LEGEA SALARIZARII 2018. Angajatii cu vechime vor avea salarii mai mici decat debutantii, probleme sunt si in sectorul privat
Breaking NewsEconomie

Reprezentant IMM-uri: Modificarea salariului minim se face pe Facebook, fara consultare, iar firmele vor avea reale dificultati

Florin Jianu, reprezentantul IMM-urilor, a declarat la RFI ca Guvernul modifica salariul minim pe Facebook, fara consultare, situatie care va crea reale dificultati firmelor. El reclama ca Guvernul nu mai are bani si cauta sa-si carpeasca gaurile pe seama mediului privat, precizand ca ar fi vorba de peste 300 de milioane de lei, bani pe care executivul ar incerca sa-i aduca pe final de an la buget, prin majorarea, brusca, de la 1 noiembrie, a salariului minim pe economie.

Potrivit acestuia, statul face concurenta neloiala, in conditiile in care cei mai multi salariati platiti cu venitul minim sunt la privat. Firmele vor avea reale dificultati dupa majorarea salariului minim, in conditiile in care bugetele nu au fost construite dupa acest reper, mai spune la RFI Florin Jianu.

Florin Jianu: Stabilirea salariului minim si aplicarea masurilor fiscale se face de la inceputul anului. In cazuri exceptionale se facea de la jumatatea anului. Niciodata nu s-a facut de la 1 noiembrie, anuntata cu doua saptamani inainte. Niciodata nu s-a facut asa ceva.

Reporter: Cat poate castiga statul in doua luni? Sa spunem ca este asa mare criza de lichiditate, de bani.

F.J: Probabil ca mai carpeste pe ici, pe colo. Din calculele noastre cam 180 de milioane sunt in plus pe luna la bugetul de stat. Sunt bani pe care probabil ii foloseste tot pentru salariile publice. Nu putem vorbi in acest an nici de investitii, nici de programe pentru mediul de afaceri, nici de noi scoli sau spitale, infrastructura cu atat mai putin.

Rep: Grosul angajatilor care stau pe salariul minim este la stat sau la privat?

F.J: Evident ca la privat, pentru ca privatul nu a putut sa tina ritmul maririlor salariale. Acum mediul privat munceste pentru salariatii de la stat. Mai vorbim in mediul privat si despre diverse faze ale companiilor. Va dau exemplul start up-urilor. Nu cred ca un start up isi permite sa plateasca salarii medii pe economie sau salarii foarte mari. Fiecare dintre ei contribuie lunar la bugetul de stat, creand minim doua locuri de munca.

Rep: Reclamati o concurenta neloiala facuta mediului privat? Ce inseamna faptul ca statul iti impune un nou nivel de salarizare in ultimele doua luni ale anului? Ma gandesc in primul rand la partea de buget a unei companii, la cum este gandit un buget.

F.J: Concurenta neloiala este doua directii. In primul rand, prin faptul ca mediul public s-a decuplat cu totul de la mediul privat, iar salariile din mediul public sunt atat de mari incat nu poti sa tii pasul in mediul privat. Va dau exemplul juristilor din companii care pleaca cu totii la primarie pentru ca acolo responsabilitate este scazuta, salariile sunt foarte mari, nu exista indicatori de performanta. Aceasta este o directie a concurentei neloiale. In egala masura, concurenta neloiala este aceea care iti impune niste reguli schimbate in timpul jocului. Mai sunt doua luni. Companiile isi fac aceste planuri la inceput de an sau de acum pentru anul viitor. Au deja o strategie pentru ceea ce inseamna bugetul pentru resurse umane, costurile cu resursele umane care intra in produsele sau serviciile pe care le realizeaza fiecare companie. Nu poti sa ii schimbi acest buget. De la cea mai mica companie, cu unul sau doi angajati, care lucreaza in mediul rural pana la o companie cu mii de angajati, costurile acestea sunt dramatice pentru ele.

Rep: Daca asa stau lucrurile si s-a produs aceasta decuplare a mediului public de cel privat, de ce nu se ia in discutie departajarea salariului minim din sectorul bugetar de cel privat?

F.J: Aceasta departajare este o greseala, asa cum este o greseala si departajarea pe criterii de studii, daca ai sau nu studii, daca ai sau nu 15 ani de vechime.

Rep: De ce?

F.J: Pentru ca salariile se stabilesc strict pe nivelul productivitatii. Un muncitor fara studii superioare poate fi mai valoros si mai productiv pentru o companie decat cineva care are studii superioare.

Rep: In regula, dar vorbim de productivitate si pe diferite sectoare. In momentul in care se stabileste un salariu minim, este normal sa compari productivitatea unui muncitor din domeniul textilelor cu un cu totul alt domeniu si sa fie platiti acesti oameni la acelasi nivel?

F.J: Constitutional asa este. In lege spune ca exista un slariu minim pe economie. Acum sa venim cu doua, trei salarii minime pe economie este neconstitutional. Asa scrie in legea organica. Avem un salariu minim pe economie.

Rep: Pana la urma dreptatea este de partea statului. Problema este ca vin pe ultima suta de metri cu o modificare radicala.

F.J: Modificarea pe care o fac ei prin hotarare de guvern daca ar introduce aceste trei tipuri de salarii e neconstitutionala. Excede legea. Legea spune ca ai un salariu minim, iar prin hotarare de guvern, care e act administrativ, inferior unei legi organice, modifici acest lucru si vii cu trei salarii, chiar daca doua sunt egale.

Rep: Acete discutii, inclusiv despre ce vorbim acum, nu ar trebui sa aiba loc in acel celebru Consiliu National Tripartit? De ce nu se mai petrec aceste reuniuni?

F.J: Ganditi-va ca aceste anunturi au fost facute de Ministrul Muncii pe Facebook, in weekend, fara niciun fel de consultare cu partenerii sociali, fara sa fie o analiza de impact, profund neprofesionit.

Interviul audio, pe site-ul RFI

Articole asemănătoare

Insolventa firmelor, in scadere in Romania. Totusi, radierea si dizolvarea inregistreaza o crestere alerta

Lucy Ionesco

PSD convoaca Parlamentul duminica pentru motiunea de cenzura de demitere a Guvernului Grindeanu

Ioana Badulescu

Motiunea de cenzura a trecut, guvernul Grindeanu este demis. Au fost 241 de voturi „pentru”

Delia Ion