Externe

Republica Moldova, lectia Ucraina si pericolul Rusiei lui Putin. DW explica minciuna neutralitatii din Constitutia Moldovei

Republica Moldova, o tara ex-sovietica, pluteste inca in deriva pe valuri deloc linistite. Dupa lectia Ucraina, din pacate inca in desfasurare, si  fata in fata cu o amenintare apocaliptica numita „Rusia lui Putin”, Republica Moldova nu stie inca ce sa aleaga. Care este sansa ei de salvare? Intr-un articol publicat pe site-ul Deutsche Welle, Vitalie Calugareanu vorbeste despre „minciuna neutralității din Constituția Moldovei”, afirmand ca „după 23 de ani de la stabilirea primelor contacte dintre Republica Moldova şi NATO, la nivelul societăţii moldoveneşti nu s-a reuşit nici măcar depăşirea stereotipului de sperietoare a NATO. Dimpotrivă, partidele retrograde care s-au perindat la guvernare au alimentat acest stereotip”.

Miniştrii moldoveni ai apărării au avut curaj să recunoască faptul că aderarea la NATO este unica șansă a acestei mici țări ex-sovietice de a-și asigura securitatea abia după ce s-au retras din funcții. Ei își justifică inacțiunea din perioada exercitării funcției prin prevederea constituțională referitoare la neutralitate – o prevedere “mincinoasă”, în opinia sociologului român Dan Dungaciu, fapt care se vede lecturând pur și simplu Articolul 11 din Legea Supremă a țării: ,,Republica Moldova, stat neutru”. “(1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă. (2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”. Asta deşi trupele ruse sunt prezente în regiunea transnistreană încă din perioada sovietică.

Lecția ucraineană

Abia după izbucnirea ostilităților în Ucraina, autoritățile de la Chișinău au început să mediteze serios asupra asigurării securității și consolidării capacității de apărare a statului. Asta după ce fosta guvernare comunistă pro-rusă a încercat, în câteva rânduri, să desființeze în general Armata Națională și să obțină reconfirmarea statutului de neutralitate al Moldovei printr-un acord internațional. Chiar și astăzi, când Republica Moldova are o guvernare pro-europeană, întrebările adresate de jurnaliști despre eventualitatea aderării țării la NATO le provoacă frisoane autorităților. Acest lucru s-a văzut inclusiv joi, în cadrul Clubului de Presă organizat la Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Chișinău.

HotWeek.ro iti recomanda si: Adevarul despre Rusia – NATO ar trebui sa spuna adevarul despre agresiunea rusa din Ucraina

Întrebat de ce autoritățile moldovene nu întreprind demersuri în vederea aderării la NATO, ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Valeriu Chiveri, a reiterat că „Moldova nu se poate pronunța pentru aderarea la NATO, deoarece are neutralitatea proclamată prin Constituție. Ați văzut că și în Ucraina s-au făcut declarații, inclusiv despre ieșirea din CSI, dar Ucraina nu a denunțat Acordul de aderare la această organizație. Declarațiile sunt declarații, iar ele nu coincid întotdeauna cu faptele”.

Răspunsul vice-ministrului moldovean a fost auzit, prin Skipe, de directorul adjunct al Secțiunii Managementul Crizelor a NATO, Mihai Carp, care a reacționat: ”NATO nu pune presiune asupra țărilor în vederea aderării. Este prerogativa țării să decidă dacă aderă sau nu la NATO. Și dacă Guvernul și cetățenii Republicii Moldova vor decide altfel în privința prevederii din Constituție legată de neutralitate și dacă va fi depusă o cerere de aderare la NATO din partea Moldovei, țările-membre o vor analiza. Dar e important ca și țara să aibă capacitatea de a contribui la NATO în modul corespunzător, deoarece criteriile de aderare și de aflare în această organizație sunt aceleași pentru toți membrii și absolut toți membrii pot beneficia de întregul arsenal de apărare colectivă al NATO”.

Întrebat ce așteaptă de la summit-ul NATO de la Newport, vice-ministrul moldovean de Externe, Valeriu Chiveri a răspuns: “Așteptăm mai mult sprijin pentru integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei”. (…) “Ne-am dori ca la summit-ul NATO să fie lansat un apel către Federația Rusă privind retragerea forțelor militare care staționează, fără dorința noastră, pe teritoriul Republicii Moldova”, a precizat Chiveri.

NATO trebuie să ajute Moldova să-și reformeze armata

Potrivit directorului adjunct al Secțiunii Managementul Crizelor al NATO, Mihai Carp, Moldova se va regăsi în documentul final al summit-ului NATO din Țara Galilor atât la capitolul ”conflicte înghețate”, cât și la capitolul ”partenerii NATO”. El a apreciat că Moldova și NATO au o bogată experiență de cooperare și că instrumentele existente permit fortificarea securității prin diferite programe ce derivă din această relație de parteneriat”.

La rândul său, expertul militar Viorel Cibotaru a spus că aşteaptă ca, după summit-ul NATO, să fie luate decizii ce ar duce la reformarea armatei moldovenești, care, potrivit lui, acum seamănă cu un centru de instruire şi un depozit de armament de provenienţă sovietică. Viorel Cibotaru a insistat asupra necesității impulsionării cooperării Moldovei cu NATO, ”întrucât statutul de neutralitate al ţării a fost compromis de Rusia, care îşi menține armata în raioanele de Est”. Expertul consideră că autorităţile trebuie să depună eforturi pentru a combate propaganda anti-NATO desfăşurată în Moldova şi să găsească resurse pentru a asigura armata cu tehnică militară şi cu arme de război, pentru a putea riposta în caz de agresiune.

Moldova a fost acceptată la Inițiativa Consolidării Capacităților de Apărare a NATO

Iar ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuță, optează ferm pentru aderarea Moldovei la NATO. ”Acum când Ucraina și-a exprimat clar decizia de a-și impulsiona cooperarea cu NATO, noi nu putem sta într-o parte. Trebuie să ne revizuim relaţia noastră cu NATO. Nu putem merge în Uniunea Europeană fără să ne asigurăm securitatea. Evenimentele din Ucraina au demonstrat că acum e momentul şi noi trebuie să luăm decizii foarte clare”, a menționat Marinuță.

La reuniunea Consilului Nord-Atlantic de la Newport participă, în premieră, ministrul moldovean al Apărării, Valeriu Troenco. Potrivit lui, Republica Moldova s-a numărat printre puținele țări acceptate la Inițiativa Consolidării Capacităților de Apărare. ”Acest lucru înseamnă că Alianța ne poate oferi asistență în vederea analizării capacităților curente de apărare și identificarea domeniilor care trebuie dezvoltate”.

Foto: DW

Stiri pe aceeasi tema

Parlamentul din Marea Britanie accepta alegeri anticipate in decembrie

Cristiana Petrariu Bota

Turcia a ales! Erdogan incepe al doilea mandat la conducerea tarii, care s-ar putea prelungi cu un al treilea pana in 2028

Ioana Badulescu

Legea Brexit a fost aprobata de Camera Lorzilor. Documentul privind retragerea UK din UE mai are nevoie doar de aprobare regala

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult