În Franţa, după două săptămâni de aşteptări şi negocieri de culise, a fost anunţată printr-un comunicat emis de Preşedinţie, o mini-remaniere guvernamentală. 5 miniştri îşi schimbă portofoliile sau intră în echipa premierului Edouard Philippe. Care sunt aceste modificări?
La Interne, de unde demisionase acum două săptămâni Gérard Collomb, a fost numit Christophe Castaner, fostul secretar de stat însărcinat cu Relaţiile cu parlamentul. În locul lui a venit centristul Marc Fesneau. Conservatorul Franck Riester este numit ministru al Culturii în locul lui Françoise Nyssen, editoare, a cărei plecare devenise previzibilă, din cauza politicii sale neconvingătoare. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei are şi el un nou şef în persoana fostului socialist Didier Guillaume care-l înlocuieşte pe Stéphane Travert. În fine, Jacqueline Gourault, până acum la Interne însărcinată cu dosarul corsican, este numită în fruntea Ministerului Teritoriilor. O serie de alţi secretari de stat au mai fost numiţi cu această ocazie.
Mini-remanierea anunţată astăzi vine după două săptămâni de negocieri intense în culise între preşedintele Emmanuel Macron şi premierul său, Edouard Philippe. Șeful statului speră ca aceste schimbări să pună capăt unei perioade agitate a mandatului său şi să-i dea un suflu nou. „Echipa guvernamentală este reînoită dar acţiunea ei se va înscrie în continuitatea politicii de până acum” precizează comunicatul Palatului Elysée.
Paritatea este respectată şi în urma diferitelor numiri survenite azi. Astfel, echipa lui Edouard Philippe numără 17 femei şi 17 bărbaţi. De notat că după aceste schimbări nu va avea loc niciun discurs de politică generală al premierului francez.
Cum era de aşteptat, primele reacţii ale opoziţiei după această remaniere, critice ambele, au venit de la extreme. Mişcarea „Franţa nesupusă” a stângistului Jean-Luc Mélenchon a descris remanierea drept „o cârpeală care nu va schimba nimic”. De partea ei, extremista de dreapta Marine Le Pen a notat pe reţeaua Twitter că „cu Macron, e sigur tot timpul că putem avea ce-i mai rău”.