18.9 C
România
25 septembrie 2021
Reportaj RFI despre prezenta occidentala in Rep. Moldova: Progresul vine din Vest, nostalgia din Est
Externe

Reportaj RFI despre prezenta occidentala in Rep. Moldova: Progresul vine din Vest, nostalgia din Est

„R. Moldova: Progresul vine din Vest, nostalgia din Est” este titlul celui mai recent reportaj marca RFI despre prezenta occidentala in Basarabia. Dacă în episoadele trecute RFI a vorbit despre dezinformare și propaganda rusească, acum se axeaza pe prezența occidentală în Republica Moldova. Pentru că există o prezență solidă a Occidentului, vizibilă, de exemplu, în programele de dezvoltare.

Sunt proiecte cu finanțare din partea Uniunii Europene, a guvernului Statelor Unite a celui japonez sau din partea altor state membre UE, printre care România chiar face o figură aparte.

Măcar dacă ne gândim la cele o mie de grădinițe renovate, la cele o sută de microbuze școlare sau la renovarea unor edificii culturale – dar despre prezențele românești vom vorbi mai detaiat într-un alt episod.

(…) Proiectele de dezvoltare sprijinite de Occident și mentalitățile pro-ruse se întâlnesc pe teritoriul Republicii Moldova. Tot așa, și pe scena politică, unde avem un președinte pro-rus, un guvern care se declară pro-european și o opoziție care de definește drept antioligarhică și care acuză o înțelegere ocultă între președinte și guvern.  (…)

Am pornit spre regiunea autonomă găgăuză, în sudul republicii. Găgăuzii, o populație de origine turcă și religie creștin-ortodoxă, sunt în număr de aproximativ 70.000 și trăiesc în orașul Comrat, centrul administrativ al autonomiei și în satele înconjurătoare. Guvernatorul, denumit bașkan – azi în persoana Irinei Vlah, o juristă de 44 de ani – este membru de drept al guvernului de la Chișinău.

La alegerile prezidențiale din 2016, găgăuzii au votat în proporție de 97% pentru candidatul pro-rus Igor Dodon, actualul șef al statului. Deși de origine turcă, găgăuzii vorbesc, de fapt, rusește, ca toate minoritățile din Republica Moldova. Aici, legea care interzice preluarea emisiunilor politice și militare de la televiziunile rusești – și care oricum are efecte limitate – nu se aplică deloc. Autoritățile de la Comrat nu vor să o aplice, iar Chișinăul trece asta cu vederea, pentru a nu da naștere încă unui scandal.

Reportajul integral pe site-ul RFI

Stiri pe aceeasi tema

Ce prevede proiectul de acord pentru Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles

Ioana Badulescu

De ce Romania nu va putea evita problema refugiatilor

Cristiana Petrariu Bota

SUA si aliatii europeni au avut o videoconferinta pe tema crizei din Ucraina

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult