Profesorul Alexandru Rafila este de parere ca autoritatile vor decide redeschiderea restaurantelor din Romania dupa modelul Germaniei. In contextul in care terasele se vor inchide din cauza frigului, Rafila e convins ca redeschiderea restaurantelor e primordiala.
Reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), sef al Disciplinei de Microbiologie I a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” si al Laboratorului Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti, Alexandru Rafila sustine ca redeschiderea restaurantelor se va intampla in functie de contextul epidemiologic zonal. Totusi, reprezentantii HORECA sunt sceptici.
Iti recomandam si: Manifestarea COVID-19 s-a schimbat in ultima saptamana, avertizeaza managerul Institutului Marius Nasta
Alexandru Rafila crede ca restaurantele vor fi redeschise in aceasta toamna
Germania a permis redeschiderea restaurantelor in acele localitati unde numarul de infectari este mic, a explicat microbiologul roman.
„Probabil vor trebui luate anumite masuri administrative. Cred ca va fi ca pe modelul german, se vor redeschide restaurantele in anumite localitati, in functie de numarul de infectari. Nu vreau sa pun problema ca lucrurile ar putea sa evolueze dramatic, daca ne vaccinam anti-gripal, daca ne pregatim din timp. Asta va conditiona sezonul rece. rebuie sa tinem cont de contextul epidemiologic local”, a explicat Rafila la Digi 24.
„Daca vezi ca o alta comunitate isi poate desfasura activitatea, ar putea sa-si adapteze si ele comportamentul. Sunt judete diferite. Este o parte buna, asa se vor responsabiliza comunitatile. Cand vezi ca intr-un alt oras restaurantele sunt deschise, vei respecta regulile sa beneficiezi si tu de acest lucru”, a punctat Rafila la Digi 24.
Cu toate acestea, reprezentantii HORECA acuza Guvernul ca ii falimenteaza sistematic. Mai mult, Ludovic Orban e in conflict cu patronii de restaurante, pe care-i acuza ca nu respecta regulile de protectie.
Ludovic Orban se cearta cu patronii de restaurante
„Ne-am dori sa putem sa deschidem restaurantele. In discutiile pe care le-am avut cu reprezentantii mediului de afaceri le-am spus ca trebuie sa avem un context epidemiologic macar sensibil imbunatatit si garantia unei cooperari din partea tuturor patronilor in respectarea regulilor de protectie sanitara.
ADVERTISEMENT
Haideti sa fim cinstiti. 80-85% dintre ei respecta regulile, dar avem inca un procent de oameni care nu respecta regulile si care nu sunt implicati si nici nu-si doresc sa asigure respectarea regulilor”, s-a plans Ludovic Orban.
Liderul HORA, Daniel Mischie, avertizeaza ca restaurantele din toata tara sunt aproape de faliment, in contextul in care Guvernul refuza sa le redeschida.