Adunare Nationala la Chisinau pentru unirea Rep. Moldova cu Romania
Externe

Rep. Moldova: Chisinaul amana din nou validarea lui Andrei Nastase in functia de primar

Chisinaul amana din nou validarea lui Andrei Nastase in functia de primar. De această dată, judecătorul care urma să ia o decizie privind confirmarea rezultatelor scrutinului de acum două săptămâni, a fost recuzat de reprezentantul Consiliului Electoral de Circumscripție Chișinău pe motiv că magistratul nu a dat dovadă de imparțialitate. Dosarul urmează să fie redistribuit unui alt judecător. Între timp, susținătorii lui Andrei Năstase au protestat în centrul Chișinăului, transmite RFI.

După ce mai bine de două ore au scandat în fața Judecătoriei Chișinău și au cerut validarea alegerilor, câteva zeci de membri și simpatizanți ai Platformei Demnitate și Adevăr au mers la Primărie, unde astăzi are loc ședința Consiliului Municipal Chișinău. Oamenii au scandat ”Votul meu contează”, ”Jos Mafia”, ”Validați mandatul”, ”Andrei Năstase, primarul poporului”, ”Noi nu cedăm”.

Potrivit vicepreședintelui Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari dacă mandatul primarului ales, Andrei Năstase, nu va fi validat în cel mai scurt timp, duminică, 24 iunie, va fi organizat un protest de amploare.

Andrei Năstase: Tergiversarea validării alegerilor legată de producerea unor lucruri grave în CMC

Primarul ales, Andrei Năstase, aflându-se în această dimineață la Viena, a anunțat, într-un mesaj pe Facebook că ”tergiversarea validării alegerilor are loc în paralel cu producerea în cadrul Consiliului Municipal Chișinău a unor lucruri deosebit de grave”. ”Astăzi circul a continuat la Judecătoria Chișinău, cu o cerere de recuzare a judecătorului, o cerere inventată peste noapte. Se pare că este un joc menit să tergiverseze procesul de validare a acestor alegeri. În ordinea de zi a ședinței a fost introduse într-un mod suspect mai multe chestiuni. În momentul de față, potrivit unor informații, se fac niște târguri acolo. Și pe ultima sută de metri acești indivizi continuă să jefuiască R.Moldova”, susține Andrei Năstase.

Judecătoria Chișinău a amânat, vineri, ședința la care urma să fie validat mandatul noului primar ales. Motivul invocat – existența unor contestații ale Partidului Socialiștilor la Curtea Supremă de Justiție privind neregulile din ziua scrutinului.De asemenea, magistrații declarau vineri că la Judecătoria Chișinău nu au ajuns mai multe documente pe care trebuiau să le aducă reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr, lucru infirmat de formațiune.

Ce spune Codul Electoral în cazul invalidării mandatului

Potrivit Codului Electoral, instanța de judecată adoptă o decizie privind validarea mandatului de primar în termen de zece zile din momentul în care a recepționat de la Consiliul Electoral de Circumscripție procesele-verbale cu privire la rezultatele alegerilor. În cazul alegerilor în Chișinău, procesele-verbale au ajuns pe masa Judecătoriei Chișinău la 11 iunie curent. Respectiv, termenul legal de zece zile expiră joi, 21 iunie. Altfel spus, până la această dată, justiția este obligată să se pronunțe în vederea validării sau invalidării mandatului, scrie Ziarul de Gardă.

În cazul în care mandatul nu va fi validat, mun. Chișinău urmează a fi condus de un primar interimar până la alegerile ordinare de anul viitor, deoarece art. 50 al Codului Electoral prevede că „dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează”.

Pentru a nu valida mandatul pe motiv că liderul PPDA ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, instanța ar trebui să aducă probe care ar demonstra că acțiunile respective ar fi determinat rezultatul final al turului doi de scrutin.

Stiri pe aceeasi tema

Franta a numit o romanca in functia de ministru al Sporturilor. Este vorba de Roxana Maracineanu, fosta campioana de natatie

Ioana Badulescu

Atac la Paris langa Muzeul Luvru, agresorul a fost impuscat

Cristiana Petrariu Bota

Dmitri Rogozin s-a impuscat in picior in timpul unui antrenament de tir. Informatiile sunt contradictorii

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult