RADET Constanta, comunicari privind debransarea de la caldura si noile reguli pentru centralele termice de apartament
Stiri locale

Restrictii in Constanta, masca devine obligatorie, se inchid scolile, teatrele si restaurantele

Orasul Constanta intra in scenariul rosu, plan care se aplica in urmatoarele 14 zile si care presupune noi restrictii din cauza ratei de incidenta inregistrate astazi la Constanta, de 3,5 cazuri de infectare cu noul coronavirus la mia de locuitori.Masca devine obligatorie in toate spatiile publice din oras, se inchid scolile, teatrele, cinematografele si restaurantele (interior).

“Astazi, 02 noiembrie a.c., prefectul judetului Constanta, Silviu-Iulian COSA, a convocat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, in sistem electronic, pentru votarea hotararilor nr. 61 si 62 ale CJSU Constanta, care prevad constatarea depasirii ratei de incidenta peste pragul de 3/1.000 locuitori, in cazul municipiului Constanta, constatarea incadrarii judetului Constanta in limitele de incidenta cumulata mai mare de 1.5/1.000 locuitori si mai mica sau egala cu 3/1.000 locuitori, dar si modificarea de scenarii pentru 27 de unitati de invatamant din judet.

In acest moment, rata de incidenta cumulata a municipiului Constanta a ajuns la 3.5/1.000 locuitori, ca urmare a pozitivarii, in ultimele 14 zile, a 1.096 de persoane, din totalul de 313.223 de locuitori. Printre masurile preventive care intra in vigoare incepand cu data de 03 noiembrie a.c., ora 00:00, ca urmare a aprobarii CJSU Constanta, se numara:

• ​se instituie obligatia purtarii mastii de protectie in toate spatiile publice, astfel incat sa acopere nasul si gura. Este permisa inlaturarea acesteia, pentru perioade scurte de timp, in vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau bauturi, in afara teraselor, cat si pentru desfasurarea activitatilor sportive individuale sau altor asemenea activitati, doar daca persoanele sunt in afara zonelor de trafic pietonal si la minimum 2 m de alte persoane;

•​ organizarea si desfasurarea activitatii cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte este interzisa;

•​ organizarea si desfasurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisa;

• ​organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale este interzisa;

•​ activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, este interzisa;

•​ activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, se va desfasura doar pentru persoanele cazate in cadrul acestor unitati;

•​ in situatia in care activitatea operatorilor economici prevazuti mai sus este restrictionata sau inchisa, se permite prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu se consuma in spatiile respective;

• ​operatorii economici prevazuti mai sus vor respecta obligatiile stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri nr. 1493/2788/149/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea masurilor specifice de prevenire a raspandirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitatile de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice in unitatile de alimentatie publica de tipul restaurantelor si cafenelelor din interiorul cladirilor, precum si in spatiile special amenajate din exteriorul cladirilor;

•​ activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc este interzisa.

De asemenea, in urma unei analize realizate de DSP Constanta, s-a aprobat si trecerea tuturor unitatilor de invatamant de stat si particulare din municipiul Constanta in scenariul 3 de functionare. Toate masurile prevazute in ultima hotarare a CJSU sunt valabile pentru urmatoarele 14 zile, urmand sa fie reevaluate.

Premergator sedintei de CJSU, prefectul judetului a convocat membrii Grupului de Suport Tehnic pentru gestionarea situatiilor de urgenta generate de epidemii, pentru stabilirea modului in care masurile preventive vor fi implementate. De asemenea, in perioada urmatoare se vor intensifica actiunile de control realizate de fortele MAI (IPJ Constanta, IJJ Constanta), privind respectarea masurilor, iar scolile din municipiu vor fi si ele verificate, daca se respecta toate normele specifice starii de alerta.

Suplimentar, in aceeasi sedinta a CJSU s-a votat in unanimitate ca intreg judetul sa implementeze masurile prevazute in anexa 3 a hotararii nr. 51 din 26.10.2020, avand in vedere incadrarea judetului intre ratele de incidenta de 1.5/1.000 locuitori si 3/1.000 locuitori. Astfel, masuri precum functionarea restaurantelor la capacitate de 30% sau obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatii publice deschise, cum ar fi pietele, targurile, zonele de asteptare, falezele sau in proximitatea institutiilor de invatamant, vor intra in vigoare, incepand cu data de 03 noiembrie a.c., ora 00:00, inclusiv in localitati care au o rata de incidenta a cazurilor sub pragul de 1.5/1.000 locuitori.

Exceptie vor face localitatile in care rata de incidenta a depasit pragul de 3/1.000 locuitori (Constanta si Ovidiu) si localitatea Fantanele, unde masura carantinarii zonale este inca in vigoare. Pentru cele trei localitati se aplica masurile preventive care se incadreaza in normele prevazute de anexa 4 a hotararii CJSU nr. 51 din 26.10.2020.

„Inainte de a implementa masurile restrictive de la nivelul municipiului resedinta de judet, am optat pentru convocarea acestui grup de lucru, alaturi de care am luat masurile cele mai potrivite pentru stoparea raspandirii virusului. Am reunit toti specialistii din cele mai importante structuri si, impreuna, suntem convinsi ca masurile validate prin CJSU vor duce la o scadere a ratei de incidenta. Insa, pentru ca efectul masurilor sa fie unul garantat, avem nevoie de implicarea responsabila a cetatenilor. Autoritatile vin cu masuri, este de datoria fiecaruia dintre noi sa le respectam, pentru binele nostru, dar si pentru binele celor dragi”, a declarat Silviu-Iulian COSA, prefectul judetului Constanta.

Tot in ultima sedinta a CJSU Constanta, s-a votat in unanimitate modificarea de scenarii pentru 27 de unitati de invatamant din judet.

Astfel, vor trece din scenariul 2, in scenariul 3, urmatoarele: Scoala Gimnaziala nr. 3 Culmea (rata incidentei peste 3/1.000 locuitori), Gradinita cu Program Normal Culmea (rata incidentei peste 3/1.000 locuitori), Gradinita cu Program Prelungit „Licurici” Ovidiu (rata incidentei peste 3/1.000 locuitori), Gradinita cu Program Normal „Zig Zag” Ovidiu (rata incidentei peste 3/1.000 locuitori), Gradinita cu Program Normal Poiana (rata incidentei peste 3/1.000 locuitori), Scoala Primara nr. 4 Poiana (rata incidentei peste 3/1.000 locuitori), Gradinita cu Program Normal Sibioara (pana pe 15 noiembrie, un cadru didactic confirmat), Scoala Gimnaziala „Vasile Alecsandri” Corbu (pana pe 15 noiembrie, pentru doua clase a VII-a, un cadru didactic confirmat), Scoala Gimnaziala nr. 1 Lumina (pana pe 13 noiembrie, pentru o clasa a VIII-a, un elev confirmat), Scoala Gimnaziala „Tudor Arghezi” Navodari (pana pe 13 noiembrie, pentru o clasa I, un cadru didactic confirmat) si Scoala Gimnaziala nr. 1 Siminoc (pana pe 8 noiembrie, pentru o clasa a IV-a, un cadru didactic confirmat).

De asemenea, Liceul Tehnologic „Ion Podaru” Ovidiu si Scoala Gimnaziala nr. 2 „Poet Ovidiu” Ovidiu raman in scenariul 3 de functionare, din cauza ratei incidentei peste 3/1.000 locuitori.

Totodata, patru unitati de invatamant vor trece din scenariul 1, in scenariul 3 de functionare: Scoala Gimnaziala nr. 2 Nuntasi (pana pe 11 noiembrie, o clasa a V-a si doua a VII-a, un cadru didactic confirmat), Scoala Gimnaziala nr. 1 Pantelimon (pana pe 14 noiembrie, un cadru didactic confirmat), Scoala Gimnaziala „Gheorghe Lazar” Corbu (pana pe 15 noiembrie, pentru doua clase a VII-a, un cadru didactic confirmat) si Scoala Gimnaziala nr. 1 Cernavoda (pana pe 16 noiembrie, pentru o clasa I, un cadru didactic confirmat).
Trei gradinite din Medgidia vor trece din scenariul 3, in scenariul 2, ca urmare a finalizarii lucrarilor de reabilitare: Gradinita cu Program Prelungit „Lucian Grigorescu”, Gradinita cu Program Normal nr. 11 si Gradinita cu Program Normal „Piticot”.

Din scenariul 1, in scenariul 2, vor trece urmatoarele unitati de invatamant, ca urmare a incadrarii ratei de incidenta intre 1/1.000 locuitori si 3/1.000 locuitori: Gradinita cu Program Normal Mircea Voda, Liceul Tehnologic „Axiopolis” Cernavoda, Gradinita cu Program Prelungit „Panseluta” Cernavoda si Scoala Gimnaziala nr. 1 Cernavoda (toata unitatea cu exceptia clasei I mentionate mai sus).

Doua scoli si doua gradinite vor trece din scenariul 2, in scenariul 1: Scoala Gimnaziala „Adrian V. Radulescu” Murfatlar si Gradinita cu Program Normal Murfatlar, ambele datorita asigurarii conditiilor de invatare „fata in fata”; Scoala Gimnaziala nr. 1 Siminoc (rata de incidenta sub 1/1.000 locuitori, cu exceptia clasei a IV-a amintite mai sus) si Gradinita cu Program Normal Siminoc (rata incidentei sub 1/1.000 locuitori)”, a transmis Institutia Prefectului – Judetul Constanta.

Stiri pe aceeasi tema

MOS NICOLAE 2015 LA IASI. Cadouri si povesti de Mos Nicolae

Cristiana Petrariu Bota

Gheorghe Nichita a fost plasat in arest la domiciliu

Studenta Dayana Ancu, gasita moarta la Agronomie in complexul studentesc

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult