11.1 C
România
23 februarie 2024
Complexul Energetic Hunedoara va primi ajutor de stat pentru inchiderea minelor de carbune Lonea si Lupeni
Social

Restructurari la CE Hunedoara. Minele Lonea si Lupeni vor fi inchise

Restructurari masive la Complexul Energetic (CE) Hunedoara. Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a anuntat inchiderea a doua mine din cele patru si a unor grupuri de producere a energiei, urmand a fi operate si restructurari de personal. Minele Lonea si Lupeni vor fi inchise pana in 2018.

Dupa cele minele Lonea si Lupeni vor fi inchis, mai raman in functiune doar minele Livezeni si Vulcan. De asemenea, vor mai fi pastrate doar doua grupuri de producere a energiei electrice, una la termocentrala Paroseni si una la termocentrala Mintia, avand impreuna o capacitate instalata de 400 MW. Planul de restructurare va fi prezentat Comisiei Europene.

Cele doua termocentrale au impreuna o putere instalata de 1.225 MW. Temocentrala Mintia este formata in prezent din grupuri energetice, din care patru de cate 210 MW si un grup de 235 MW, pe huila. Electrocentrale Paroseni are un grup energetic de 150 MW, pe huila.

„Am plecat de la ideea ca problema Complexului Hunedoara nu este una sociala, ci una de securitate a sistemului energetic, intrucat in acea zona a tarii sunt foarte putini producatori. Concluzia comisiei pe minerit este ca avem nevoie de doua grupuri energetice, unul la Parosani si unul la Deva, care sa aiba 400 de MW impreuna si pe care ar trebui sa le asociem cu doua mine pe care le consideram viabile din cele patru care functioneaza in prezent”, a spus ministrul, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, minele Livezeni si Vulcan sunt viabile, iar celelalte doua, Lonea si Lupeni, vor intra in programul de inchidere pana in 2018, asa cum a fost agreat cu Comisia Europeana.

Alte trei mine necompetitive ( Petrila, Paroseni si Uricani) se afla deja in programul de inchidere treptata, pana in 2018, conform deciziei Comisiei Europene 787 din 2010.

CE Hunedoara se afla in insolventa din 7 ianuarie.

Complexul Energetic Hunedoara, companie cu peste 6.000 de angajati, este intr-o situatie atat de grava incat este posibila intrarea in faliment inainte de aplicarea unui plan de reorganizare, se arata in raportul privind cauzele insolventei, realizat de administratorul judiciar provizoriu GMC SPRL. De aceea este foarte importanta aprobarea cat mai rapida a unui plan de reoganizare. Acest lucru nu poate fi facut decat daca exista un administrator judiciar confirmat si un comitet al creditorilor. Datoriile de peste 1,5 miliarde de lei ar putea fi platite intr-un interval de 34 de ani. In plus, societatea nu mai indeplineste conditiile legale de mediu pentru a functiona. Ponderea cea mai mare a creantelor o detin Ministerul Finantelor si ANAF (aproape 1,2 miliarde de lei), institutii ce pot decide aprobarea unui Plan de Reorganizare.

Related posts

Liber la angajari la stat. Hossu: Primariile au liber sa angajeze oricat, in sectorul medical se aplica regula 2 la 1

Ioana Badulescu

Rezultate LOTO din 23 martie. Uite ce report se inregistreaza la tragerea LOTO 6/49

Lucy Ionesco

Catalina Ionita si Mihai Alexandru au murit impreuna in Colectiv, asa cum visau sa traiasca

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult