Restrictiile impuse de Trump in SUA, criticate de companiile din Silicon Valley
IT/Stiinta

Restrictiile impuse de Trump in SUA, criticate de companiile din Silicon Valley

Companiile de tehnologie din Silicon Valley sunt nemultumite de restrictiile de intrare pe teritoriul Statelor Unite impuse de Donald Trump cetatenilor din sapte tari musulmane. Chiar daca au drept de lucru, imigrantii din sapte tari nu mai au voie temporar sa intre in America. Printre companiile care critica decizia lui Trump se numara Google, Apple, Facebook, Microsoft si Uber. 

Cele sapte tari ai caror cetateni au primit restrictie de a intra pe teritoriul SUA sunt Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen. Imigrantii au un rol esential la companiile din Silicon Valley, multe fiind fondate de acestia, iar cei mai afectati de decizia noului lider de la Casa Alba sunt iranienii care au drept de lucru in SUA, acestia reprezentand o comunitate importanta in domeniul tehnologic.

Ordinul de interdictie dat de Donald Trump a starnit un val urias de critici, deoarece mii de oameni au fost blocati pe aeroporturile de unde aveau zbor catre SUA sau la destinatie, pe aeroporturile din SUA. Masurile se aplica inclusiv celor care detin asa-numita carte verde (green card), care le da voie sa traiasca si sa lucreze in Statele Unite.

Donald Trump s-a intalnit cu premierul britanic Theresa May. America sustine 100% NATO!

Trump vrea sa redeschida inchisorile secrete ale CIA (surse)

Sambata seara o hotarare judecatoreasca a reusit sa amane cel putin pentru un timp o parte din consecintele nefaste ale ordinului, Guvernul neputand deporta imigrantii si refugiatii blocati pe aeroporturile din SUA. Hotararea judecatoreasca a fost insa interpretata si aplicata diferit, creandu-se haos pe aeroporturi.

Datele ultimului recensamant arata ca in SUA existau in 2012 peste 780.000 de rezidenti nascuti in aceste sapte tari, cei mai multi fiind din Iran (370.000).

Interdictiile de intrare in SUA, gandite sa protejeze tara impotriva teroristilor, afecteaza companiile americane care se bazeaza pe oameni veniti din toate colturile lumii, o buna parte dintre inginerii foarte buni din Silicon Valley fiind nascuti in afara SUA.

In plus, peste jumatate dintre companiile IT ce valoreaza peste un miliard de dolari au fost fondate de oameni care nu s-au nascut in SUA, iar sefii unor mari companii sunt nascuti departe de SUA. De exemplu sefii Google si Microsoft sunt nascuti in India, iar seful WhatsApp, in fosta URSS.

Ideea comuna a mesajelor trimise de marile companii este ca, desi e normal ca statul sa aplice masuri care sa garanteze siguranta cetatenilor, aceste masuri trebuie sa se aplice doar celor care pot fi o amenintare, nu tuturor oamenilor din sapte tari.

Articole asemănătoare

Elon Musk: Robotii ar putea deveni dictatori care vor extermina omenirea. Exista insa o solutie salvatoare!

Delia Ion

Ploaia de meteori Orionide va lumina cerul in noaptea de 20 spre 21 octombrie

Ioana Badulescu

Oamenii de stiinta au creat o noua clasa de antibiotice in lupta cu super-bacteriile

Ioana Badulescu