COMISIA EUROPEANA
Externe

Reguli noi pentru platile electronice din magazine si online, menite a proteja datele financiare, adoptate de Comisia Europeana

Comisia Europeană (CE) a adoptat noi norme care să facă plățile electronice din magazine și online să fie mai sigure. Acestea conțin prevederi menite să reducă nivelurile fraudei și să protejeze confidențialitatea datelor financiare ale utilizatorilor. Simpla introducere a unei parole sau a datelor de pe cardul de credit nu vor mai fi suficiente, în majoritatea situațiilor, pentru a efectua o plată.

Normele pun în aplicare a doua directivă a UE privind serviciile de plată (DSP2) revizuită recent, care vizează modernizarea serviciilor de plată din Europa astfel încât să țină pasul cu această piață care evoluează rapid și să permită dezvoltarea pieței europene a comerțului electronic, mai anunță agenția de presă.

Aceste norme le permit consumatorilor să utilizeze servicii inovatoare oferite de furnizori terți, cunoscuți și sub numele de societăți din domeniul tehnologiei financiare (FinTech), garantând în același timp o securitate riguroasă a datelor pentru consumatorii și întreprinderile din UE.

Acestea includ soluții de plată și instrumente de gestionare a finanțelor personale prin agregarea informațiilor din diferite conturi.

DSP2 impune prestatorilor de servicii de plată să elaboreze un sistem de autentificare strictă a clienților.

Prin urmare, normele adoptate luni conțin prevederi stricte, integrate, menite să reducă în mod semnificativ nivelurile fraudei și să protejeze confidențialitatea datelor financiare ale utilizatorilor, aspecte care sunt relevante mai ales în cazul plăților online. Acestea necesită combinarea a cel puțin două elemente independente, care ar putea fi un element fizic — un card sau un telefon mobil, la care se adaugă, înainte de efectuarea unei plăți, o parolă sau o caracteristică biometrică, cum ar fi amprentele.

De asemenea, DSP2 stabilește un cadru pentru noi servicii legate de conturile de plăți ale consumatorilor, cum ar fi așa-numitele servicii de inițiere a plăților și servicii de informare cu privire la conturi. Aceste servicii inovatoare sunt deja oferite în multe țări ale UE, însă datorită DSP2 vor fi disponibile pentru consumatorii de pe întreg teritoriul UE, cu condiția îndeplinirii unor cerințe stricte de securitate. Normele precizează cerințele privind standardele comune și sigure de comunicare între bănci și societățile din domeniul tehnologiei financiare.

După adoptarea standardelor tehnice de reglementare de către Comisie, Parlamentul European și Consiliul au trei luni la dispoziție pentru a le examina.

După perioada de examinare, noile norme vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE. Băncile și alți prestatori de servicii de plată vor avea la dispoziție 18 luni pentru a institui măsurile de securitate și instrumentele de comunicare.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Articole asemănătoare

SONDAJ IRES: Ce cred romanii despre Rusia si despre Vladimir Putin

Lucy Ionesco

Un bloc turn a fost mistuit de flacari la Londra. Autoritatile raporteaza mai multe decese

Delia Ion

Donald Trump spera sa se intalneasca cu Papa Francisc la sfarsitul lunii mai

Ioana Badulescu