza acestui acord-cadru doar daca Autoritatea Electorala Permanenta va primi sumele necesare de la bugetul de stat.

La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, din 2 si 16 noiembrie 2014, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record, insa in mai multe capitale europene cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Dupa alegerea presedintelui Klaus Iohannis, PNL si PSD au sustinut ca una dintre prioritatile legislative este legea privind votul pentru diaspora, invocandu-se fie introducerea votului prin corespondenta, fie a votului electronic.

Stiri pe aceeasi tema

Sondaj IMAS: Ce partid ar castiga alegerile parlamentare, cine sunt marii perdanti

Cristiana Petrariu Bota

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019 – Candidatii PSD pentru Parlamentul European

Cristiana Petrariu Bota

Protocol ALDE – PSD pentru alegerile locale, documentul va fi semnat miercuri

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult