Regulamentul de sporuri in sanatate si asistenta sociala, adoptat de Guvern. Se aplica un spor mai mare pentru cei care lucreaza in conditii foarte periculoase

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu martie 30, 2018 18:27

Regulamentul de sporuri in sanatate si asistenta sociala, adoptat de Guvern. Se aplica un spor mai mare pentru cei care lucreaza in conditii foarte periculoase

Guvernul a adoptat, joi, o hotarare privind regulamentul-cadru care stabileste cuantumul sporurilor pentru angajatii din sanatate si asistenta sociala. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, se aplica un spor mai mare pentru personalul care lucreaza in conditii foarte periculoase, spre exemplu pentru angajatii din laboratoare in care sunt testate afectiuni precum SIDA sau pentru cei care lucreaza cu pacienti care sufera de TBC.

“A fost adoptata hotararea de guvern privind regulamentul-cadru care stabileste locurile de munca, categoriile de personal si marimea concreta a sporurilor pentru conditiile de munca din familia ocupationala sanatate si asistenta sociala”, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.

Acesta a explicat ca in Legea Salarizarii este prevazut pragul maxim de 30% din suma salariilor de baza la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Nelu Barbu a mai spus ca locurile de munca, marimea concreta a sporurilor si categoriile de personal care primesc sporurile se stabilesc la nivelul fiecarui ordonator principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatiilor, avand la baza buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de munca.

Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar și de asistență socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Anexele 1 – 9 din regulamentul cadru aprobat in ultima sedinta de Guvern stabilesc procentele diferențiate pe locuri de muncă și categorii de personal, în funcție de condițile specific aferente fiecărui loc de muncă, respectiv:

– locuri de muncă cu condiții periculoase: 15% până la 25%;

– locuri de muncă cu condiții deosebit de periculoase: 35% până la 85%;

– locuri de muncă cu condiții periculoase sau vătămătoare: 5% până la 15%;

– locuri de muncă cu condiții grele de muncă: 10% până la 15%;

– personal care își desfășoară activitatea cu surse de radiații sau generatoare de radiații în condiți periculoase: până la 30%;

– personal care își desfășoară activitatea în unitățile sanitare cu specific deosebit: 10% până la 15%;

– personal care lucrează în unități sanitare aflate în localități izolate: până la 20%;

– locuri de muncă cu condiții deosebite, cum ar fi stres sau risc: 5% până la 15%;

– personal care își desfășoară activitatea în unitățile de asistență socială / centre cu sau fără cazare: 7,5% până la 75%;

Locurile de muncă, categoriile de personal și mărimea concretă a sporurilor se stabilesc la nivelul fiecărui ordonator principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanților salariaților, având la bază buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.