Romania va intra in criza economica in perioada urmatoare. Rata inflatiei a explodat, creste gradul de saracie, avertizeaza presedintele Comisiei economice din Senat
Social

Regulile de acordare a ajutoarelor sociale se schimba. Romanii care refuza un loc de munca raman fara banii de la stat

Se schimbă regulile de acordare a ajutoarelor sociale. Românii care vor refuza un loc de muncă rămân, timp de șase luni, fără banii de la stat, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților.

“Este necesar ca statul să intervină în forță, să-i oblige să muncească pe cei care taie frunză la câini. Din respect pentru cei care plătesc taxe și impozite, banii ajungând la multe dintre persoanele asistate social, dar și din respect pentru societățile comerciale sau agenții economici care pornesc o afacere și nu au cu cine să o ducă.(…) Sunt oameni buni de muncă, dar refuză munca din cauza ajutorului social. Nu ne referim la cei care într-adevăr au nevoie de susținerea statului- bătrâni, familii monoparentale, persoane cu dizabilități- vorbim despre cei care pot să muncească, dar nu o fac pentru că se mulțumesc cu această subvenție pentru venitul minim garantat, pentru prestații sociale ”, a declarat la RFI deputatul PMP, Petru Movilă, unul dintre inițiatorii proiectului.

În opinia acestuia, măsura ar putea fi și o soluție pentru lipsa forței de muncă, problemă reclamată de mediul de afaceri.

PETRU MOVILĂ, deputat PMP
“Să spui că din cauza românilor asistați social este disfuncțională piața muncii este halucinant”, susține la rândul său deputatul independent, Adrian Dohotaru, unul dintre cei patru deputați care nu au votat proiectul de lege prin care cei care refuză un loc de muncă nu mai primesc o perioadă bani de la stat. “Parlamentarii puterii și ai opoziției cred că din cauza <leneșilor> piața muncii este disfuncțională. De la tribuna parlamentului am zis că proiectele legislative trebuie bazate pe date, nu pe prejudecăți, asemenea ideii bezmetice că în România sunt 7 milioane de <asistați sociali>, cum este menționat în expunerea de motive a legii adoptate azi. (…) De fapt, avem doar 216.000 de beneficiari de venit minim garantat. În 2017, 0.76% au refuzat un loc de muncă sau un curs de recalificare, adică în jur de 2500 de persoane”, spune deputatul.

ADRIAN DOHOTARU, deputat independent
Proiectul mai prevede că, în situaţia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioada de 12 luni de la data deciziei de încetare a acestui drept. Iniţiativa legislativă stipulează că pentru sumele acordate ca ajutor social una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii. În cazul în care, după o verificare, se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse şi acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social.

Stiri pe aceeasi tema

Vasile Salaru a demisionat de la Ministerul Educatiei. Ce spune ministrul Educatiei

Cristiana Petrariu Bota

Mariana Ghena este noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii CSM

Cristiana Petrariu Bota

Echipa de comunicare a Elenei Udrea s-a dezlantuit pe Facebook dupa ce aceasta a fost mutata la inchisoarea Targsor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult