Cetatenii UE vor trebui sa raspunda la trei intrebari daca vor ramane in Marea Britanie dupa Brexit. Vor fi doua tipuri de statut
Breaking NewsExterne

Reportaj BBC. Un jurnalist englez a mers in Romania pentru a intelege ce impact va avea Brexit-ul asupra romanilor

Reportaj BBC despre impactul Brexit in randul romanilor. Un jurnalist BBC a mers in Romania pentru a intelege ce impact va avea Brexit-ul asupra romanilor. „Vrem sa vedem daca romanii vor in continuare sa lucreze in Marea Britanie”, a spus jurnalistul. Acesta a stat mai multe zile in tara noastra si a discutat cu cei care au macar un membru al familiei plecat la joburi sezoniere in Anglia.

Lee Madan – jurnalist BBC: Voi urca in acest autocar in Romania, cu directia Bristol. Urmeaza o calatorie prin toata Europa cu muncitori migranti care vor ajunge in Anglia.

Lee Madan a venit singur in Romania, inarmat cu un telefon cu camera performanta si un microfon. Reportajul sau va surprinde viata familiilor necalificatilor romani care lucreaza in Anglia.

Lee Madan – jurnalist BBC: Oamenii doresc in continuare sa vina la munca in Marea Britanie, considera ca avem nevoie de muncitori straini. Ca suntem sau nu in Uniunea Europeana, oamenii considera ca inca e nevoie de forta de munca din strainatate in Marea Britanie.

Muncitor: Trei-patru luni, ma duc acasa la familie, iar ma intorc. Ma ajuta sa lucrez acolo pentru ca e diferenta de bani fata de Romania.

– Anglia, la munca, intr-un abator.

– Nu v-a speriat treaba asta cu Brexitul?

– Ba da, putin, dar speram sa nu iasa.

Doar aceste doua autocare au transportat in Marea Britanie peste 100 muncitori romani, care vor sa munceasca pe bani mai multi decat acasa. Nimeni nu pleaca de placere, iar muncile pe care le vor presta nu sunt dintre cele mai usoare.

Catalin Valeanu – reprezentant firma de transport: Joburi foarte diverse, de la munci in restaurant, la munci in fabrici, munci necalificate in general. In ultimii ani a fost o crestere constanta a numarului oamenilor care au plecat dincolo.

Brexit-ul ramane o necunoscuta atat in Romania, cat si in Marea Britanie. Romanii de acolo, care activeaza in domenii specializate, se tem insa de consecintele iesirii Marii Britanii din Uniune.

Iancu Fofiu – IT-ist din Londra: Nu stiu care e situatia celor fara calificare sau cu o calificare mai slaba, probabil pentru ei riscurile nu sunt asa mari. Dar pentru cineva cu calificare inalta, care poate sa isi gaseasca o pozitie mai buna in Europa, fara aceasta situatie confuza a Brexitului, probabil e mai bine.

Lee Madan – jurnalist BBC: Suntem la fel de nelamuriti ca si voi, probabil, ambele parti se lupta si cred ca ne vom trezi cu o solutie de compromis care nu va multumi pe nimeni. Va ramane asa? Pur si simplu nu stim.

Reportajul realizat de BBC in Romania pe tema Brexitului va fi difuzat pe postul national de televiziune peste cateva saptamani.

Articole asemănătoare

BES România – Produse profesionale pentru un păr sănătos și strălucitor

Ioana Badulescu

Postul Sfintelor Paste incepe luni, 19 februarie. Crestinii ortodocsi vor praznui Pastele pe 8 aprilie, iar cei catolici pe 1 aprilie

Ioana Badulescu

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson efectueaza o vizita in Romania

Ioana Badulescu