Remus Truica si Dan Andronic
Social

Remus Truica si Dan Andronic, retinuti in dosarul retrocedarilor ilegale

Remus Truica si Dan Andronic au fost retinuti de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Oamenii legii au decis retinerea omului de afaceri Remus Truica, dar si a jurnalistului Dan Andronic, actionar majoritar al societatii Editura Evenimentul si Capital, in dosarul retrocedarilor ilegale.

In acelasi dosar mai sunt cercetati Printul Paul, Marius Marcovici, fostul consilier al lui Calin Popescu-Tariceanu, dar si Claudiu Lucian Mateescu, director general Impact.

Procurorii au decis sa investigheze retrocedarea celor aproape 47 de hectare de padure si teren pe care printul Paul de Romania le-a obtinut in 2006 in Snagov, dupa ce s-a descoperit ca sunt documente care arata ca acel teren n-ar fi fost niciodata al Casei Regale, si totusi o instanta de judecata a stabilit contrariul. Intre timp, mare parte din teren a fost vanduta de nepotul lui Carol al II-lea mai multor persoane, printre care si lui Remus Truica, fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase.

Ancheta deschisa inca din 2010 se sprijina pe un raport de audit al Curtii de Conturi, care a prezentat situatia tuturor retrocedarilor din 1990 pana in 2012. Inspectorii sustin ca Paul de Romania ar fi primit ilegal 46,78 hectare din padurea „Fundul Sacului”, de pe malul lacului Snagov.

Padurea Snagov a fost tot timpul proprietatea publica a statului roman si nu putea fi vanduta, sustineau inspectorii in raport. Chiar Casa Regala, intr-o scrisoare semnata de regele Mihai, solicita instantei sa respinga retrocedarea.

In februarie 2002, Paul de Romania, in calitate de succesor al lui Carol al II-lea, a solicitat Regiei Nationale a Padurilor restituirea a 47 de hectare din padurea Snagov. In acel moment, legea prevedea ca poate primi maximum zece hectare, dar in 2006 legea s-a modificat, fiind eliminata limitarea. In acelasi an, Comisia Judeteana Ilfov a validat, cu noua voturi pentru si unul impotriva, cererea printului Paul de restituire a padurii. Votul impotriva a fost al reprezentantului Directiei Silvice Bucuresti, care a contestat punerea in posesie. Nu a contat. Printul Paul a fost pus in posesie printr-o sentinta definitiva.

Domeniul de la Snagov, cea mai ravnita zona imobiliara din jurul Capitalei, a fost vandut. Cele 47 de hectare valoreaza 14 milioane de euro. Terenul e valoros din doua motive: e situat pe malul lacului Snagov, iar printul nu are niciun vecin.

O parte din teren a ajuns la Remus Truica, fostul sef al cancelariei premierului Adrian Nastase, care si-a ridicat un palat impresionant. Nu este singurul caz in care o retrocedare la capatul careia apare numele printului Paul ajunge in atentia procurorilor.

In octombrie anul trecut, DNA a inceput urmarirea penala pentru cea mai mare restituire ilegala de padure din Romania ultimilor 25 de ani. Paguba – 300 de milioane de euro. 43 de mii de hectare de padure, de doua ori suprafata Capitalei, ar fi ajuns ilegal la urmasii familiei Ghika, cu ajutorul actelor falsificate si cu complicitatea justitiei. Increngatura ajunge pana in Parlament: sunt vizati vicepresedintele Senatului, Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam si senatorul Ilie Sarbu.

Stiri pe aceeasi tema

Papa Francisc a ajuns in Romania. Suveranul Pontif a fost intampinat de presedintele Klaus Iohannis si sotia sa. UPDATE

Cristiana Petrariu Bota

Tabloul demografic arata ca Romania a pierdut din migratie, anul trecut, echivalentul unui oras cat Onesti.

Ioana Badulescu

EXTRAGERI LOTO 21 NOIEMBRIE 2013: NOI REPORTURI LA 6 DIN 49, 5 DIN 40 SI JOKER

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult